juhokórejské ženy nemajú a nechcú mať detiUnsplash/zhang kaiyv
StoryEditor

Južná Kórea smeruje k postupnému vymretiu. Prečo ženy nemajú a nechcú mať deti?

ČTK11.03.2024., 13:00h

Je daždivé utorkové popoludnie a Je-čin varí jedlo pre seba a svoje priateľky v malom byte na predmestí Soulu, kde žije sama. Sama, spokojne a singel, píše spravodajský server BBC News.

Lajkuj Brainee.sk na

Kým jedia, jedna zo žien ukazuje na svojom telefóne už otrepaný kreslený vtip. Postavička malého dinosaura v ňom hovorí: „Dajte si pozor! Nech nevyhyniete ako my.“ Všetky sa zasmejú. „Je to vtipné, ale zároveň aj trochu smutné, pretože my veľmi dobre vieme, že si možno sami zaviníme vlastné vyhynutie,“ glosuje 30-ročná televízna producentka Je-čin.

Ani ona, ani jej kamarátky neplánujú mať deti. Sú súčasťou čoraz väčšej skupiny žien, ktoré sa rozhodli pre bezdetnosť. Južná Kórea má najnižšiu pôrodnosť na svete a táto štatistika naďalej klesá, pričom rok od roka prekonáva svoj vlastný rekord.

Populácia klesne na polovicu

Tento týždeň juhokórejské úrady oznámili, že pôrodnosť sa v krajine vlani znížila o ďalších osem percent, čo znamená, že štatisticky pripadá na jednu juhokórejskú ženu 0,72 dieťaťa. Aby sa populácia udržala na stabilnej úrovni, toto číslo by malo predstavovať 2,1. Ak tento trend bude pokračovať, zníži sa do roku 2100 populácia Južnej Kórey na polovicu.

image

Godoksa alebo aj smrť z osamelosti. Mladí umierajú sami v zamknutom byte, rozkladajú sa aj týždne

Je to globálny trend, vyspelé krajiny po celom svete sledujú klesajúcu krivku pôrodnosti, ale žiadna v takom tempe ako Južná Kórea. Jej prognózy sú chmúrne. O 50 rokov bude počet Juhokórejčanov v produktívnom veku polovičný a takmer polovica obyvateľstva bude staršia ako 65 rokov.

Pre budúcnosť hospodárstva, dôchodkového systému a bezpečnosti krajiny to znamená také zlé správy, že politici vyhlásili stav „národného ohrozenia“. Už takmer 20 rokov sa juhokórejské vlády snažia na riešenie problému poskytnúť dostatok peňazí, konkrétne investovali už miliardy eur.

Vláda rodiny vo veľkom dotuje

Páry, ktoré majú deti, vláda štedro zahŕňa peniazmi, od mesačných príspevkov cez dotované bývanie po jazdenie taxíkom zadarmo. Účty za pobyt v nemocnici, dokonca aj liečbu neplodnosti a samotné umelé oplodnenie Južná Kórea svojim občanom prepláca. Avšak len párom, ktoré žijú v manželstve. Podobné finančné stimuly ale jednoznačného úspechu nedosiahli a nútia vládu prichádzať s ďalšími, kreatívnejšími nápadmi.

image

juhokórejské ženy nemajú a nechcú mať deti

Unsplash/Anthony Tran

V Kórei je single bývanie považované stále len za prechodnú životnú fázu. Keď sa 25-ročná Je-čin rozhodla bývať sama, dospela aj k rozhodnutiu nikdy sa nevydať a neobstarávať si deti. „Ťažko nájsť v Kórei vhodného muža, ktorý by sa o starostlivosť o domácnosť a deti chcel deliť rovným dielom. A na slobodné matky je nazerané s opovrhnutím,“ vysvetľuje Je-čin.

V roku 2022 sa len dve percentá juhokórejských detí narodili mimo manželstva. Je-čin sa rozhodla dať prednosť svojej kariére v televízii, ktorá, ako priznáva, jej nedáva dostatok času na výchovu detí. Kórejčania, ako vieme, pracujú veľmi tvrdo a veľmi dlho.

Nechcú zastaviť

Je-čin sa pravidelne dostane z kancelárie až po ôsmej hodine večernej. Sotva sa stihne pred zaspávaním upokojiť alebo si zájsť zacvičiť. „Milujem svoju prácu, veľmi ma napĺňa. Ale v Kórei sa pracuje tvrdo, ste lapené nikdy nekončiacim pracovným kolobehom.“

image

Svetová populácia do roku 2100 klesne na polovicu, predpovedá ekonóm. Kam zmiznú štyri miliardy ľudí?

Je-čin tiež hovorí, že v juhokórejskej spoločnosti existuje všadeprítomný tlak na neustále zlepšovanie a vzdelávanie sa, aby mohol človek vo svojom zamestnaní postupovať ďalej. „Kórejčania si myslia, že je potrebné sa neustále zlepšovať, aby vám náhodou neušiel vlak a nestal sa z vás stratený prípad, a to nás núti pracovať dvakrát tak tvrdo. Niekedy si cez víkend zájdem na vnútrožilovú infúziu do nemocnice, len aby som načerpala sily a mala dosť energie vrátiť sa v pondelok do práce“ opisuje Je-čin, akoby to bola normálna víkendová aktivita. To, čo ale Je-čin zdieľa s ostatnými juhokórejskými ženami, sú obavy, že sa po pôrode nebudú môcť znovu vrátiť do práce.

Muži sa nezaujímajú

V Južnej Kórei môžu ísť na rodičovskú dovolenku ženy aj muži. Počas prvých ôsmich rokov života dieťaťa si môžu vybrať byť s ním jeden rok doma. Avšak v roku 2022 si možnosť odísť na rodičovskú dovolenku zvolilo len sedem percent novopečených otcov, zatiaľ čo ženy zostávali doma v 70 percentách prípadov.

Kórejské ženy sú najvzdelanejšie v porovnaní s 38 krajinami OECD (ekonomicky najrozvinutejšie štáty sveta). Ale aj napriek tomu má Južná Kórea najväčší rozdiel vo výške miezd medzi mužmi a ženami a nepomerne viac žien je úplne mimo pracovného procesu.

image

juhokórejské ženy nemajú a nechcú mať deti

Unsplash/Bach Tran

Nedostupné bývanie je síce problémom celosvetovo, ale pre Južnú Kóreu je typický tiež extrémny nárok na nákladné súkromné vzdelávanie. Prax je taká rozšírená, že neposkytnúť svojmu dieťaťu krúžky a kurzy by znamenalo, že pripravujete svoje dieťa na neúspech, čo je v hyperkonkurenčnej juhokórejskej spoločnosti nemysliteľné.

Náročná výchova

Južná Kórea je tak, čo sa týka výchovy detí, najdrahšou krajinou na svete. Štúdia z roku 2022 ukázala, že len dve percentá rodičov do mimoškolského vzdelávania svojho dieťaťa neinvestujú vôbec nič, zatiaľ čo 94 percent rodičov považuje mimoškolské vzdelávanie za finančnú záťaž.

V meste Tedžon vychováva Čchon Čung-jon svoje deti spôsobom, ktorý nazýva „single rodičovstvo“. Po tom, ako vyzdvihne sedemročnú dcéru a štvorročného syna zo školy, s nimi trávi čas po okolitých detských ihriskách, hodiny a hodiny, kým jej manžel nepríde domov z práce. Len veľmi zriedka sa vráti skôr, ako idú deti spať.

image

Robotické rameno v Južnej Kórei zabilo muža. Nevedelo ho odlíšiť od debničiek so zeleninou, rozmliaždilo mu hruď aj tvár

Čchon si čoskoro uvedomila, že jediným rodičom v rodine je ona. Jej manžel, ktorý je členom odborov, so starostlivosťou o deti alebo domácnosť skrátka nepomáha. „Bola som hrozne naštvaná. Som vzdelaná a bola som naučená, že ženy a muži sú rovnocenní, nemohla som to takto prijať.“

​Môžeme si vybrať, odkazujú

Čchon nakoniec začala svoje skúsenosti a dojmy zaznamenávať, načrtávať a zverejňovať na internete. „Muselo to von,“ hovorí. Jej internetový komiks mal obrovský úspech, pretože ostatné ženy sa s v jej diele videli. A z Čchon Čung-jon sa stala autorka troch komiksových kníh.

Teraz už je vraj fáza hnevu a ľútosti za ňou, len je podľa svojich slov smutná, že mnohým ženám je „odopretý zázrak materstva, lebo by sa inak ocitli v týchto tragických podmienkach“. Iná respondentka Min-či ale hovorí, že je vďačná za možnosť rozhodnúť sa dobrovoľne pre bezdetnosť. „Všetky generácie žien pred nami mali deti, pretože ich mať museli. A my ich nemáme, lebo sme si mohli vybrať.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:37