Niektorí ľudia dokážu vycítiť blížiaci sa dážďBrainee X Canva/
StoryEditor

Cítiš vo vzduchu, že bude pršať? Vedci zistili, že niektorí ľudia majú schopnosť vycítiť blížiaci sa dážď

Nikola Michalkova01.04.2024., 10:30h

Apríl znamená jedno - počasie si z nás bude robiť srandu. Dážď sa bude striedať so slnkom a my len budeme dumať, či si niečo môžeme plánovať.

Lajkuj Brainee.sk na

Zima pomaly odchádza a prichádza teplejšie počasie. To znamená, že si budeme môcť plánovať nielen dovolenky, ale aj rôzne výlety. A vedci prišli na to, že niektorí ľudia dokážu vycítiť, že sa blíži dážď. A takáto schopnosť by v určitých prípadoch nebola na škodu.

Schopnosť vycítiť dážď

Je leto a osviežujúci jemný dážď dokáže byť príjemný. Ale v posledných rokoch často bývame svedkami prívalových lejakov, ktoré prídu náhle a narobia viac škody ako úžitku. Možno si sa stretol s tvrdením niektorých ľudí, že dokážu vo vzduchu cítiť, keď sa blíži dážď. Väčšinou si každý pomyslí, ako je to možné. Vedci ale našli dôkaz, že niektorí ľudia majú skutočne schopnosť cítiť dážď predtým, ako príde, píše sa na portáli LadBible.

Súvislosť to má s pojmom „petrichor“, ktorý pochádza z gréčtiny – petros znamená kameň a ichor je látka, ktorá prúdila v žilách gréckych bohov. „Zápach“ dažďa produkujú rôzne baktérie, ktoré uvoľňujú chemickú látku s názvom „geosmín“.

image

Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu

Niektorí ľudia majú schopnosť cítiť túto látku. Vedci dokonca tvrdia, že táto schopnosť prekonáva aj schopnosť žralokov vycítiť krv. Geosmín je najviac cítiť po daždi, pretože keď dažďové kvapky dopadnú na zem a vyrovnajú sa, môžu sa tak zachytiť o vzduchové vrecká. Tie následne vybublávajú ako malé aerosóly, ktoré so sebou do ovzdušia nesú aj všetky chemické látky a mikroorganizmy, ktoré sa tam nachádzajú.

Ďalším zdrojom typického zápachu je ozón. Má výraznú vôňu, ktorá je sladšia a môže niekedy naznačovať, že sa blíži búrka. Je to najmä z dôvodu, že pri blížiacej sa búrke sú vetrom tlačené do prízemných vrstiev „vrecká“ plynného ozónu.

To znamená, že niektorí ľudia majú vyvinutejší čuch a akonáhle sa tento zápach dostane na určitú úroveň, sú schopní ich zachytiť. Preto ak ti niekto povie, že cíti vo vzduchu dážď, nebudeš si myslieť, že si vymýšľa.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 15:58