StokaUnsplash/selİm Arda Eryilmaz
StoryEditor

VIDEO Tobogán na brnenský spôsob. Hazardér sa spustil kanálom v stoke, mohol sa utopiť aj otráviť, varujú vodárne

iDnes.cz01.04.2024., 09:30h

Do útrob brnenskej kanalizácie nechal nahliadnuť autor videa, ktoré sa nedávno objavilo na internete. Pri svojom výlete do podzemia si nadšenec doprial jazdu ako na tobogáne, ktorú zakončil nárazom do deliacej čepele. Brnenské vodárne a kanalizácie upozorňujú na riziká takého počínania a pripravujú podnet pre políciu. Vo štvrtok dopoludnia video z internetu zmizlo.

Lajkuj Brainee.sk na

Zábery, ktoré sa na YouTubovom účte Kanálizmus objavili minulý týždeň, nazbierali do stredajšieho večera vyše 30-tisíc zhliadnutí, píše portál iDnes.

Podľa popisu išlo o „video čisto pre radosť”, ktoré zachytáva „návrat na brnenský kanalizačný kmeňový zberač B06 pri potoku Čertík a celý, neprerušený zjazd čadičového sklzu DN 1200 od mostov pražskej radiály po odľahčovaciu komoru Čertín" do rieky Svratky.

Autor mobilom natáča, ako zhruba minútu a pol schádza v sede špinavou vodou. Svoj výkon zakončí zvolaním „hahahahahá, skoro som sa zviezol pod britvu.“ Záver jeho počinu zachytáva otvoreným poklopom kanála aj ďalší muž, titulovaný ako Jiřík Kanálnik.

Samotné video už dostupné nie je, účet však stále ponúka desiatky videí z nebezpečných prieskumov v podzemí:

Autor reaguje

Tomu redakcia iDnes zaslala otázky, na ktoré odpovedal po zverejnení tohto článku. „Ťažko povedať, či by sa niekto mal inšpirovať práve týmto vidom. Rovnako tak môže robiť geocaching a pri honbe za keškou prebiehať cestu a byť zrazený vozidlom alebo vyliezť na most či liezť do korún stromov pre zaujímavé šišky a spadnúť,“ napísal Jiřík Kanálnik.

Ďalej poznamenal, že na internete je na pozeranie veľa vecí. „Určite nie je potrebné kamkoľvek chodiť, to je potom vždy aktivita konkrétneho jedinca. Urbex je tiež rizikový, videí je veľa, a napriek tomu tam lezie len ten, kto je za svoje konanie zodpovedný. Takže určite nikam neliezť, ak áno, potom s rodičmi alebo plnoletý,“ uviedol spoluautor videa zo stoky.

Zábery sa dostali aj k pracovníkom Brnenských vodární a kanalizácií. Hovorkyňa mestskej spoločnosti Renata Hermanová pred podobnými kúskami varuje, pohyb v kanáli bez patričného preškolenia a vybavenia podľa nej môže viesť k ohrozeniu života. Hlavné riziká menuje štyri.

image

Brutálne platená práca, ale chcel by si to robiť? Čističi miesta činu opísali, ako ich robota vyzerá

Hazard so zdravím a životom

Prvým je nákaza infekčnými chorobami. „V odpadových vodách sa vyskytuje široké spektrum vodou oveľa ľahšie prenosných patogénnych mikroorganizmov, ako sú norovírusy, adenovírusy, rotavírusy, vírus hepatitídy A a E, parazitické prvoky, patogénne baktérie. Všetci máme v pamäti covid-19, ktorý sa v odpadových vodách bežne vyskytoval,“ vymenováva Hermanová.

Druhé nebezpečenstvo predstavuje hrozba utopenia. „Aj keď neprší a prietok v kanalizácii je malý, situácia sa môže veľmi rýchlo zmeniť vplyvom manipulácie na objektoch stokovej siete. Vo veľmi krátkom čase môže dôjsť k zahlteniu celého profilu kanalizácie,“ upozorňuje hovorca.

V kanalizácii sa tiež môžu vyskytovať toxické plyny, takže môže dôjsť k úbytku kyslíka a otrave. Hrozí tiež nebezpečenstvo úrazu.

„Naši zamestnanci, ktorí do kanalizácie z prevádzkových dôvodov vstupujú, musia dodržiavať prísne bezpečnostné opatrenia a musia byť náležite vybavení. Všetky vstupy do stokovej siete nie je možné z prevádzkových dôvodov technicky zaistiť proti vniknutiu nepovolaných osôb, preto apelujeme na zdravý rozum. Vstup nepovolaných osôb možno jednoznačne považovať za hazard s vlastným zdravím a životom,“ oznamuje Hermanová.

Brnenské vodárne a kanalizácia podľa nej na základe zverejneného videa pripravujú podnet pre políciu kvôli nepovolenému vstupu do kanalizácie. Autorov záberov spoločnosť nepozná.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 22:18