Prezidentka ohlásila novú platformu SME TU.TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

VIDEO Čaputová vyhlásila boj proti násiliu na ženách. Nová platforma SME TU má priniesť podporu obetiam násilia

TASRrev08.03.2024., 00:00h

Prezidentka Zuzana Čaputová ohlásila vznik novej platformy počas príhovoru k Medzinárodnému dňu žien. Poukázala pritom na problém neriešeného a skryto akceptovaného násilia na ženách.

Lajkuj Brainee.sk na

Nielen pre súčasnú, ale aj budúce generácie žien a dievčat je potrebné urobiť viac pre zmenu v spoločnosti. Pri príležitosti piatkového Medzinárodného dňa žien (MDŽ) to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Aktivitou, ktorá by v tomto smere mala prispieť k zmene, je novovzniknutá platforma SME TU. Prezidentka spresnila, že má združovať nielen ženy zažívajúce rôzne podoby násilia, ale aj ženy a mužov, ktorí tento problém neprehliadajú a nechcú prehliadať. Vznik novej platformy uviedol emotívny video spot, v ktorom účinkujú známe i neznáme osobnosti a zdieľajú svoje skúsenosti s násilím.

„Naša platforma chce rozširovať komunitu ľudí, ktorá problém pomenúva a posilňuje sieť podpory pre obete násilia. Od konkrétnej odbornej pomoci až po vytváranie tlaku na zmenu v spoločnosti,” povedala Čaputová. Verejnosť zároveň vyzvala na pripojenie sa k myšlienke prostredníctvom sociálnych sietí.

Aktivitou platformy je aj piatkové stretnutie angažovaných žien a mužov, ktorí sa venujú téme násilia na ženách. „Ďalšie podujatia, i v rámci celého Slovenska, budú nasledovať,” uistila.

image

Čo by sa u nás dialo, keby vyhrali konzervatívci a zakázali by potraty? V USA výrazne stúpli počty tehotenstiev po znásilneniach

Vo svojom príhovore spomenula aj iné problémy, ktorým ženy v slovenskej spoločnosti čelia, vrátane otázky spravodlivého odmeňovania či nerovnosti pri kariérnom postupe. „Byť ženou stále znamená v niektorých prípadoch hendikep. Nie pre nedostatok kvalít, ale pre dostatok predsudkov,” skonštatovala hlava štátu.

Vyjadrila zároveň odhodlanie ísť v stopách silných predstaviteliek ženského hnutia v boji za rovnoprávnosť. „Dnes budeme naozaj oslavovať MDŽ, nie prázdnymi slovami alebo kyticami, ale oslavou sily žien postaviť sa za seba, svoju slobodu a dôstojnosť,” vyhlásila hlava štátu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 21:09