KvazarUnsplash/NASA Hubble Space Telescope
StoryEditor

V čiernej diere miliardy svetelných rokov od Zeme našli vodu. Je jej toľko, ako na našej planéte vynásobené 140 biliónkrát

Miroslav Kamody04.04.2024., 12:00h

Podľa dvoch tímov astronómov ide o najväčšiu vodnú plochu, aká sa kedy vo vesmírne našla.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci hlásia veľká úspech. Ako informuje portál LadBible, podarilo sa im nájsť gigantickú vodnú plochu v čiernej diere. Tá je však od nás vzdialená 12 miliárd svetelných rokov, takže jej dosiahnutie je vo všetkých ohľadoch nereálne.

Rovnako fascinujúce je však aj samotné množstvo objavenej vody. Je totiž ekvivalentom všetkej vody dostupnej vo svetových oceánoch na našej planéte vynásobenej 140 biliónmi. Ide tak o množstvo, ktoré si ani nevieme predstaviť. 

image

Odpad z vesmírnej stanice takmer trafil dieťa. Prerazil strechu domu a preletel dvoma poschodiami

Jedinečné prostredie kvazaru

Podľa dvoch tímov astronómov ide o najväčšiu vodnú plochu, aká sa kedy vo vesmírne našla. Matt Bradford, vedec z NASA, ktorý sa podieľal na objave, vysvetlil, že voda napája kvazar, ktorý je druhom čiernej diery.

„Prostredie okolo tohto kvazaru je veľmi jedinečné v tom, že produkuje túto obrovskú masu vody,” napísal Bradford vo vyhlásení. „Je to ďalšia ukážka toho, že voda je všadeprítomná vo vesmíre, dokonca aj v tých najskorších časoch.”

Kvazary vyžarujú veľké množstvo energie tým, že neustále spotrebúvajú okolitý plyn a prach. Podľa NASA astronómovia očakávali, že nájdu vodnú paru prítomnú vo vzdialenom vesmíre, no v tomto rozsahu ešte nikdy nebola zistená.

Tímy študovali najmä kvazar s názvom APM 08279+5255, ktorý obsahuje čiernu dieru 20 miliárd-krát väčšiu ako Slnko s energiou ako tisíc biliónov sĺnk. Z toho bol Bradfordov tím schopný získať viac informácií o vode.

Unikátne objavy

Ide o ďalší zo série výnimočných objavov, ktoré sa v poslednom čase astronómom podarili. Nedávno objavil vesmírny teleskop Jamesa Webba svetlo na planéte podobnej Zemi. Teleskop pri tom nadviazal na prácu infračerveného Spitzerovho vesmírneho teleskopu NASA.

Ten ešte v roku 2016 objavil sedem planét obiehajúcich okolo tej istej hviezdy, ktorá je vo vedeckej komunite známa ako TRAPPIST-1. Nachádza sa 40,7 svetelných rokov od Zeme a samotná hviezda bola objavená pred 24 rokmi.

image

NASA chce na Mesiaci pestovať rastliny. V rámci misie plánujú na mesačnom povrchu pestovať napríklad žeruchu

Pri preskúmaní jednej z nájdených planét - TRAPPIST-1b, ktorá je svojím zložením podobná Zemi a dokonca má aj približne rovnakú veľkosť, prvýkrát zistili, že nejaké svetlo je vyžarované aj z inej planéty mimo našej slnečnej sústavy.

Či ide o prírodné javy alebo iné zdroje svetla, na to ešte musíme nájsť odpovede. No už teraz je jasné, že sme čoraz bližšie k nájdeniu akejkoľvek formy života niekde mimo našej planéty. Samozrejme, nemusí to hneď znamenať zelených mužíkov, ale mikroorganizmy, ktoré môžu navždy zmeniť to, ako sa pozeráme na okolitý vesmír.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 15:13