Unsplash/Christian Bowen
StoryEditor

Zlyhali sme ako ľudstvo? Mikroplasty sú úplne všade, našli ich už aj v novorodencoch

kam09.02.2022., 07:00h
Znepokojujúce zistenia vedcov ukazujú, že mikroplasty sú už doslova všade.
Lajkuj Brainee.sk na

Mikroplasty boli od začiatku veľkým strašiakom. Dnes sú už po svete tak rozšírené, že sa pred nimi v podstate nedá uniknúť. Ako teraz informuje portál Futurism, vedci teraz objavili mikroplasty vo vnútri ľudskej placenty a dokonca aj u novorodencov.

Sú nimi vystavené viac ako dospelí

Tím odborníkov publikoval článok o svojich zisteniach v časopise Environmental Health Perspectives. V štúdii zistili, že je prakticky nemožné zabrániť deťom a dojčatám v požití a absorbovaní mikroplastov, dokonca ešte predtým, ako sa narodia. V skutočnosti môžu byť nimi deti vystavené ešte viac ako dospelí.

Mikroplasty Unsplash/FLY

„Je celkom možné, že deti sú viac vystavované mikroplastom ako dospelí, podobne ako sú deti častejšie vystavené mnohým iným toxickým chemikáliám pre životné prostredie,“ povedala Kam Sripada, neurovedkyňa z Nórskej univerzity vedy a techniky a hlavná výskumníčka štúdie v tlačovej správe.

„Nikto presne nevie, koľko mikroplastov dieťa požije,“ dodala. „Niekoľko štúdií však naznačuje, že dnešné deti absorbujú mikroplasty vo svojom tele už vo fetálnom veku. Toto je znepokojujúce.“

Štúdia podčiarkuje prevalenciu mikroplastov vo svete, rovnako tak aj ich potenciálnu škodlivosť. Bohužiaľ, súčasný výskum stále chýba, pokiaľ ide o vplyv mikroplastov na zdravie detí.

Sú extrémne zraniteľné

„Deti nemajú plne vyvinutý imunitný systém a sú vo veľmi dôležitej fáze vývoja mozgu,“ uviedla Sripada vo vyhlásení. „To ich robí obzvlášť zraniteľnými.“

Tím teraz dúfa, že ich zistenia môžu byť použité na pomoc lekárom, vedcom a rodičom, ako čo najlepšie obmedziť vystavenie detí mikroplastom. V určitom momente však vedci zistili, že sa tomu úplne vyhnúť nedá.

Novorodenec Unsplash/Gigin Krishnan

​Je to spôsobené rôznymi faktormi vrátane mikroplastov v prachu z domácností, ako aj v potravinách, ktoré jedia. „Je takmer nemožné zabrániť deťom v požití plastov,“ povedala Sripada.

To neznamená, že sa nedá nič robiť. Tím odporúča rodičom, aby obmedzili množstvo jedla, ktoré ich deti zjedia a ktoré prichádza do kontaktu s plastom – čo je však v súčasnom potravinovom systéme takmer nemožná úloha – a aby zabezpečili pravidelné čistenie ich domovov mydlom a vodou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 17:54