Kamaráti s výhodami to môžu mať ťažkéUnsplash/Becca Tapert
StoryEditor

Byť kamaráti s výhodami? Terapeutka vysvetľuje pozitíva aj negatíva tohto špecifického vzťahu

Miroslav Kamody10.09.2023., 09:00h

Typ vzťahu, ktorý láka množstvo mladých ľudí, so sebou prináša nielen množstvo výhod, ale aj nevýhod. A keď sa všetko zvrtne zlým smerom, spiatočka sa dá zaradiť len málokedy.

Lajkuj Brainee.sk na

Existuje mnoho druhov sexuálnych situácií, do ktorých sa ľudia môžu dostať – všetko od zaviazaných monogamných vzťahov až po vzťah na jednu noc. Situácie priateľov s výhodami (FWB - skratka od anglického výrazu Friends with Benefits) sú však často stále vnímané ako kontroverzné, možno kvôli potenciálu zlomenia srdca, píše portál The Conversation.

Dojednania FWB zvyčajne zahŕňajú dvoch ľudí, ktorí sa zapájajú do príležitostných sexuálnych aktivít bez očakávaní a obmedzení, ktoré sú často spojené s romantickými partnerstvami. Na rozdiel od úletu často existuje porozumenie, že situácia je neurčitá a že priateľstvo sa môže obnoviť alebo pokračovať, aj keď sa fyzický vzťah skončí.

image

Žena sa rozišla so svojim priateľom, pretože jej odmietol kúpiť tampóny. Vraj sa nechcel strápniť a akurát pozeral zápas

Nie je pre každého

„Rôzne typy vzťahov môžu slúžiť rôznym účelom. Psychologický výskum usporiadania FWB ukázal, že môžu byť komplikovanejšie, ako im pripisujú mediálne zobrazenia,” hovorí Chantal Gautier sexuálna a vzťahová terapeutka, ktorá prednáša na University of Westminster.

Podľa nej nie je tento typ vzťahu pre každého. „Rozpoznanie vašich preferencií vo vzťahu je kľúčom k pochopeniu, či FWB môže pre vás fungovať alebo nie. Ak sa snažíte rozhodnúť, či je to pre vás, nájdite si čas na premýšľanie o tom, ako pristupujete k záväzku. Zvážte napríklad, či máte silný sklon k exkluzívnym vzťahom.”

Výskum totiž naznačuje, že niektorí ľudia sa prikláňajú k oddanému monogamnému vzťahu, zatiaľ čo iní sú spokojní s dohodami v celom spektre neformálnych a nezáväzných typov usporiadania.

image

Kamaráti s výhodami to môžu mať ťažké

Unsplash/We-Vibe Toys

Vzťahy FWB majú tendenciu spadať do troch táborov: najlepší priatelia, iba sex a príležitosti v sieti. Vzťahy zamerané len na sex sa napríklad zameriavajú na fyzický aspekt, zatiaľ čo motivácia pre vzťahy so sieťovými príležitosťami sa točí okolo príležitosti a prístupu k sociálnym kruhom toho druhého. Vzťahy s najlepšími priateľmi sa často tešia fyzickému aj platonickému spojeniu.

Výhody priateľstva s benefitmi 

Výskum ukazuje, že veľa ľudí má pozitívnu skúsenosť, a teda platí, že nie vždy to končí katastrofou. „Jednou z hlavných výhod je, že vzťahy FWB dávajú ľuďom sexuálnu slobodu bez obmedzení monogamného romantického partnerstva. Je to ako mať dôveryhodného partnera, s ktorým môžete experimentovať a užívať si pravidelný konsenzuálny sex, ale s väčšou emocionálnou nezávislosťou,” hovorí Gautier.

Nastavenie FWB dáva partnerom priestor a čas na preskúmanie rôznych štýlov vzťahov, keď ľudia prechádzajú rôznymi etapami svojho života. Napríklad jedna osoba môže prejsť fázou, v ktorej chce viac ako len vzťah na jednu noc, ale nie je celkom pripravená na dlhodobý záväzok.

image

OnlyFans tvorkyňa priznala, že má svojich otrokov. Niektorí na ňu vraj prepísali svoju životnú poistku

Vzťahy FWB môžu v skutočnosti umožniť mladším ženám dosiahnuť uspokojenie ich sexuálnych potrieb spôsobom, ktorý je podobný schopnosti mužov pri jednorazových náhodných stretnutiach. Niektoré ženy uvádzajú, že je pravdepodobnejšie, že ich sexuálne potreby budú uspokojené v situácii FWB, ako v prípade, že by sa dali skutočne dokopy.

„Napríklad v jednej štúdii americké študentky uviedli, že FWB bola situácia, keď boli povzbudzované, aby vyjadrili svoju sexualitu a neboli „zdržované“ dvojitými štandardmi spoločnosti, ako je napríklad slut shaming. Takže môže byť dôležitou súčasťou sexuálneho a vzťahového vývoja ľudí, ktorá im umožňuje skúmať rôzne časti seba samých.”

Sú tu však aj nevýhody

Skok do FWB nie je bez rizík. V prvom rade je tu totiž strata priateľstva. Možno jedna osoba dúfa vo viac než len v príležitostné spojenie, zatiaľ čo druhá chce mať veci jednoduché a fyzické. Osoba, ktorá chce hlbší vzťah, sa môže vyhnúť rozkolísaniu lode zo strachu, že dohoda skončí, ak povie pravdu. Tieto nerovnaké pocity môžu nakoniec spôsobiť emocionálnu bolesť.

image

Kamaráti s výhodami to môžu mať ťažké

Unsplash/We-Vibe Toys

„Za zmienku tiež stojí, že niektorí ľudia môžu zámerne dať svojmu FWB myšlienku, že by to mohlo viesť k záväzku, aby mohli získať intimitu, ako chcú.” Terapeutka uvádza niekoľko príznakov, že tvoj FWB má zlé úmysly:

  • núti ťa k sexuálnym aktom, na ktorých si prejavil neochotu zúčastniť sa
  • odmietanie praktizovať bezpečný sex
  • gaslighting (manipulácia k spochybňovaniu tvojho vlastného zdravého rozumu alebo schopnosti uvažovania)
  • neochota vyjednávať emocionálne hranice

„Samozrejme, niektoré kultúry odmietajú myšlienku nemonogamných vzťahov. Pokiaľ neortodoxným vzťahom, akým je FWB, chýba všeobecné uznanie, sú zraniteľné voči stigme a úsudku,” konštatuje Gautier.

Čo treba mať na pamäti

Keď tráviš viac času vo FWB vzťahu, city sa môžu vkradnúť, keď to najmenej čakáš, čo môže zasiahnuť jednu osobu silnejšie ako druhú. Toto je jedna z najnáročnejších komplikácií tohto typu vzťahu.

image

Keď coming out nevyjde podľa predstáv. Muž do komunity gejov nezapadol, označuje sa preto ako nebinárna osoba

Niektorí ľudia sa môžu vyhýbať takýmto rozhovorom, pretože sa môžu obávať, že to znie, akoby brali vzťah vážnejšie ako ten druhý. Napriek tomu je dôležité vedieť, kde sa nachádzaš, aby si sa vyhol psychickým problémom, neistote a problémom s úctou.

„Neexistuje žiadna kniha pravidiel, ako riadiť FWB. Buďte však úprimní vo svojich pocitoch a hraniciach a riaďte sa očakávaniami. To môže pomôcť minimalizovať nedorozumenia. Ak zistíte, že obaja chcete zo situácie niečo iné, prehodnoťte, či nie je čas nájsť si kompatibilnejší vzťah niekde inde.”

Nezabudni tiež na bezpečný sex. Štúdie ukazujú, že keď ľudia dôverujú svojmu partnerovi, je menej pravdepodobné, že budú používať kondómy. Nechránený sex vystavuje všetky strany riziku pohlavne prenosných chorôb a nechcených tehotenstiev.

„Navigácia v nastaveniach FWB môže byť zložitá. Z pohľadu sexuálnej terapeutky, pokiaľ ide o vzťahy, neexistuje univerzálne riešenie. Toto usporiadanie by malo fungovať, pokiaľ obaja chcete to isté,” uzatvára odborníčka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 10:24