Unsplash/Joanna Nix-Walkup
StoryEditor

Táto vojenská technika pobláznila celý TikTok. Pomôže ti zaspať do dvoch minút

Miroslav Kamody24.01.2022., 15:00h
Vojenská metóda spánku je špeciálne navrhnutá tak, aby ti pomohla zaspať do dvoch minút. Takto funguje.
Lajkuj Brainee.sk na

Metóda vojenského spánku nie je ani zďaleka nová technika. V trendoch na TikToku však opäť vystrelila do výšin potom, čo ju v krátkom klipe predstavil odborník na fitness Justin Agustin, ktorý sa zároveň podelil o skúsenosti s jej užívaním. Informoval o tom portál Tom´s Guide

„Táto technika bola vyvinutá v armáde, aby umožnila vojakom zaspať kedykoľvek a kdekoľvek,“ hovorí Agustin vo videu. „Podľa môjho výskumu bola vyvinutá hlavne pre bojových pilotov, ktorí potrebujú 100 % svojich reflexov a sústredenia, ktoré, ako všetci vieme, klesajú s nedostatkom spánku.“

Spánok Unsplash/peter bucks

Ako používať vojenskú techniku na rýchle zaspanie

1. Uvoľni čeľusť a tvárové svaly vrátane jazyka.

2. Spusti ramená, aby si uvoľnil napätie.

3. Paže drž voľne pri bokoch, uvoľni prsty a ruky.

3. Zhlboka sa nadýchni, aby si uvoľnil hrudník, potom uvoľni svaly na nohách a chodidlách.

4. Predstav si upokojujúci, teplý pocit prúdiaci od hlavy až po prsty na nohách.

5. Zhlboka sa nadýchni a vydýchni, čím si vyčistíš myseľ od myšlienok a stresu.

6. Teraz sa zamysli nad jedným z nasledujúcich dvoch obrázkov:

- Ležíš na chrbte v kanoe na pokojnom jazere a nad tebou je len krištáľovo čistá obloha.

- Ležíš v čiernej zamatovej hojdacej sieti v čiernej miestnosti.

Kanoe na jazere Unsplash/Lorenzo Moschi

​Ak tvoja myseľ blúdi, opakuj slová „nemysli, nemysli, nemysli“ dookola asi 10 sekúnd, potom sa vráť k vizualizácii, kým nezaspíš. Nemalo by to trvať dlho.

Nejde o žiadnu novinku

Táto technika spánku americkej armády bola prvýkrát zdokumentovaná v knihe Lloyda Buda Wintera z roku 1981 Relax and Win: Championship Performance. Winter ju opísal ako efektívnu metódu, ktorá ti pomôže zaspať za dve minúty alebo menej, a odvtedy je veľmi populárna.

​Navrhnutá bola tak, aby pomohla vojakom rýchlo zaspať v akejkoľvek situácii tým, že sa zamerala na relaxáciu a zmiernenie svalového napätia. To zase aktivuje parasympatický nervový systém, ktorý dohliada na odpočinok.

Znie to dobre, však? Áno, ale je tu jedno varovanie - vojenská metóda spánku vám len zriedka (ak vôbec) pomôže zaspať do dvoch minút hneď po prvom vyskúšaní. Určite zaspíš rýchlejšie, to nemaj ružové okuliare. 

Nečakaj hneď zázraky

„Do šiestich týždňov sa však uvádza, že je účinná pre približne 96 % ľudí. Takže to budeš musieť cvičiť každý večer, aby to bolo skutočne efektívne,“ hovorí Claire Davies, Sleep Editor v spoločnosti Future.

Spánok Unsplash/Zohre Nemati

​Jeden používateľ na Reddite napísal: „V podstate to robím roky. Nie vždy to funguje, ale zvyčajne áno a vždy to pomôže. Kľúčom je uvoľnenie tela a uvoľnenie mysle pomocou ľahkej meditácie.“

Vojenská metóda spánku je bezplatná, rýchla a jednoduchá na používanie. Ak sa ju teda rozhodneš vyskúšať na vlastnej koži, rozhodne nemáš čo stratiť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. apríl 2024 13:59