Pexels/Andrea Piacquadio
StoryEditor

Vykašlite sa na drahé tabletky a CBD. Tieto rastliny v spálni vám zaručia skvelý spánok

kam10.04.2022., 11:00h
Dobrý spánok je základ úspešného a produktívneho dňa. Pomôž si k nemu s týmito nenáročnými rastlinami.
Lajkuj Brainee.sk na

Problémy so spánkom trápia mnohých z nás. Každý sa ich snaží riešiť po svojom. Niekto do seba pred spaním hádže predražené tabletky, iní zase nedajú dopustiť na zázrak v podobe CBD, ktorý farmaceuti považujú len za marketingový ťah. Vraciame sa tak v najpodstatnejšej otázke - čo robiť, ak mám problémy so spánkom?

Spánok Pexels/Ivan Oboleninov

Keď pomáha príroda

Pokiaľ nedokážeš zmeniť svoj životný štýl a vyvarovať sa stresu, ktorý sa azda najviac podpisuje pod nízku kvalitu spánku, skús siahnuť po lacnom riešení. Portál Tom's Guide priniesol zoznam piatich rastlín, ktoré sa v spálni postarajú o to, aby si mal po dlhom čase opäť sladké sny a zobúdzal sa oddýchnutý.

Podľa štúdie NASA môžu rastliny pomôcť čistiť vzduch prostredníctvom fotosyntézy a dokážu odstraňovať plyny a znečisťujúce látky. Štúdie navyše tvrdia, že správna rastlina v spálni môže zlepšiť kvalitu nočného spánku. Opomenúť nemôžeme ani ich vôňu, ktorá osvieži vzduch a vytvorí príjemnejšie prostredie na spánok (neplatí pre alergikov).

Levanduľa

So svojou rozpoznateľnou vôňou a žiarivými fialovými kvetmi je levanduľa bežnou rastlinou navodzujúcou spánok. Jeho príjemná vôňa je známa svojimi relaxačnými vlastnosťami a štúdie ukazujú, že levanduľa môže znížiť stres, úzkosť a dokonca môže upokojiť plačúce deti.

Levanduľa sa často používa v parfumoch a výťažky z esenciálnych olejov z kvetov sa často používajú pre svoje upokojujúce vlastnosti. Rastlinám sa darí v teple a na slnku, preto ju ideálne umiestni na slnečný parapet a zalievaj len striedmo. Pozor však na domáce zvieratá - levanduľa je pre mačky a psy toxická.

Levanduľa Unsplash/Joyce Toh

Jasmín 

Jazmín má voňavú, upokojujúcu vôňu a pravdepodobne ho nájdeš aj v upokojujúcich čajoch alebo v relaxačných prípravkoch do kúpeľa. Štúdie potvrdzujú, že jazmín môže „podporiť pokojný spánok“ a znížiť úzkosť po rannom prebudení.

Zatiaľ čo väčšina kvetov jazmínu je biela, môžeš nájsť aj tóny žltej, svetloružovej alebo slonovinovej. Jazmín vyžaduje štyri hodiny priameho slnečného žiarenia denne. Najlepšie je umiestniť ho na parapet a dobre ho zalievať, kým nie je pôda vlhká.

Jazmín Unsplash/Akshar Dave

Gardénia

Odborníci tvrdia, že vôňa tejto rastliny pôvodom z Číny a Japonska môže mať prirodzený, sedatívny účinok. To je ideálne na podporu pokojného spánku, najmä ak trpíš nespavosťou. Gardéniám sa darí vo vysokej vlhkosti a jasnom nepriamom svetle aspoň štyri hodiny denne.

Valeriána lekárska

Tento koreňový kvet môžeš nájsť v upokojujúcich čajoch a vôňa koreňa valeriány sa postará o lepšiu kvalitu tvojho spánku. Štúdie ukazujú, že vdychovanie sladkej vône môže podporiť spánok a dokonca má aj ďalšie liečivé vlastnosti.

V stredoveku sa dokonca hovorilo, že dokáže „vyliečiť všetko“. Vďaka svojim ružovým a bielym kvetom potrebujú tieto rastliny okolo šesť hodín slnka denne, takže je najlepšie ich pestovať na slnečnom parapete.

Valeriána lekárska Pexels/Elle Hughes

Lopatkovec

Táto úžasná biela rastlina je viac než len pekný kvet. Je známe, že zvyšuje vlhkosť vzduchu rozkladom znečisťujúcich látok, ako je formaldehyd a benzén. Ide o ideálnu rastlinu do spálne, ktorá môže pomôcť navodiť spánok.

Najlepšie zo všetkého je, že je nenáročná na údržbu, ktorá najlepšie rastie na jasnom, nepriamom slnečnom svetle a potrebuje pravidelné zavlažovanie.

Lopatkovec Unsplash/Max Williams

Je teda len na tebe, ktorej z týchto rastlín dáš prednosť. Vyberaj si však hlavne podľa toho, či sa jej bude práve v tvojej spálni dariť. Neodporúčame, aby si si teraz išiel vo veľkom nakúpiť všetky rastliny zo zoznamu a rozmiestnil ich okolo svojej postele. Vyberaj rozvážne a nepreháňaj to. Sladké sny!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:06