Robot v Tesle napadol pracovníka.X/mailonline/
StoryEditor

Robot v Muskovej továrni napadol inžiniera spoločnosti Tesla. Krvavé útoky podľa vyšetrovania nie sú ojedinelé

Michal Čiernik28.12.2023., 13:00h

V texaskej továrni na výrobu známych elektromobilov zaútočil robot na inžiniera. Nové odhalenia nasvedčujú, že podobných zranení bolo oveľa viac, lenže továreň ich zamietla pod koberec.

Lajkuj Brainee.sk na

Inžinier spoločnosti Tesla bol napadnutý robotom počas brutálnej poruchy v továrni Giga Texas neďaleko Austinu. Dvaja svedkovia s hrôzou sledovali, ako ich kolegu napadol stroj určený na uchopenie a presun čerstvo odliatych hliníkových súčiastok automobilov.

Robot do muža, ktorý podľa The Information v tom čase programoval softvér pre dva neďaleko stojace vypnuté stroje, zaboril svoje kovové ramená. Zranil mu chrbát a ruku pričom na podlahe továrne zanechal krvavú stopu.

image

Vedci vynašli kalkulačku skazy. Dokáže predpovedať kedy zomrieš a koľko zarobíš so strašidelnou úspešnosťou

Potom, čo ďalší pracovník stlačil tlačidlo núdzového zastavenia, inžinierovi sa podarilo uniknúť z rúk robota a spadol do žľabu, ktorý bol určený na zber kovového šrotu.

Zatajené úrazy

Za týmto ale aj ostatnými zraneniami môže údajne aj rýchla dvojročná výstavba zariadenia Giga Texas a laxný prístup k bezpečnosti. Podľa správ bol v roku 2022 v továrni Giga Texas zranený približne 1 z 21 zamestnancov v porovnaní s 1 z 30 v automobilovom priemysle, uvádza New York Post.

Tesla však musí nahlásiť všetky zranenia štátu a okresu Travis, aby mohla naďalej dostávať daňové úľavy. Túto správu o incidente robotického útoku v roku 2021 preskúmal Daily Mail. Podľa tejto správy zverejnenej firmou mal strojník po incidente otvorenú ranu na ruke, následne voľno kvôli úrazu si však údajne nevyžiadal. „Tú správu treba brať s rezervou,“ prezradila právnička Hannah Alexanderová z neziskovej organizácie Workers Defence Project.

Minulý rok podala totiž organizácia Workers Defence Project v mene pracovníkov v Giga Texas sťažnosť na US Occupational Safety and Health Administration (OSHA), pričom tvrdila, že dodávatelia a subdodávatelia Tesly poskytli niektorým zamestnancom falošné bezpečnostné certifikáty. „Zamestnanci hlásia, že keď potrebovali školenie, v priebehu niekoľkých dní im jednoducho poslali na email certifikáty v súbore PDF,“ povedala Alexanderová.

image

Elona Muska kritizuje už aj Biely dom. Odsúdil ho za antisemitizmus a šírenie konšpiračných teórií

Kalifornskí vyšetrovatelia OSHA okrem toho zistili, že Tesla len v roku 2018 vynechala vo svojich požadovaných vládnych prihláškach 36 zranení, cieľom vyhnúť sa kalifornským regulátorom.

Nie je to však len prípad narýchlo vybudovanej továrne v Texase. Správy o zvýšenom počte zranení spôsobených robotickými spolupracovníkmi v expedičných centrách Amazonu, samoriadiacimi vražednými autami a dokonca aj zranenie zo strany robotického inštruktora šachu, vedú niektorých k pochybnostiam o používaní tejto novej technológie.  

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 16:07