V grónskom ľade objavili obrovské vírusy.Brainee/Canva/
StoryEditor

V grónskom ľade objavili nové nezvyčajné vírusy. Netreba však robiť paniku, tieto môžu byť dokonca prospešné

Michal Čiernik11.06.2024., 14:30h

Podľa vedcov majú obrie vírusy objavené v Grónsku zmierniť topenie ľadu spôsobené kvitnúcimi riasami.

Lajkuj Brainee.sk na

Myšlienka obrovského vírusu spiaceho v roztápajúcom sa ľade znie ako zápletka k najnovšiemu sci-fi trháku. Skôr než prepadneš panike, že svetu hrozí ďalšia pandémia, máme dobré správy. 

image

V kostiach neandertálcov starých 50-tisíc rokov objavili praveký herpes. Vedci ho chcú priviesť späť k životu

Vedci z Aarhuskej univerzity totiž tvrdia, že vírusy objavené v Grónsku môžu byť v skutočnosti užitočné. „O týchto vírusoch toho veľa nevieme, ale myslím si, že by mohli byť užitočné ako spôsob, ako zmierniť topenie ľadu spôsobené kvitnutím rias,“ povedala vedúca štúdie Laura Perini.

Čierne riasy

V grónskom ľade riasy driemu až do jari, kedy začnú kvitnúť. To sa prejavuje obrovskými čiernymi plochami ľadu.

Keď ľad sčernie, jeho schopnosť odrážať slnko sa zmenšuje. To urýchľuje jeho topenie, čím sa zhoršuje globálne otepľovanie.

Vedci sa však domnievajú, že novoobjavené vírusy môžu obmedziť rast týchto rias - a možno z dlhodobého hľadiska znížia topenie ľadu. „Ako efektívne by to bolo, to ešte nevieme,“ povedala pre Dialy Mail Perini. „Ale ak ich budeme ďalej skúmať, dúfame, že získame ďalšie odpovede,“ dodala.

Obrie vírusy boli prvýkrát objavené v roku 1981, keď ich vedci našli v oceáne. Tento druh sa špecializoval na infikovanie zelených rias v mori. Neskôr boli iné obrovské vírusy nájdené v pôde a dokonca aj u ľudí. Nový objav je však prvým, kedy boli nájdené v ľade.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. júl 2024 18:31