Vedci vyvinuli prvú helmu na čítanie myšlienok.X/mailonline/
StoryEditor

Vedci vyvinuli prvú helmu na čítanie myšlienok, premieňa mozgové vlny na slová

Michal Čiernik13.12.2023., 15:00h

Vedci predstavili prvý prístroj riadený umelou inteligenciou, ktorý dokáže čítať myšlienky. Táto technológia prekladá mozgové vlny do písaného textu pomocou senzorov na hlave

Lajkuj Brainee.sk na

Ďalšia sci-fi vychytávka sa stáva realitou. Vedci vyvinuli prilbu pokrytú senzormi, ktorá zaznamenáva špecifickú elektrickú aktivitu v mozgu nositeľa a následne ju premieňa na slová.

Revolučnú technológiu predstavil tím z Technologickej univerzity v Sydney, ktorý tvrdí, že by mohla spôsobiť revolúciu v starostlivosti o pacientov, ktorí onemeli v dôsledku mŕtvice alebo paralýzy.

image

Vedci vytvorili biologických robotov z ľudských buniek. Automaticky liečia rany a autonómne sa pohybujú

V ukážkovom videu ľudský subjekt premýšľa o vete zobrazenej na obrazovke, ktorú následne dekóduje umelá inteligencia na inštalovaná v helme. Výsledná veta je takmer totožná s originálom. Tím tiež verí, že inovácia umožní bezproblémové ovládanie zariadení, ako sú bionické končatiny a roboty, ktorým ľudia budú dávať pokyny len tým, že na ne myslia. 

„Tento výskum predstavuje priekopnícke úsilie v priamom preklade surových EEG vĺn do jazyka, čo znamená významný prielom v tejto oblasti,“ prezradil vedúci výskumný pracovník profesor Chin-Teng Lin. „Integrácia s veľkými jazykovými modelmi tiež otvára nové hranice v neurovede a umelej itneligencii,“ dodal.

Ovládanie robotov myšlienkami 

Predchádzajúca technológia na preklad mozgových signálov do jazyka si vyžadovala buď operáciu na implantáciu elektród do mozgu, ako je napríklad Neuralink Elona Muska, alebo skenovanie v prístroji MRI, čo je významne drahšie a ťažko použiteľné v každodennom živote. Nová technológia však využíva jednoduchú prilbu na vrchu hlavy na čítanie toho, čo si človek myslí. 

Na otestovanie technológie Lin a jeho tím uskutočnili experimenty s 29 účastníkmi, ktorým sa na obrazovke zobrazila veta alebo vyhlásenie, na ktoré museli myslieť, že si ich prečítajú. Model AI potom zobrazil to, čo preložil z mozgových vĺn subjektu. Tím poznamenal, že skóre presnosti prekladu je v súčasnosti približne na 40 percentách, no pokračujú v práci, aby dosiahli požadovaných 90 percent.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 08:56