Pozor na kliešte.Unsplash/Erik-karit/
StoryEditor

Kliešťová sezóna je v plnom prúde.Internetom kolujú tipy, ktoré by ti proti nim mali pomôcť, opak je však pravdou

Jana Brunclíková23.05.2024., 10:30h

Sezóna kliešťov je v plnom prúde. Ľudia ich však stále častejšie podceňujú a veria metódam, ktoré proti malým parazitom rozhodne neodporúčame.

Lajkuj Brainee.sk na

Kliešte skáču zo stromov, prisajú sa na teba len v lese, a keď si oblečieš biele tričko a hlavičku cesnaku zapiješ s pivom, nebezpečných parazitov ľahko odradíš.

Ak niektorému z týchto tvrdení veríš, si na najlepšej ceste k zvýšeniu rizika nákazy lymskou boreliózou a kliešťovou encefalitídou, ktoré kliešte prenášajú.

Kliešte skáču zo stromov a prisajú sa len na tenkú kožu

Toto už dnes vie aj väčšina malých detí. Kliešte prebývajú predovšetkým na steblách trávy, prípadne v nízkom kríkovom poraste do výšky približne jedného metra.

V lese je síce vyššie riziko ich výskytu, predovšetkým v listnatých lesoch s bohatým podrastom trávy a kríkov, rovnako nebezpečné sú ale neposekané lúky a zarastené záhrady.

image

Neuveríš, koľko ľudí nakazia kliešte zákernou chorobou. Slovensko a okolie patrí k najnebezpečnejším krajinám

Kliešte môžeš chytiť dokonca aj na vlastnej záhrade alebo v mestskom parku. Vzhľadom na celkové otepľovanie si nemôžeš byť istí ani na horách: výskyt kliešťov odborníci potvrdzujú až do nadmorskej výšky 1500 metrov.

Hoci kliešte skutočne vyhľadávajú miesta s čo najtenšou kožou, napríklad v podkolenných jamkách, v podpazuší, slabinách alebo za ušami, neznamená to, že nemôžeš mať kliešťa napríklad na chrbte.

S cesnakom a pivom som v suchu

Cesnak, pivo alebo doplnky stravy s vitamínom B patria medzi dlhodobo tradované „odpudzovače kliešťov“. Podľa niektorých výskumov síce môžu hrať rolu, nie je ale zodpovedné spoliehať sa na to. Radšej si na pomoc prizvite spoľahlivý repelent. Nehovoriac o tom, že pri konzumácii cesnaku, piva, ale aj vitamínu B vo vysokých dávkach budeš svojim pachom odpudzovať nielen hmyz, ale aj ľudí.

Biele oblečenie ako prevencia

Svetlé oblečenie do lesa sa odporúča nosiť nie preto, že by kliešte menej lákalo, ale čisto z praktických dôvodov: na svetlej látke tmavých kliešťov spozoruješ skôr a môžeš ho zlikvidovať, než sa vôbec prisaje.

Je tiež vhodné im cestu ku koži čo najviac skomplikovať. Nos do prírody dlhé nohavice a rukávy, v ideálnom prípade si nohavice zastrč do ponožiek. Zdravie má v tomto prípade prednosť.

image

Pred rokmi sa odporúčal prisatý kliešť zadusiť olejom a následne vytočiť proti smeru hodinových ručičiek.

Brainee/Canva/

Zadusiť a krútiť proti smeru hodinových ručičiek

Pred rokmi sa odporúčal prisatý kliešť zadusiť olejom a následne vytočiť proti smeru hodinových ručičiek. Zatiaľ čo vykrúcanie má ešte aj dnes niektorých zástancov, pri oleji je situácia jednoznačná: v žiadnom prípade!

Prisatého kliešťa je ideálne usmrtiť pomocou dezinfekčného gélu alebo zmraziť sprejom – oboje sa predáva v špeciálnych sadách na likvidáciu kliešťov. Pokiaľ žiadnu nemáš, snaž sa skrátka parazita odstrániť čo najrýchlejšie.

image

Morskí obri či mýtické tvory. Prastaré legendy nemusia byť len výplody fantázie ale spomienky na reálne katastrofy

Malé larvy, nymfy ale aj dospelé kliešte sa snaž jednoducho vykývať a rýchlo vybrať. Obávaný strach z odtrhnutia hlavičky, ktorá ti zostane v tele, nepredstavuje také nebezpečenstvo, ako vytlačenie infikovanej krvi naspäť do tela.

To sa môže oveľa častejšie stať pri spomínanom vytáčaní kliešťa alebo pri pokuse zadusiť ho olejom. Pred udusením sa totiž kliešť v zásade vždy vyvracia do rany a a maximalizuje tak množstvo choroboplodných zárodkov, ktoré sa dostanú do tvojho tela.

Očkovať sa má cenu len v zime

Oproti bežnému presvedčeniu je možné sa nechať očkovať aj v prebiehajúcej sezóne aktivity kliešťov.

„Ochrana nastupuje asi 14 dní po podaní druhej dávky. Tú je možné podať už za 14 dní po prvej dávke. Očkovanie je možné kedykoľvek v priebehu kalendárneho roka. V teplom období, kedy sú už kliešte aktívne, sa využíva tzv. zrýchlená schéma očkovania,“ vysvetľuje pre Lidovky.cz lekárka centra očkovania a cestovnej medicíny Avenier, MUDr. Hana Ševčíková.

Vyliečia ma v nemocnici

Tento mýtus je možno najnebezpečnejší. Skrátka nad rizikom chytenia kliešťa mávneš rukou a podceňuješ jeho následky. A keď už aj nejakú z nebezpečných chorôb dostaneš, myslíš si, že ťa v nemocnici dajú za pár dní dokopy.

Priebeh kliešťovej encefalitídy je pritom často veľmi dramatický. Zatiaľ čo vakcína proti nej chráni spoľahlivo, nemáme k dispozícii účinnú liečbu v prípade, keď choroba prepukne.

Podporná liečba spočíva v podávaní liekov proti bolesti, na zníženie horúčky, prípadne proti opuchu mozgu. Po encefalitíde môžu zostať trvalé následky, okolo jedného percenta nakazených chorobu neprežije. Rekonvalescencia sa často tiahne dlhé týždne aj mesiace.

image

Lymská borelióza sa síce v prvej fáze dá pomerne úspešne liečiť antibiotikami, avšak za predpokladu, že dôjde k rozpoznaniu príznakov. Nie vždy sa totiž choroba prejavuje typickou začervenanou škvrnou v mieste prisatia, ktorá postupne od stredu bledne.

Brainee/Canva/

Lymská borelióza sa síce v prvej fáze dá pomerne úspešne liečiť antibiotikami, avšak za predpokladu, že dôjde k rozpoznaniu príznakov. Nie vždy sa totiž choroba prejavuje typickou začervenanou škvrnou v mieste prisatia, ktorá postupne od stredu bledne.

Pokiaľ prvá fáza prebehne bez príznakov, alebo len s miernymi príznakmi, ktoré chorý zamení s inými ťažkosťami, prechádza choroba do druhej fázy a napáda nervový systém, kĺby alebo srdce.

Keď sa ani vtedy nelieči, prejde do tretej, chronickej fázy, ktorú sprevádza nesmierna únava, bolesti alebo necitlivosť končatín, opuchy kĺbov, poruchy pamäti či problémy so spánkom.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. jún 2024 04:59