Takto budú podľa odborníkov vyzerať smartfóny budúcnosti.Mobiles.co.uk/
StoryEditor

Od samoopraviteľných obrazoviek až po solárne nabíjanie. Takto budú podľa odborníkov vyzerať smartfóny budúcnosti

Michal Čiernik30.12.2023., 13:00h

Vďaka pokročilým materiálom budú telefóny odolnejšie, užitočnejšie a udržateľnejšie. Odborníkom s predpoveďami pomáhala umelá inteligencia.

Lajkuj Brainee.sk na

Pomocou kombinácie nástrojov Midjourney, Dalle3 a Adobe Firefly dokázali odborníci vytvoriť obrázky toho, ako by mohol vyzerať tvoj telefón v budúcnosti. Generátory obrázkov vytvorili rad budúcich smartfónov na základe rôznych funkcií a udržateľných zmien, ktoré sa považujú za pravdepodobné. 

image

Vedci vyvinuli prvú helmu na čítanie myšlienok, premieňa mozgové vlny na slová

„Pri pohľade do budúcnosti mobilných telefónov je vzrušujúce zvážiť možnosti, ako sa telefóny stanú udržateľnejšími,“ prezradil pre Daily Mail Amrit Chatha z Mobiles.co.uk. „Smartfóny by sa mohli v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov drasticky zmeniť, aby vyhovovali environmentálnym potrebám. Od solárnych nabíjacích funkcií až po robustnejšie a prispôsobivejšie vonkajšie dizajny,“ dodal.

Pružné materiály 

Jednou z futuristických technológií, ktorá je už na ceste, je flexibilný telefón. Skladacie telefóny, ako je Motorola Razr Plus, už využívajú niektoré flexibilné materiály na otváranie a zatváranie veľkej dotykovej obrazovky. Flexibilita je však v súčasnosti obmedzená. Podľa AI však budú telefóny budúcnosti jedného dňa úplne flexibilné, aby sa maximálne prispôsobili svojmu majiteľovi.

image

Jednou z futuristických technológií, ktorá je už na ceste, je flexibilný telefón.

Mobiles.co.uk/

Poradkyňa pre udržateľnosť Jennifer von Walderdorff pre MailOnline povedala, že táto technológia je bližšie ako si myslíš. „Pokiaľ ide o flexibilné materiály, vďaka zavedeniu flexibilných organických diód vyžarujúcich svetlo je táto technológia široko dostupná a niektorí výrobcovia do nej investujú už dnes,“ vysvetlila. Príkladom je aj nedávno predstavený koncept skladacieho mobilu od Motoroly, ktorý sa dá omotať okolo zápästia. 

Solárne nabíjanie

V budúcnosti nebudeme naše telefóny len inak používať, ale budeme ich aj inak napájať. Odborníci tvrdia, že nabíjanie telefónu sa jedného dňa môže zdať tak staromódne, ako sa dnes zdá pevná linka s káblovým pripojením. 

image

Solárne nabíjanie

Mobiles.co.uk/

„Slnečná energia ako obnoviteľný zdroj energie je prakticky neobmedzená a už teraz vidíme niekoľko technologických solárnych vychytávok, ktoré sa zmestia do vrecka,“ prezradila Walderdorff. Napriek celému radu solárnych nabíjačiek, s ktorými si môžeme nabiť naše smartfóny, na zabudované solárne panely v našich mobiloc, si musíme ešte počkať.

Obrazovka čo sa sama opraví

Každý určite pozná ten pocit, keď sa jeho mobil rúti k podlahe a následné zdesenie pri pohľade na pavučinu prasklín na displeji. Rozbitie telefónu je nielen nepríjemné, ale aj nákladné, ako finančne, tak aj pre životné prostredie.

image

Namiesto hľadania náhradných dielov alebo dokonca náhradného telefónu odborníci tvrdia, že telefóny budúcnosti sa možno dokážu opraviť samy.

Mobiles.co.uk/

Namiesto hľadania náhradných dielov alebo dokonca náhradného telefónu odborníci tvrdia, že telefóny budúcnosti sa možno dokážu opraviť samy. „Výroba nových zariadení a náhradných dielov využíva veľa energie a fosílnych palív, takže samoopraviteľné telefóny by boli obrovským krokom vpred v udržateľnosti smartfónov,“ povedala Walderdorff.

A hoci sa táto technológia javí ako najväčšie sci-fi, vedci z Newcastle University a Northumbria University vo Veľkej Británii vytvorili látku, ktorá má schopnosť sa sama opraviť.

Udržateľné materiály

Ak sa ti nechce čakať na samoopravujúce telefóny, ďalším najlepším riešením je opraviť ten, ktorý už máš. Keďže pracujeme na budúcnosti šetrnejšej ku klíme, odborníci tvrdia, že naše telefóny začnú využívať udržateľnejšie zdroje. 

image

Ak sa ti nechce čakať na samoopravujúce telefóny, ďalším najlepším riešením je opraviť ten, ktorý už máš.

Mobiles.co.uk/

Smartfóny majú totiž veľký vplyv na svetové zdroje, pretože na výrobu potrebujú veľké množstvo vzácnych minerálov, ako je napríklad kobalt. Ten sa až v 70 percentách ťaží v Konžskej demokratickej republike v katastrofických pracovných podmienkach. „Vývoj nových materiálov so zlepšenými environmentálnymi vlastnosťami môže znížiť súčasnú závislosť odvetvia od neobnoviteľných zdrojov,“ objasnila Walderdorff.

Dôkazom toho je štúdia z roku 2019 zistila, že ak by sa životnosť smartfónov v Európe zvýšila len o jeden rok, ušetrilo by sa toľko emisií uhlíka, ako keby sa z ciest ročne vyradili dva milióny áut. Jednoduchý spôsob, ako to dosiahnuť, je zjednodušiť opravu telefónov.

Vylepšená priľnavosť

Pri padaní a rozbíjaní mobilov ešte zostaneme. Tomuto problému sa totiž venuje aj posledné futuristické vylepšenie našich smartfónov. Namiesto toho, aby boli telefóny odolnejšie, samoopraviteľné alebo ľahšie opraviteľné, odborníci tvrdia, že telefóny budúcnosti by jednoducho mali byť menej šmykľavé.

image

S pomocou AI si odborníci predstavujú, že telefóny by jedného dňa mohli mať „jedinečnú obrazovku v štýle hadej kože“ pre lepšiu priľnavosť a odolnosť.

Mobiles.co.uk/

S pomocou AI si odborníci predstavujú, že telefóny by jedného dňa mohli mať „jedinečnú obrazovku v štýle hadej kože“ pre lepšiu priľnavosť a odolnosť. Logika zmeny je jednoduchá, menej šmykľavých telefónov znamená, že menej telefónov spadne, takže sa menej telefónov pokazí a nepotrebujú opravu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:02