Vďaka tejto superpotravine prežijeme aj jadrovú vojnu.Unsplash/Silas Baisch/
StoryEditor

Vďaka tejto superpotravine prežijeme aj jadrovú vojnu. Je extrémne nenáročná a pred vyhladovaním zachráni miliardu ľudí

Michal Čiernik30.01.2024., 16:00h

Ak by sa svetové mocnosti rozhodli stlačiť povestné červené tlačítko a rozpútali by nukleárnu vojnu, nasledovala by dlhá a krutá jadrová zima. Svet by sa zahalil do temnoty a ľudia, ktorí by prežili, by okrem iného trpeli hladom. Jedna potravina by však tento problém mohla vyriešiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Rádioaktívny popolček by nepokryl len zem. Milióny ton častíc by obsadili aj atmosféru a zablokovali by životodarné slnečné svetlo. Globálne teploty by prudko klesli a s výrazným oslabením Slnka by sa potravinové systémy čoskoro zrútili, čím by miliardy ľudí začali hladovať.

image

Oppenheimer si nedokázal predstaviť skutočné následky atómovej bomby. Pozri sa, ako by na Zemi vyzerala nukleárna zima

Podľa štúdie vedenej Alianciou na nakŕmenie Zeme pri katastrofách (ALLFED) však existuje jedna superpotravina, ktorá by dokázala katastrofu prežiť a zachrániť milióny ľudí. Morské riasy by neboli dokonalé len pre ich vynikajúcu nutričnú hodnotu, ale aj schopnosť rásť neskutočne rýchlo a zrejme by neboli ani príliš rádioaktívne.

Zachránili by miliardu ľudí

Podľa vedcov by v priebehu deviatich až 14 mesiacov od katastrofy mohli farmy s morskými riasami zabezpečiť ekvivalent 45 percent celosvetového dopytu po potravinách. Tím pod vedením doktora Floriana Ulricha Jehna odhaduje, že by to mohlo zabrániť až 1,2 miliardám úmrtí od hladu.

image

Pre svoj modelový príklad jadrovej vojny medzi USA a Ruskom vedci vybrali červenú riasu Gracilaria tikvahiae.

Wikimedia/Emoody26/

„Budeme potrebovať jedlo a budeme ho potrebovať veľa, pretože náš súčasný potravinový systém už nebude fungovať,“ povedal Dr Jehn pre New Scientist. „Morské riasy sú určite jedným z najlepších kandidátov na rýchly zdroj potravy,“ vysvetlil.

Odolná rastlina

Keďže morské riasy rastú pod vodou, majú prirodzenú schopnosť vykonávať fotosyntézu aj v slabom svetle. Pri jadrovej zime, kedy oblohu zahalia mraky rádioaktívnych čiastočiek, by to bola obrovská výhoda. Pre predstavenie, počas bezoblačného dňa v trópoch môže slnečné svetlo dosiahnuť 2000 mikromólov, jednotka, ktorá meria svetlo na meter štvorcový. Niektoré druhy morských rias však môžu rásť a prosperovať len pri 50-100 mikromólov.

image

Kórejská pochúťka z rias Gracilaria, Kkosiraegi-muchim.

Wikimedia/

Pre svoj modelový príklad jadrovej vojny medzi USA a Ruskom vedci vybrali červenú riasu Gracilaria tikvahiae. Tento druh riasy je bohatý na bielkoviny, minerály, vitamíny, esenciálne aminokyseliny a mastné kyseliny.

Aj keď by rastlina mohla poskytnúť život zachraňujúcu výživu miliardám, je bohatá na jód. Ten pri veľkej konzumácii môže viesť k zdravotným problémom spojených so štítnou žľazou.

image

Oppenheimer si nedokázal predstaviť skutočné následky atómovej bomby. Pozri sa, ako by na Zemi vyzerala nukleárna zima

Ale v prípade jadrovej apokalypsy, kedy sa radiácia na zemi extrémne zvýši, by vyššia dávka jódu nemusela byť na škodu. Úroveň jódu v takomto prostredí by sa však mohla znížiť natoľko, že by riasu stačilo jednoducho umyť respektíve tepelne spracovať.

Zväčšovanie globálnych zásob morských rias bude pre ľudstvo vzpruhou aj v prípade iných katastrof, ako je erupcia supervulkánu alebo masívny úder meteoritu. Obe by napodobňovali účinky jadrovej zimy, vystrelili by do atmosféry milióny ton častíc a zatemnili by oblohu na dlhé roky.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 12:40