Borová hora sa nachádza tri kilometre od Zvolena.Instagram.com/adventure With Lucy/
StoryEditor

Záhrada, v ktorej koncertoval Beethoven, či tá v oblakoch. Tipy na unikátne miesta, ktoré musíš na Slovensku navštíviť

Michal Čiernik14.09.2022., 12:00h

Začína jeseň, no tvoje cestovateľské ciele nie sú ani zďaleka naplnené? Celú dovolenku si si minul v lete, ale stále máš chuť na nejaký malý výlet na Slovensku? Pozri si výber našich najkrajších záhrad a parkov, ktoré ťa ohúria svojimi jesennými farbami.

Lajkuj Brainee.sk na

Raj pre milovníkov ruží

Arborétum Borová hora sa nachádza tri kilometre od Zvolena a rozprestiera sa na úctyhodných 50 hektároch. Okrem bohatej zbierky takmer 500 druhov drevín sa arborétum pýši najväčšou zbierkou ruží na Slovensku. V parku sa nachádza viac ako 800 odrôd ruží v počte takmer 4000 kríkov. Okrem toho návštevníkov upúta aj impozantná zbierka kaktusov a sukulentov.

image

Borová hora sa nachádza tri kilometre od Zvolena.

Instagram.com/adventure With Lucy/

Celosvetový unikát

Arborétum Mlyňany sa rozprestiera na 67 hektároch medzi obcami Tesárske Mlyňany a Vieska nad Žitavou. Nachádza sa tu vyše 2300 druhov rastlín zo všetkých kútov našej planéty. Sústreďujú sa tu hlavne cudzokrajné dreviny, ktoré sa tu úspešne aklimatizovali. Práve kvôli tomuto je park jedinečný v celosvetovom meradle. Takáto zbierka exotických rastlín v obdobných klimatických podmienkach totiž inde neexistuje. Okrem krásnej prírody je dominantou areálu romantický kaštieľ z roku 1894.

image

Arborétum Mlyňany sa rozprestiera na 67 hektároch medzi obcami Tesárske Mlyňany a Vieska nad Žitavou.

Instagram.com/Zahrada_mira/

Najväčšia botanická záhrada

Botanická záhrada Košice má rozlohu približne 30 hektárov, čím sa radí medzi najväčšiu na Slovensku. Je súčasťou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika a od roku 2002 aj chráneným areálom. Záhrada disponuje 4 600 rastlinnými druhmi, vďaka čomu sa radí medzi najvýznamnejšie v strednej Európe. Najvzácnejšia je najmä zbierka zhruba 1 200 kaktusov a sukulentov, ktorá údajne predstavuje najväčšiu zbierku kaktusov na celom území bývalého Československa. Súčasťou expozície je aj výstava orchideí či hmyzožravých rastlín.

Park plný historických pamiatok

Park s rozlohou 62 hektárov sa nachádza v strede Trebišova. Vznikol koncom 18. storočia po vzore anglických parkov. V areáli sa nachádza súbor budov patriacich ku kaštieľu Andrášiovcov a zrúcanina hradu Parič. Okrem toho sa V jeho bezprostrednom okolí nachádzajú základy stredovekého kostola Sv. Ducha, rímskokatolícky kostol Navštívenia Panny Márie, pavlínsky kláštor, súsošie Immaculaty a iné vzácne pamiatky.

Koncertoval v nej Ludwig van Beethoven

Zámocká záhrada v Hlohovci obkolesuje Hlohovský zámok.. Okrem neho sa môžeš tešiť na unikátne empírové divadlo postavené grófom Jozefom Erdődym, v ktorom koncertoval aj slávny Ludwig van Beethoven. Veľkolepé fontány, francúzske terasy či najväčší platanový park v strednej Európe. Najstaršie stromy v ňom majú viac ako 200 rokov.

image

V zámockej záhrade v Hlohovci sa nachádzajú veľkolepé fontány či francúzske terasy.

Facebook.com/zámocká Záhrada Hlohovec/

Exotika v Bratislave

Súčasťou botanickej záhrady Univerzity Komenského je rada skleníkov zameraných na exotické rastliny. Od austrálskej flóry cez zbierku paliem až po kaktusy a sukulentné rastliny. Vo vonkajšej expozícii sa nachádza sedem rôznych skaliek, rozárium so 120 druhmi ruží, kvetinové záhony, ale aj japonská záhrada.

image

Nemáte peniaze? Toto sú najlacnejšie ubytovania na Slovensku (bez ohľadu na to, ako vyzerajú)

Najkrajší park na Slovensku

Anglický park kaštieľa Betliar je s rozlohou 80 hektárov skvelým útočiskom od všedných problémov. Zabudnúť na ne ti pomôžu zátišia s romantickými stavbami, fontánami, historickými sochami či dekoračnými vázami. V areáli sa nachádza zverinec rodu Andrássyovcov, japonský most či Hermesova studňa. V blízkosti kaštieľa rastie aj najväčšia magnólia v strednej Európe.

image

Anglický park kaštieľa Betliar má rozlohou až 80 hektárov.

Pixabay.com/simy27/

Botanická záhrada v oblakoch

Lomnický štít, nie len o dych berúcich výhľadoch, červenej lanovke či turistických vyhliadkach. Vo výške 2600 metrov nad morom sa totiž nachádza aj najvyššie položená prírodná botanická záhrada v Európe. Je domovom pre vyše 100 druhov lišajníkov, 40 druhov machorastov a 43 druhov kvitnúcich rastlín, ktoré sa nachádzajú vo svojom prirodzenom prostredí. Dostať sa tam je možné len s lanovkou.

image

Návštevníci omdlievajú z toxických výparov. Najjedovatejšia záhrada sveta je sprístupnená verejnosti

Námestie ako zelený diamant mesta

Takéto centrum mesta len tak neuvidíš. Po vyšliapaní 155 schodov najvyššej kostolnej veži na Slovensku sa ti naskytne pohľad na ďalší unikát v Spišskej Novej Vsi. Jedno z najdlhších šošovkovitých námestí v Európe leží v srdci mesta a medzi korunami stromov ukrýva krásne historické stavby. Nachádzajú sa tu takmer všetky historické pamiatky mesta a tiež centrálny park. Konajú sa tu viaceré podujatia, medzi najznámejšie a najnavštevovanejšie určite patrí Spišský trh či festival Živé sochy, jediný festival statického umenia na Slovensku. 

 

 

 

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:49