Mimovládne organizácie a Robert FicoJaroslav Novák, František Iván/Tasr
StoryEditor

VYVRACIAME MÝTUS Žiadny Soros ani Amerika. Fico tvrdí, že mimovládky sú zahraniční agenti: Kto ich skutočne financuje?

Nikola Michalkova23.10.2023., 10:30h

Mimovládne organizácie sa zjavne stali tŕňom v oku aj Robertovi Ficovi. Ak sú financované zo zahraničia, chce ich označiť ako zahraničných agentov. Tvrdí totiž, že mimovládky sú tie, ktoré na Slovensku vládnu.

Lajkuj Brainee.sk na

Pred voľbami to bola strana Republika, ktorá vyjadrovala svoje negatívne stanovisko voči mimovládnym organizáciám, ktoré pôsobia na Slovensku. Po voľbách túto štafetu prebral Robert Fico, ktorý povedal, že chce mimovládky vyhlásiť za zahraničných agentov, ak sú financované zo zahraničia. Všetci si pamätáme vyjadrenia, že ich platí Soroš. Dôležité je prv pochopiť, akú úlohu tieto organizácie zohrávajú. V článku sa tiež dozvieš, kto tie najznámejšie skutočne financuje.

Čo sú mimovládne organizácie?

Sú to neziskové organizácie, ktoré vo väčšine prípadov zastupujú štát v „riešení nedostatočnej zdravotnej starostlivosti, sú aktívne v boji proti chudobe, riešení environmentálnych otázok a sociálneho vylúčenia,uvádza sa na portáli Eures.

Robert Fico si pravdepodobne vôbec neuvedomuje, že mimovládne organizácie nie sú zbytočné. Vo viacerých prípadoch pomáhajú ľuďom v núdzi oveľa viac, ako to robí štát. Živí naratív o ich financovaní, ale to, koľkým ľuďom pomohli, je preňho vedľajšie. Je totiž viacero organizácií, ktoré už niekoľko rokov pomáhajú onkologickým pacientom, nevidiacim či slabozrakým ľuďom či spríjemňujú život osamelým seniorom v domove dôchodcov. 

image

Uhrík bol slniečkár ako vyšitý. Dva roky sa angažoval medzi mládežou podporujúcou Dzurindu

Ich financovanie je pomerne ľahko dohľadateľné. Nefinancuje ich žiadny Soroš ani Amerika. Napríklad najznámejšie mimovládne organizácie na Slovensku finančné dary získavajú verejnými zbierkami, prípadne ľudia majú možnosť im venovať dve percentá z dane. Štát ich financuje naozaj len vo výnimočných prípadoch. Je to napríklad vtedy, ak im nejaké ministerstvo poskytne dotáciu, o ktorú úspešne požiadali. Háčik je v tom, že táto dotácia bude určená len na konkrétny projekt, pričom organizácia použitie peňazí musí presne zdokladovať. Ak by sa objavili pochybnosti, peniaze by musela vrátiť.

Samozrejme, sú organizácie, ktoré svoje financie získavajú v medzinárodných súťažiach na pôde Európskej komisie, ako napríklad BROZ. To ale nič nemení na veci, že mimovládne organizácie nie sú tie, ktoré by na Slovensku vládli a rozhodovali o chode štátu.

Liga proti rakovine

Jednou z organizácií, ktoré pôsobia na Slovensku viac ako 30 rokov, je práve Liga proti rakovine. V našej krajine sa venuje najmä pomoci onkologickým pacientom, ich rodinám či blízkym. Venujú sa tiež informovaniu širokej skupiny obyvateľstva. Pacientov vedú počas celej doby liečby a ponúkajú im aj psychologické poradenstvo, keďže rakovina dokáže byť náročná aj pre psychiku. Mimovládna organizácia bola založená 19. februára 1990 v Bratislave. Počas svojho pôsobenia pomohla mnohým pacientom.

Ďalším bodom je financovanie. Väčšina organizácií je transparentných a spôsob financovania majú verejne dostupný na svojich webových stránkach. 

image

Liga proti rakovine - Deň narcisov

Radovan Stoklasa/Tasr

Každoročne sa koná zbierka Deň narcisov. Určite si niekoľkokrát videl ľudí nachádzajúcich sa v uliciach miest, ako rozdávajú narcisy za príspevok. Okrem toho im ľudia môžu prispieť aj dvomi percentami z dane, prípadne na ich stránke majú priestor, kde im môžu poskytnúť ľubovoľnú sumu. Na stránke tiež uvádzajú, že organizácia je podporovaná len zo strany ľudí. Nikde nenájdeš, že by ich financoval George Soroš alebo by boli financovaný zo zahraničia vo všeobecnosti.  

Biela pastelka

Organizácia, ktorú tiež pravdepodobne poznáš. Je to tiež verejná zbierka, ktorá sa zameriava na pomoc a podporu ľuďom so zrakovým postihnutím. „Jej výnos slúži na dofinancovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Ide o špecializované sociálne poradenstvo a realizáciu kurzov, pomocou ktorých klienti získavajú zručnosti nevyhnutné pre každodenný život,“ uvádza sa na stránke Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. 

Vďaka tejto organizácii sa ľudia so zdravotným postihnutím majú možnosť prostredníctvom kurzov naučiť chodiť s bielou palicou, čítať a písať pomocou Braillovho písma a samoobslužné činnosti, ako je varenie, upratovanie či osobná hygiena. 

A čo financovanie? Podobne ako to bolo aj pri Lige proti rakovine, aj v prípade tejto organizácie sú to verejné zbierky. Taktiež môžeš počas hlavného dňa zbierky stretnúť v uliciach ľudí, ktorí vyzbierajú príspevok a odmenia ťa spinkou v tvare bielej pastelky. Okrem toho majú ľudia možnosť poslať ľubovoľný finančný príspevok na ich bankový účet alebo poslať SMS s ľubovoľným textom v hodnote dvoch eur. Opäť žiadny Soroš ani Amerika.

 

image

Biela Pastelka

František Iván/Tasr

Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

Ďalšia zo známych mimovládnych organizácií. Venuje sa zbierke pre seniorov, ktorí sú osamelí. Väčšinou ju môžeš poznať z obdobia Vianoc, keď sa spustí zbierka, v ktorej ľudia napĺňajú krabice od topánok rôznymi vecami, ako sú knihy, krížovky, a podobne. Cieľom je, aby ľudia urobili na Vianoce radosť osamelým seniorom v domove dôchodcov, ktorí už možno nemajú rodinu, ktorá by im na Vianoce nejaký darček poslala. 

Možnosť financovania je tu v podobe ľubovoľného finančného prostriedku na ich bankový účet alebo im ľudia môžu darovať dve percentá z dane. A samozrejme, v tomto prípade sa môžeš zapojiť aj tým, že naplníš krabicu a odovzdáš kontaktnej osobe. 

Žiadne zahraničie

Mimovládne organizácie pôsobiace na Slovensku vykonávajú prácu, aby pomohli ľuďom, ktorým pomocnú ruku nepodá štát. Robert Fico sa z nejakého dôvodu rozhodol veriť tomu, že mimovládky sú tou hrozbou a financuje ich niekto zo zahraničia. Nazýva ich zahraničnými agentmi možno len preto, že robia pre ľudí oveľa viac, ako urobil on sám za celé to obdobie, ktoré na Slovensku vládol. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 21:31