V našom tele sa nachádzajú nebezpečné upírske baktérie, ktoré priťahuje ľudská krvBrainee x Canva
StoryEditor

Desivý objav, ktorý môže zabíjať. V našom tele sa nachádzajú nebezpečné upírske baktérie, ktoré priťahuje ľudská krv

Michal Čiernik17.04.2024., 11:30h

Niektoré zo smrteľných baktérií v našom tele prejavujú zvláštnu túžbu po ľudskej krvi, čo je objav, ktorý vrhá nové svetlo na infekciu krvného obehu a jej možné liečby.

Lajkuj Brainee.sk na

Tento jav, ktorý vedci nazvali „bakteriálny vampirizmus“, podrobne popísali v novej štúdii publikovanej v časopise eLife. Podľa nej sú niektoré baktérie priťahované tekutou zložkou krvi, známou ako sérum, kde vyhľadávajú základné živiny.

„Túto látku v našej krvi, tieto patogénne baktérie rozpoznávajú ako potravu. Priťahuje ich,“ vysvetlil podľa Global News Arden Baylink, profesor z Washington State University a hlavný autor výskumu.

image

VIDEO Tobogán na brnenský spôsob. Hazardér sa spustil kanálom v stoke, mohol sa utopiť aj otráviť, varujú vodárne

Smrtiace baktérie

Baktérie, ktoré vedci skúmali, sa nazývajú multirezistentné patogény, takzvané enterobaktérie, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia označila za „prioritné patogény“. Tie patria podľa WHO do skupiny 12 bakteriálnych rodín považovaných za najvýznamnejšiu hrozbu pre ľudské zdravie, kvôli svojej odolnosti voči antibiotikám.

Spôsobujú rôzne typy infekcií, ako sú infekcie močových ciest, zápal obličiek, sepsu, zápal pľúc či meningitídu. Vedci zistili, že najmenej tri typy týchto enterobaktérií, ktoré sa bežne vyskytujú v ľudskom črevnom trakte – salmonela, E. coli a Citrobacter koseri – sú priťahované k ľudskej krvi.

Baylink vysvetlil, že obzvlášť zraniteľní voči týmto baktériám sú ľudia so zápalovými ochoreniami čriev, ako je Crohnova choroba a ulcerózna kolitída (zápal hrubého čreva). „Existujú niektorí ľudia, ktorí majú chronické krvácanie v črevnom trakte. Títo ľudia, vrátane ľudí so zápalovým ochorením čriev, majú v podstate malé rezné rany vo vnútri čriev, ktoré krvácajú. Tento zdroj krvi by mohol byť následne zdrojom potravy pre tieto patogény,“ vysvetlil Baylink. Následne dodal, že baktérie, ktoré sa takto dostanú do krvného obehu, môžu spôsobiť smrť.

Bakteriálny vampirizmus

Vo svojom výskume vedci simulovali črevné krvácanie vstreknutím mikroskopických množstiev ľudského séra. Následne pomocou výkonného mikroskopu sledovali, ako sa baktérie pohybujú smerom k zdroju.

image

Túto jednu vec majú všetky mŕtve telá spoločnú. Nové zistenie vedcov ťa nechá v nechutnom nemom úžase

„Baktérie sú mikroskopické organizmy, nemajú oči ani schopnosť počuť. Ale v skutočnosti majú niečo podobné čuchu, čo sa nazýva chemotaxia. Pomocou nej hľadajú potravu,“ povedal Baylink.

Ukázalo sa, že v našej krvi je chemikália, sérum, ktoré ponúka bohatú zásobáreň živín pre baktérie - cukry, aminokyseliny a esenciálne kovy ako železo a zinok. Jednou z chemikálií, ku ktorým sa baktérie zdali byť obzvlášť priťahované, bol serín, aminokyselina nachádzajúca sa v ľudskej krvi, ktorá je tiež bežnou zložkou proteínových nápojov.

„Behom niekoľkých sekúnd sa baktérie začali k séru pohybovať a za minútu je ich pri zdroji absolútny roj. Takže naozaj niet pochýb o tom, že ich sérum veľmi priťahuje,“ prezradil vedec.

Podľa Baylinka môže tento výskum v budúcnosti potenciálne viesť k novým liekom, ktoré by mohli znížiť riziko, že sa tieto baktérie dostanú do krvného obehu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 12:58