Tajomný britský ostrov smrti bol 50 rokov kvôli kontaminácii uzavretý.X/Scirex/
StoryEditor

Experimenty a hromadné úmrtia zvierat. Tajomný britský ostrov smrti bol 50 rokov kvôli kontaminácii uzavretý

Michal Čiernik25.04.2024., 11:00h

Odľahlý ostrov na severe Škótska bol dejiskom neľudských experimentov. Biologické zbrane, ktoré tam testovala britská armáda ho kontaminovali na desiatky rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Druhá svetová vojna priniesla množstvo hrôzostrašných príbehov a tento je jeden z nich. Všetko to začalo v roku 1942 v Porton Down, vojenskom zariadení vo Wiltshire v Anglicku, ktoré existuje dodnes. Vedec Paul Fildes v tom čase rozbehol projekt s názvom Operation Vegetarian.

image

Na brehy zakázaného ostrova vyplavilo pri obrovskej tragédii stovky tiel. Dnes opustené miesto láka dark turistov

Porton Down bol prvýkrát založený v roku 1916 ako experimentálna stanica vojnového oddelenia na štúdium účinkov chemických zbraní, ktoré sa v priebehu prvej svetovej vojny čoraz viac používali. V 40. rokoch minulého storočia, keď bola Británia opäť vo vojne, bol Porton Down poverený vývojom biologických zbraní, ktoré by sa dali použiť proti nacistickému Nemecku s katastrofálnym účinkom.

Antraxové bomby

Plán bol infikovať koláče z ľanových semien spórami antraxu a hodiť ich lietadlom na pastviny pre dobytok okolo Nemecka. Kravy by sa následne antraxom nakazili, rovnako ako tí, ktorí by jedli infikované mäso, píše BBC.

Antrax zapríčiňuje prirodzene sa vyskytujúca, avšak smrteľná baktéria. Môže chvíľu trvať, kým sa príznaky úplne prejavia, ale keď sa objavia, sú hrozné a veľmi rýchlo sa môžu stať smrteľnými. Navrhovaný plán by zdecimoval nemeckú ponuku mäsa a spustil celoštátnu kontamináciu antraxom, čo by viedlo k obrovskému počtu obetí.

Aby vedci zistili, ako by tieto bomby presne fungovali v realistickom prostredí, potrebovali nejakú plochu ďaleko od obývaných oblastí. V lete 1942 preto armáda kúpila vzdialený, neobývaný 196 hektárový ostrov Gruinard a zakázala miestnym obyvateľom naň vstúpiť.

Pokusy na dobytku

Vojenský tím pod dohľadom vedcov potom začal robiť mrazivé experimenty. Pomocou dobytka privezeného na ostrov, ktorý slúžil ako testovací subjekt, začali sériu pokusov s uvoľňovaním spór antraxu v teréne. „Cieľom bolo otestovať, či antrax prežije výbuch v teréne,“ povedal Edward Spiers, emeritný profesor na univerzite v Leedse pre dokument BBC The Mystery of Anthrax Island  v roku 2022.

Osemdesiat oviec bolo priviazaných v rôznych vzdialenostiach po vetre od pravdepodobnej explózie, ktorá bola vykonaná diaľkovým ovládaním. Nepotrebovali veľkú explóziu, pretože vietor urobil robotu za nich.

image

Experimenty armády spôsobili, že ostrov bol príliš nebezpečný pre ľudí alebo zvieratá, pričom dokonca potencionálne smrteľná aj dažďová voda z ostrova.

Wikimedia/Kevin Wlash/

Výsledky boli zničujúce: v priebehu niekoľkých dní po expozícii ovce začali prejavovať symptómy a rýchlo začali umierať. Ich infikované telá boli pitvané a potom spálené alebo pochované na ostrove.

Tajné pokusy pokračovali až do roku 1943, kedy ich armáda považovala za úspešné. Výsledkom bolo, že sa vyrobilo päť miliónov ľanových koláčov s antraxom. Našťastie armáda Spojeného kráľovstva od tohto projektu upustila aj kvôli úspešnej invázii v Normandii.

Operácia Vegetarian

Následky operácie Vegetarian boli pre ostrov katastrofálne. Antrax je veľmi odolná baktéria a môže pretrvávať desiatky rokov v pôde a spôsobiť infekciu pri požití aj roky po prepuknutí. Experimenty armády spôsobili, že ostrov bol príliš nebezpečný pre ľudí alebo zvieratá, pričom dokonca potencionálne smrteľná aj dažďová voda z ostrova.

V mesiacoch nasledujúcich po testoch začali umierať zvieratá aj na pevnine v Gruinardskom zálive. Ako uvádza Elizabeth Willis vo svojom dokumente Contamination and Compensation, vláda Spojeného kráľovstva v tichosti vyplatila postihnutým odškodné, no tvrdila, že smrť bola výsledkom chorej ovce, ktorá vypadla z nákladnej lode.

image

Armáda dala následne ostrov do karantény a umiestnila varovné tabule.

X/Real_lord_miles/

Armáda dala následne ostrov do karantény a umiestnila varovné tabule. V desaťročiach, ktoré nasledovali po skončení druhej svetovej vojny, sa uskutočnili pokusy o dekontamináciu miesta pomocou chemických úprav a kontrolovaného spaľovania. Séria testov v roku 1971 ukázala, že aj keď na povrchu už neboli spóry antraxu, stále pretrvávali v pôde pod nimi, čo predstavovalo vážne riziko pre každého, kto vstúpi na ostrov. 

V roku 1986 sa vedci vrátili, aby sa opäť pokúsili o dekontamináciu. Celý ostrov postriekali zmesov morskej vody a formaldehydu, a odstránili a spálili kontaminovanú ornicu. Tentoraz boli úspešnejšie a nakoniec, 24. apríla 1990, po 48 rokoch karantény, vláda Spojeného kráľovstva vyhlásila ostrov Gruinard za oblasť bez antraxu.   

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 14:46