Mŕtve teloArchív HN
StoryEditor

Túto jednu vec majú všetky mŕtve telá spoločnú. Nové zistenie vedcov ťa nechá v nechutnom nemom úžase

Miroslav Kamody16.02.2024., 12:00h

Je jedno, kto sme, v akých pomeroch žijeme a ako zomrieme - jednu vec majú všetky telá na svete spoločnú.

Lajkuj Brainee.sk na

Hovorí sa, že na svete neexistujú dvaja rovnaká ľudia (áno, platí to aj pre dvojičky). Ako však informuje portál Indy100, vedcom sa podarilo zistiť, že všetky mŕtvoly toho majú spoločného viac, než sa doteraz predpokladalo.

Nový výskum, ktorý bol publikovaný v magazíne Nature Microbiology, potvrdil, že mŕtve telá ľudí zdieľajú podobnosti bez ohľadu na to odkiaľ sú. Samozrejme, pokiaľ sa na celú problematiku pozeráme skrz mikrobiálne siete. Akonáhle sa totiž začnú rozkladať, ľudské telá obsahujú baktérie a hubové rozkladače, ktoré sú v skutočnosti vo zvyšku sveta dosť zriedkavé.

image

Zabudni na kvety či čokoládu. Najväčším darčekom pre romantikov 18. storočia bolo srdce zosnulého milenca

Sú nevyhnutné

Môže sa to zdať ako nepríjemná myšlienka, ale tieto mikróby sú nevyhnutné pre svet prírody a rozkladajú mŕtvoly, aby sa nakoniec stali súčasťou „ekosystému rozkladu“ a pomohli pri rastlinnej produkcii. Výskum zahŕňal pochovanie 36 mŕtvol, ktoré boli darované na vedecké štúdium.

Aj keď všetky telá boli pochované na rôznych miestach s odlišnými environmentálnymi vlastnosťami, všetky vzorky neskôr odobraté výskumníkmi obsahovali rovnaký výber mikróbov. Odborníci sa tiež domnievajú, že hmyz by mohol preniesť selekciu mikróbov do rozkladajúcich sa ľudských a zvieracích pozostatkov.

image

Mŕtve telo

Unsplash/How-Soon Ngu

Potrava, živná pôda aj úkryt

Doktor Devin Finaughty, ktorý sa na štúdii nezúčastnil, pre IFLScience povedal: „Rozklad je technicky definovaný ako konzumácia organického materiálu inými organizmami [a je] odlišný od fyzickej degradácie organických zvyškov fyzikálnymi, erozívnymi silami.”

Systém rozkladu sa točí okolo mŕtveho tela a predstavuje pre mikroorganizmy zdroj, a to nielen potravy. Mnohé z nich ho využívajú aj ako živnú pôdu či úkryt, vysvetľuje odborník.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 02:48