shutterstock.com
StoryEditor

Pozor na tieto zlozvyky. Aj TikTokom môžeš partnera vyhnať zo spálne

Alexandra Ševčíková19.01.2022., 13:00h
Či už sa rád rozťahuješ na posteli, alebo potrebuješ celý paplón pre seba, spánok s partnerom vie byť výzva. Niektoré zlozvyky našich polovičiek nás môžu dohnať k šialenstvu.
Lajkuj Brainee.sk na

Podľa výskumu spánkových expertov, ktorý uverejnili na Mattress Online viac ako polovica Britov preferuje oddelené postele a spálne kvôli lepšiemu spánku. Častejšie po tomto riešení siahajú ženy, a to až 56 percent v porovnaní so 49 percentami mužov.

Chrápanie na vrchole

Vo svojom prieskume sa snažili zistiť, ktoré spánkové neresti našich polovičky považujeme za najhoršie. Prvú priečku obsadilo chrápanie. Takmer päťdesiat percent opýtaných považuje práve chrápanie za najotravnejší zlozvyk. Povedali, že ak ich polovička chrápe, tak sa zobudia a je po kvalitnom spánku.

Odborníci na to hneď aj ponúkajú riešenie. Ak nechceš spať v oddelenej spálni, tak máš skúsiť siahnuť po štupľoch do uší. Tie nevyriešia len chrápanie, ale aj iné hlučné návyky partnera. Pokiaľ máš ľahký spánok, tak ťa zachránia aj v prípadoch, keď tvoj partner rozpráva zo spánku.

Dreamstime

​​Prehadzovanie a otáčanie sa, či kradnutie prikrývky

Asi to všetci poznáme, nájdenie správnej polohy na spánok dá občas zabrať. Prevaľovanie a otáčanie k tomu jednoducho patrí. V tom momente môže naša polovička zabudnúť na pokojnú noc. Až 15 percent opýtaných to považuje za najhorší zlozvyk svojho partnera, a tak sa prehradzovanie a otáčanie dostalo na druhé miesto.

Tesne za ním je kradnutie prikrývky. Spor starý ako čas narúša sladké sny 13 percentám respondentov, a to najmä v zime. Existuje, ale aj jednoduché riešenie – oddelené paplóny.

Prezeranie TikToku a sociálnych sieti

Sociálne siete sa stali našimi každodennými spoločníkmi. Avšak do spálne nepatria. Teda ak chceš naozaj kvalitný spánok. Je ľahké sa ponoriť do slučky videí, či nekonečne skrolovať Facebookom. Okrem toho, že rušíš svoju polovičku, tak odďaľuješ aj svoj vlastný spánok vplyvom modrého svetla.

Podľa Thomasa Wooda z agentúry KOMODO je TikTok jednou z najhorších sociálnych sieti, ktorú môžeme používať pred spaním. „Akonáhle otvoríte aplikáciu, videá sa vám odporučia a ocitnete sa v obsahovej slučke skôr, ako sa to dozviete. Zámerne obmedzené krátke videá fungujú tak, aby ste sa zapojili dlhšie, pretože sa vyhýbajú prerušeniu vašej pozornosti reklamami alebo dlhšími videami,“ vysvetľuje.

Pixabay

Rozťahovanie sa

Nie každý je kontaktný typ, preto dostatočný priestor na spánok zohráva dôležitú úlohu v jeho kvalite. Rozťahovanie sa po posteli obsadilo piatu priečku v najhorších zlozvykoch počas spánku. Až 9 percent opýtaných to považuje za problém a dokáže ich to odradiť od spoločnej postele.

Odborníci preto odporúčajú, aby sme pri výbere veľkosti zvážili aj tento faktor. Nesmieme zabudnúť ani na voľbu vhodného matraca.

Rozdielny pracovný a spánkový režim

Podľa výskumu môže rozdielny pracovný režim dohnať ľudí k oddeleným spálňam a až 6 percent opýtaných to považuje za vážny problém. Ak si ty ranné vtáča a tvoj partner skôr nočná sova, tak váš spoločný spánok nemusí byť práve najideálnejší. To, že ste partneri ešte neznamená, že musíte chodiť spať v rovnaký čas. Keď tvoj partner ešte k tomu aj chrápe, tak je fajn zaspať skôr než on, aby ťa to až tak nerušilo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 04:38