NASA poslala video s mňaukajúcou mačkou, revolučným spôsobom naprieč vesmírom.X/fox2news/
StoryEditor

NASA poslala do vesmíru video s mačkou. Zábery sa doručili rýchlejšie ako na Zemi

Michal Čiernik21.12.2023., 11:00h

NASA poslala video z vesmírnej sondy, ktorá je od Zeme vzdialená 31 miliónov kilometrov. Použila na to najmodernejší laserový komunikačný systém.

Lajkuj Brainee.sk na

Video bolo prenesené na Zem pomocou laserového zariadenia na sonde Psyche, ktorá cestuje do hlavného pásu asteroidov medzi Marsom a Jupiterom, aby preskúmala záhadný objekt bohatý na kov. Keď poslala video, bola 80-krát ďalej ako vzdialenosť medzi Zemou a Mesiacom.

Zakódovaný infračervený signál bol prijatý Haleovým teleskopom v Caltech‘s Palomar Observatory v San Diego County a odtiaľ bol odoslaný do laboratória Jet Propulsion Laboratory (JPL) NASA v južnej Kalifornii.

image

NASA odfotografovala ohromujúci zhluk hviezd. Pripomína vianočný stromček

„Jedným z cieľov je demonštrovať schopnosť prenášať širokopásmové video cez milióny kilometrov. Nič na Psyche negeneruje video dáta, takže zvyčajne posielame pakety náhodne generovaných testovacích dát,“ povedal Bill Klipstein, projektový manažér technického oddelenia v JPL.

Vesmírne mačacie video:

„Ale aby sa táto významná udalosť stala nezabudnuteľnejšou, rozhodli sme sa spolupracovať s dizajnérmi v JPL na vytvorení zábavného videa, ktoré zachytáva pôsobenie JPL ako súčasť misie Psyche,“ dodáva.

Rýchlejšie ako na Zemi

Vesmírne misie sa tradične spoliehajú na rádiové vlny pri odosielaní a prijímaní údajov, ale práca s lasermi môže zvýšiť rýchlosť prenosu údajov 10 až 100-krát.

Odoslanie ultra-HD videa na Zem trvalo 101 sekúnd pri maximálnej bitovej rýchlosti systému 267 megabitov za sekundu – rýchlejšie ako väčšina domácich širokopásmových pripojení. „V skutočnosti, po prijatí videa v Palomare, bolo odoslané do JPL cez internet a toto pripojenie bolo pomalšie ako signál prichádzajúci z hlbokého vesmíru,“ povedal Ryan Rogalin, vedúci projektu v JPL.

Klip zobrazuje mačku menom Taters, domáceho miláčika zamestnanca JPL, ako naháňa laserové svetlo na gauči, pričom je prekrytý testovacou grafikou. Tá obsahuje dráhu Psyche a technické informácie o laseri a jeho dátovom toku.

image

Z nového objavu Webbovho teleskopu behá mráz po chrbte. Toto vesmírne monštrum chrlí stovky hviezd ročne

Zatiaľ čo laserový prenos bol demonštrovaný doteraz iba medzi nízkou obežnou dráhou Zeme a Mesiacom, m​isia Psyche je prvým prípadom jeho nasadenia v hlbokom vesmíre. Nastavenie laserového lúča zo vzdialenosti miliónov kilometrov si vyžaduje mimoriadne presné nasmerovanie, čo je hlavná technická prekážka, ktorú museli inžinierske tímy vyriešiť.

Pri demonštrácii technológie je dokonca potrebné počítať so skutočnosťou, že za čas, ktorý trvá prenos z vesmírnej sondy na Zem, sa sonda aj planéta posunú - takže laser sa musí tejto zmene primerane prispôsobiť.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 07:41