Nový samoopravovací materiál z húb môže byť budúcnosť v módnom priemysle.Pexels/nataliya-vaitkevich, Flickr/audubon/
StoryEditor

Budúcnosť módneho priemyslu: Deravé tričko sa ti samé zašije. Vedci vytvorili látku z húb, ktorá sa sama regeneruje

Michal Čiernik09.05.2023., 12:00h

Ďalšia sci-fi vychytávka naberá reálne kontúry. Nový samoopravovací materiál z húb môže byť budúcnosť v módnom priemysle.

Lajkuj Brainee.sk na

Tím vedcov z Newcastle University a Northumbria University vo Veľkej Británii zistil, že tenké nite podobné koreňom produkované niektorými hubami môžu byť potenciálne použité ako biologický nositeľný materiál, ktorý má schopnosť sa sám opraviť, uvádza Sciencealert.

Vo svojich testoch sa vedci zamerali na hubu Ganoderma lucidum , ktorá vytvára vrstvu z rozvetvených vlákien známych ako hýfy, ktoré sa spolu prepletajú do štruktúry nazývanej mycélium.

Budúcnosť obliekania 

S trochou viac práce by táto vrstva mohla slúžiť ako náhrada kože a uspokojiť vegánske, environmentálne a módne chúťky, aj keď vyrobiť jesennú bundu z nej ešte nedokážeme.

image

Testy materiálu ukázali, že je skutočne schopný nahradiť diery v ňom vytvorené, ak bol umiestnený v podobných podmienkach, v ktorých vyrastal.

Advanced Functional Materials,/

„Výsledky naznačujú, že materiály mycélia môžu prežiť v suchom prostredí s minimálnym množstvom živín. Ich schopnosť samoliečenia sa prejaví už po dvoch dňoch len s minimálnym zásahom,“  píšu vedci vo svojom publikovanom článku.

Materiály na báze mycélia sa už používajú v rôznych oblastiach, od stavebníctva až po textil. Proces výroby týchto materiálov má však tendenciu zabíjať chlamydospóry - spóry húb, ktoré pomáhajú organizmu pri regenerácii.

image

Živá rakva ťa premení na kompost. Ekologický prevrat v pochovávaní naberá na popularite

Nový prístup zahŕňajúci zmes mycélia, chlamydospór, uhľohydrátov, bielkovín a iných živín v tekutine podporil rast kože, ktorú bolo možné odstrániť a vysušiť. Výsledný materiál je v súčasnosti príliš tenký a jemný na to, aby sa dal premeniť na odev, no podľa výskumníkov by ho budúce inovácie mohli zmeniť na tvrdšiu kožu, možno kombináciou vrstiev.

Úspešné testy s regeneráciou

Rozhodujúce je, že výrobný proces nezničil spóry, ktoré stoja za regeneráciou a tvorbou nových hýf. Testy materiálu ukázali, že je skutočne schopný nahradiť diery v ňom vytvorené, ak bol umiestnený v podobných podmienkach, v ktorých vyrastal. Materiál bol rovnako pevný ako predtým, aj keď bolo stále možné vidieť, kde boli diery.

image

Kožená bunda z jabĺk či tenisky z ananásu. Vedel si o variantoch kože, ktoré môžeš nosiť bez výčitiek?

„Schopnosť tohto regeneratívneho mycéliového materiálu liečiť mikro a makro defekty otvára zaujímavé náhrady koženého tovaru, ako je nábytok, automobilové sedadlá a módne oblečenie,“ píšu vedci. Procesy rastu a hojenia v súčasnosti trvajú niekoľko dní, no aj to by sa mohlo časom podľa vedcov urýchliť.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 16:48