Toto sú najväčšie technologické úmrtia v roku 2023.Brainee/canva/
StoryEditor

Od Twitteru až po nepodarené okuliare Google Glass. Toto sú najväčšie technologické úmrtia v roku 2023

Michal Čiernik26.12.2023., 13:23h

Od elektroniky, ktorá nenaplnila svoj potenciál, až po celé sociálne siete. S týmito technologickými vymoženosťami sme sa v roku 2023 nadobro rozlúčili.

Lajkuj Brainee.sk na

Rok 2023 bol rokom neuveriteľných technologických pokrokov. Videli vzostup ChatGPT a ďalších generatívnych modelov AI a Apple konečne vydal svoj dlho očakávaný headset XR, Vision Pro. Ale zatiaľ čo oslavujeme, ako ďaleko sme sa dostali, je rovnako dôležité zastaviť sa a zamyslieť sa nad technológiou, ktorá tento rok neprežila.

Apollo 2017-2023

Reddit klient pre iOS Apollo, bol tak obľúbený pre svoje rozhranie a dizajn, že mnohí používatelia ho uprednostnili pred skutočnou mobilnou aplikáciou Reddit. Takže keď platforma oznámila spoplatnenie svojho aplikačného programovacieho rozhrania (API), ktoré by prinútilo Apollo platiť viac ako 18 miliónov eur ročne, aplikáciu to položilo.

Nakoniec sa z Apolla stal mučeník, keďže generálny riaditeľ Redditu Reed Huffman odmietol ustúpiť, a to aj napriek zjavnej snahe zakladateľa Apolla Christiana Seliga vyjednať dohodu. 30. júna sa Apollo definitívne ukončilo.

Port Apple Lightning 2012-2023

Konektor Apple Lightning bol odsúdený na zánik, len čo Európsky parlament schválil zákon, ktorý nútil všetky smartfóny a tablety, aby boli kompatibilné len s jednou nabíjačkou. Apple tvrdo bojoval a tvrdil, že by vytvoril ešte viac elektronického odpadu, ak by ľudia museli opustiť svoje porty Lightning. Ale EÚ to neprijala a Apple bol nútený sa prispôsobiť. Výsledkom bolo, že sme dostali iPhone 15 a AirPods Pro s portami USB-C.

Twitter 2006-2023

Napriek zjavnému úsiliu Elona Muska je X Rasputin platforiem sociálnych médií a odmieta sa vzdať. Síce Elon Musk odkúpil Twitter už v roku 2022, svoje dielo skazy s názvom X dokončil až v tomto roku. Uvidíme, do kedy bude toto ničenie jednej z najpopulárnejších sociálnych sietí ešte pokračovať.

image

Má čo chcel? Z Twitteru odišla polovica vedcov a klimatických aktivistov. Môžu za to Muskove zmeny

Amazon Halo 2020-2023

Niektoré technológie nikdy nemali veľkú šancu na úspech. To bol aj prípad radu fitness zariadení od Amazonu, Halo. Značka predávala tri zariadenia: fitness náramok s názvom Halo Band, po ktorom nasledoval aktualizovaný model s názvom Halo View, a Halo Rise, sledovač spánku a inteligentný budík.

image

Amazon Halo 2020-2023.

X/ Michaeljosh/

Zariadenia boli len neoriginálnymi verziami iných fitness náramkov na trhu a neponúkali pokročilé funkcie pre zdravie a wellness, ako sú Fitbit a Apple Watch. Navyše, Amazon spustil Halo v roku 2020, keď už mala fitness technológia presýtený konkurenčný trh.

Odosielanie DVD od Netflixu 2007-2023

Áno, kedysi boli časy, keď Netflix bol len zásielkový obchod s DVD nosičmi. Dávno predtým, ako sa streamovanie stalo populárnym, ​​si mohli ľudia poslať z Netflixu fyzické DVD priamo domov. Na druhej strane je chvályhodné, že táto pomerne zabudnutá a zastaraná služba fungovala až do roku 2023.

Google Glass 2013-2015, 2017-2023

Okuliare Google Glass boli prvýkrát vyradené v roku 2015, no v roku 2017 boli opäť privedené na trh. Tento rok však končia nadobro.

Google Glass možno nevyzerali cool, čo bol aj jeden z dôvodov, prečo zlyhali. Ďalším boli samozrejme obavy o súkromie. Vyvolávali totiž etické otázky ohľadom natáčania a snímania videa na verejných priestranstvách bez súhlasu ľudí.

image

Okuliare Google Glass boli prvýkrát vyradené v roku 2015, no v roku 2017 boli opäť privedené na trh. Tento rok však končia nadobro.

Wikimedia/

Google X, tím stojaci za Google Glass, však pripravil pôdu pre zmiešanú realitu a rozpoznávanie hlasu spôsobmi, ktoré dnes považujeme za samozrejmosť. Bez nich by sme nemali Meta Quest 3, inteligentné okuliare Ray-Ban Meta ani Apple Vision Pro.

Pebble 2023-2023

Táto nenápadná alternatíva za Twitter skončila rýchlejšie ako začala. Pôvodne T2, neskôr premenovaný na Pebble, založili bývalí zamestnanci Twitteru ako pokus o nahradenie pred-Muskovej verzie platformy. Pebble však okamžite čelil silnej konkurencii, ktorú nezvládli.

Omegle 2009-2023

Omegle začínal ako neškodný spôsob, ako sa online stretnúť s úplne neznámymi ľuďmi, no neskôr sa stal synonymom kybersexu, než sa napokon zmenil na ihrisko pre úchylákov a pedofilov.

Počas pandémie zažil vzostup, no tento rok nadobro skončil. Platforma bola definitívne vypnutá tento rok v novembri, kvôli problémom súvisiacim s neudržateľným moderovaním obsahu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 07:14