Častice mikroplastov boli po prvý raz objavené v historických vzorkách pôdy.University Of York/
StoryEditor

Vedci našli mikroplasty v starodávnych vzorkách. Ide o prvý prípad kontaminácie archeologických nálezov

Viktória Revajová08.04.2024., 11:00h

To, čo sa predtým považovalo za nedotknuté archeologické náleziská, zrelé na skúmanie, bolo v skutočnosti kontaminované plastami.

Lajkuj Brainee.sk na

Mikroplasty sa nachádzajú takmer všade. Ich častice boli objavené v oceánoch, atmosfére, ale aj v ľudskej krvi či placente. Zatiaľ čo sú považované za moderný problém, vedci ich teraz objavili tam, kde by sa to dalo očakávať najmenej.

Mikroplasty sú malé plastové častice s veľkosťou od tisíciny milimetra do piatich milimetrov. Vznikajú, keď chemická degradácia alebo fyzické opotrebovanie spôsobí rozpad väčších plastových kusov. 

image

Oceánske dno sa mení na obrovské svetové smetisko. Jedinečný ekosystém ničia mikroplasty, ale aj tony rádioaktívneho odpadu

Prvýkrat sa našli v archeologických vzorkách

Podľa novej štúdie britských vedcov, ktorá bola publikovaná v časopise Science of the Total Environment, boli častice mikropastov po prvý raz objavenené v historických vzorkách pôdy, ktorej pôvod sa datuje do prvého až druhého storočia nášho letopočtu. Informuje o tom portál Euronews

Vedci objavili 16 rôznych druhov mikroplastov v súčasných aj archivovaných vzorkách pôdy, ktorá pochádzala z nánosov hlbokých vyše sedem metrov. Tento objav môže viesť k zmene spôsobu uchovávania archeologických pozostatkov.

„Mikroplasty považujeme za veľmi moderný fenomén, pretože o nich počúvame iba posledných 20 rokov,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ organizácie York Archaeological Trust David Jennings. Ako však dodáva, výskum z roku 2004 odhalil, že v našich moriach prevládajú od 60. rokov minulého storočia v dôsledku rozmachu plastového znečistenia po druhej svetovej vojne.

image

Objavili ľudský mozog starý 12-tisíc rokov. Nález zachovaného orgánu môže zmeniť všetko, čo o ňom vieme

„Táto nová štúdia ukazuje, že častice prenikli do archeologických ložísk a podobne ako v prípade kontaminácie oceánov sa to pravdepodobne dialo v rovnakom období, pričom častice sa našli vo vzorkách pôdy odobratých a archivovaných v roku 1988 vo Wellington Row v Yorku,“ dodáva Jennings.

Vzorky pôdy pochádzali z dvoch archeologických lokalít v Yorku v Anglicku, pričom niektoré boli vykopané koncom osemdesiatych rokov, zatiaľ čo iné pochádzajú zo súčasnosti. 

„To, čo sa predtým považovalo za nedotknuté archeologické náleziská, zrelé na skúmanie, je v skutočnosti kontaminované plastmi, a to zahŕňa aj ložiská, z ktorých sa odobrali a uskladnili vzorky už koncom osemdesiatych rokov.“ hovorí profesor John Schofield z Katedry archeológie Univerzity v Yorku.

image

Vedci prišli na to, ako vodu zbaviť mikroplastov. Tento návod zvládne doma úplne každý hneď a bez akejkoľvek investície

Musia zmeniť prístup

Výskumný tím hovorí, že archeológov zaujíma najmä to, či mikroplasty ohrozujú vedeckú hodnotu zachovaných pozostatkov. Konzervovanie archeologických pozostatkov na mieste, kde boli nájdené, je už niekoľko rokov preferovaným prístupom k ich ochrane. Tieto nové zistenia by však mohli všetko zmeniť.

„Prítomnosť mikroplastov môže a bude meniť chemické zloženie pôdy. Potenciálne môžu zaviesť prvky, ktoré spôsobia rozklad organických zvyškov,“ varuje Jennings. Riaditeľ organizácie upozorňuje, že v takomto prípade musia zmeniť spôsob konzervácie archeologických pozostatkov. Výskumný tím bude naďalej skúmať vplyv mikroplastov archeologické nálezy.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 16:35