Rádioaktívne žiarenie vytvorilo čierne žaby, nový druh psa či super odolné baktérieX/Chaudhry Imran/
StoryEditor

Mutanti z Černobyľu. Rádioaktívne žiarenie vytvorilo čierne žaby, nový druh psa či superodolné baktérie

Michal Čiernik21.02.2024., 10:30h

Ako z príbehu o superhrdinoch. V tomto prípade však rádioaktívne žiarenie pridalo superschopnosti u voľne žijúcich zvierat v okolí Černobyľu.

Lajkuj Brainee.sk na

26. apríla 1986 systémový test v reaktore číslo štyri v černobyľskej elektrárni viedol k prehriatiu reaktora a inicioval sériu katastrofálnych výbuchov, ktoré viedli k najhoršej jadrovej katastrofe na svete.

image

V zakázanej černobyľskej oblasti žijú zmutované vlky. Vedci teraz zistili, že si vyvinuli odolnosť voči rakovine

Sovietska armáda okolo elektrárne rýchlo vytvorila 50 kilometrovú zakázanú zónu, do ktorej bol z dôvodu kontaminácie verejnosti zakázaný prístup a ktorý dnes zostáva z veľkej časti opustený. Útočisko v ňom našli len divoké zvieratá. Niektoré druhy sa však časom museli tamojšej radiácii prispôsobiť a niektoré dokonca získali niečo ako superschopnosti.

Čierne žaby z Černobyľu

Žaby v okolí zničenej jadrovej elektrárne stmavli. Výskumníci sa domnievajú, že u obojživelníkov sa rýchlo vyvinula čierna koža, pretože zelené žaby mali menšiu šancu prežiť, čo výskumníci označili za "rýchlu evolúciu".

Východné rosničky s najväčším ochranným melanínovým pigmentom mali najväčšiu šancu prežiť vo vysoko rádioaktívnych oblastiach, čo spôsobilo, že v populáciách začali prevládať tmavšie žaby.

Vedci sa domnievajú, že obdobie "rýchlej evolúcie" mohlo nastať tesne po samotnej havárii, keď bola úroveň radiácie najvyššia. „Temné sfarbenie je typické pre žaby z najviac kontaminovaných oblastí alebo v ich blízkosti v čase nehody,“ napísali výskumníci pre The Conversation.

Superodolné baktérie

Okrem žiab sa prispôsobili aj baktérie. Vedci zistili, že baktérie nájdené na krídlach lastovičiek v Černobyle sú odolnejšie voči účinkom gama žiarenia. Keď boli vystavené dávkam žiarenia, baktérie z Černobyľu sa dokázali rozmnožovať a prosperovať oveľa lepšie, v porovnaní s baktériami získaných mimo radiačnej zóny.

image

Zaznamenali rádioaktívneho hybridného diviaka. Vynoril sa z pustatiny vo Fukušime

„Dlhodobé účinky žiarenia v prirodzených populáciách môžu predstavovať dôležitý selektívny tlak na vlastnosti baktérií, ktoré uľahčujú prežitie v extrémnych prostrediach,“ napísali výskumníci v štúdii z roku 2016 publikovanej vo Scientific Reports.

Vlci odolní voči rakovine

Zmutovaní vlci potulujúci sa v lesoch Černobyľu si vyvinuli niečo, čo by sa dalo opísať ako superschopnosť, ktorá by mohla zachraňovať ľudské životy. Vedci zistili, že zvieratá v Černobyľskej evakuačnej zóne majú geneticky zmenený imunitný systém, ktorý vykazuje odolnosť voči rakovine.

Nový druh psa?

Po rýchlej evakuácii neďalekého mestečka Pripiať ostalo v oblasti po 50-tisíc obyvateľov množstvo domácich miláčikov. Psy časom zdiveli a rokmi párenia a pôsobením radiácie sa mohli vyvinúť na úplne nový druh.

Štúdia vedcov z University of South Carolina analyzovala DNA 302 divokých psov v blízkosti elektrárne a zistila významné rozdiely v DNA od iných populácií psov. „Psy z černobyľskej oblasti sú geneticky odlišní od ostatných,“ vysvetľujú vedci. „Majú mutácie, ktoré získali a ktoré im umožňujú úspešne žiť a rozmnožovať sa v tomto regióne,“ prezradila spoluautorka štúdie Elaine Ostrander, expertka z Národného inštitútu pre výskum ľudského genómu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 09:02