ChrípkaBrainee x Canva
StoryEditor

Chrípku by si nemal podceňovať. Zo soplíka sa rýchlo môže stať boj o život na nemocničnom lôžku

kam15.12.2022., 16:00h

Chrípka je ochorenie, ktoré mnohý z nás odbijú tromi dňami v posteli. Ak si však nedáš pozor, môže to skončiť omnoho horšie, ako sa na prvý pohľad zdá.

Lajkuj Brainee.sk na

Jesenné a aktuálne zimné obdobie so sebou prináša rapídny nárast respiračných ochorení. Mnohé z nich pritom ľudia často úplne ignorujú. Naša imunita však môže byť po rokoch nosenia respirátorov počas pandémie značne oslabená.

Tieto infekcie sa neoplatí podceňovať, len na chrípku na Slovensku ročne zomrie približne 800 ľudí, hovorí pneumológ nemocnice v Bánovciach nad Bebravou Daniel Paulovič.

„Globálne sa respiračné infekcie delia na akútne a chronické, takmer 90 percent všetkých akútnych infekcií je pritom vírusových. Z nich je najčastejšia chrípka a chrípke podobné respiračné infekcie,” vysvetľuje Paulovič.

image

Ako z futuristického filmu. Už žiadne batérie, vedci vytvorili mozgový implantát, ktorý je poháňaný len dýchaním

Môže to skončiť horšie, ako si myslíš

Práve chrípka momentálne zatvára školy a škôlky po celom Slovensku. NBC News pripomína, že zatiaľ čo väčšina ľudí, ktorí dostanú chrípku, sa uzdraví za niekoľko dní, u niektorých sa môžu vyvinúť život ohrozujúce komplikácie. 

Medzi ľudí najviac ohrozených chrípkou patria deti do 5 rokov, ľudia nad 65 rokov, ľudia s oslabenou imunitou a tehotné osoby.

Ľudia s komplikáciami chrípky končia najčastejšie v nemocnici, pretože vírus sa rozvinie do zápalu pľúc, povedal doktor Peter Chin-Hong, profesor medicíny a lekár infekčných chorôb na Kalifornskej univerzite v San Franciscu. 

image

Chrípka

Brainee x Canva

Tá sa môže vyvinúť, keď sa vírus chrípky rozšíri do dolných dýchacích ciest, čo vedie k ťažkostiam s dýchaním, ktoré si môžu vyžadovať doplnkový kyslík.

Príznaky nepodceňuj

Zatiaľ čo mnohé príznaky chrípky, ako je horúčka a bolesti tela, sa prekrývajú so zápalom pľúc, existujú určité stopy, ktoré môžu naznačovať, že sa schyľuje k závažnejšej infekcii pľúc. Patrí sem kašeľ so žltým alebo zeleným hlienom, zvyšujúca sa horúčka a bolesť na hrudníku pri hlbokom nádychu alebo kašli.

To všetko môže viesť k vzniku sepsy. Ide o komplikáciu, ktorá dokáže spôsobiť zlyhanie orgánov a dokonca až smrť. Aj v tomto prípade platí, že čím skôr sa lieči, tým je väčšia šanca na záchranu.

image

Je rovnako sľubný ako kontroverzný. Údaje ukazujú, že nový liek na Alzheimerovu chorobu skutočne funguje

„Pneumónia spôsobená chrípkou sa neobmedzuje len na starších ľudí,” varuje doktor Jonathan Grein, lekár infekčných chorôb a riaditeľ nemocničnej epidemiológie v Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles. 

Týka sa to aj mladých ľudí

„Bohužiaľ, niekedy vidíme aj mladých zdravých ľudí, ktorí majú skutočne ťažký zápal pľúc. Môže sa to vyskytnúť u každého,” dodal. Chrípka sa spája aj so zvýšeným rizikom infarktu, ale zriedkavo aj so zápalmi v mozgu a svaloch.

Štúdia z roku 2018 zistila, že pacienti týždeň po infekcii chrípkou mali až šesťkrát vyššiu pravdepodobnosť srdcového infarktu. Choroba na chrípku môže tiež zhoršiť vzplanutie chronických chorôb, ako je cukrovka alebo astma.

image

Chrípka

Brainee x Canva

Existuje dokonca možnosť, že, podobne ako v prípade covidu, silná chrípková infekcia môže viesť k „dlhej chrípke“. Akiko Iwasaki, profesorka imunobiológie na Yale University, povedala, že po chrípke nie je nezvyčajné zažiť príznaky, akými sú pretrvávajúca únava či zahmlievanie mozgu. 

Chráň sa očkovaním

A ako sa proti chrípke chrániť? Očkovanie je najvhodnejšou ochranou pred chrípkou, jej ťažkým priebehom a nepriaznivými následkami ochorenia, píše sa na webe Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

image

Chrípka, sopeľ a kýchanie. Prečo sme na to v zime náchylnejší? Vedci vysvetlili našu reakciu na chlad

Vakcíny proti chrípke sú vysoko účinné, hradené všetkými zdravotnými poisťovňami a majú dobre preskúmané vedľajšie účinky. Pokiaľ o toto dobrovoľné očkovanie nemáš záujem, snaž sa chorobe vyvarovať všetkými dostupnými spôsobmi.

A nezabúdaj na to, že užívanie antibiotík pri chrípke je zbytočné a neúčinné, tie lekár naordinuje až pri bakteriálnej infekcii. Chrípka ako taká je však vírusovým ochorením.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 14:37