Jodi Hildebrandtová a Ruby FrankeováDustin Dailey/Twitter
StoryEditor

Influencerka radila, ako vychovávať deti. Jej vlastné našli povýživené a týrané, hrozí jej basa

joliDnes.cz05.09.2023., 09:00h

Americké úrady obvinili influencerku Ruby Frankeovú zo šiestich trestných činov ťažkého ublíženia na zdraví po tom, čo zistili, že dve z jej šiestich detí javia známky podvýživy a týrania.

Lajkuj Brainee.sk na

Žena z Utahu pritom predtým na už neexistujúcom kanáli 8 Passengers zaznamenávala rodinný život a iným rodičom prostredníctvom kontroverzných postupov radila, ako deti vychovávať, píše sa na portáli iDnes.

Zatkli ju za týranie detí

Polícia 41-ročnú Frankeovú zatkla v stredu večer v meste Ivins na juhu Utahu. Podľa agentúry AP sa tak stalo v dome Jodi Hildebrandtovej, majiteľky poradenskej firmy, ktorá podľa ich slov učí ľudí na internete, ako zlepšiť svoj život tým, že budú čestní a zodpovední. Aj tá v stredu nastúpila do väzby a čelí rovnakým šiestim obvineniam zo zneužívania. 

image

Matka vyhladovala svoje 18-mesačné dieťa vegánskou stravou na smrť. Súd ju nekompromisne odsúdil na doživotie

Frankeová a Hildebrandtová podľa prokuratúry pravdepodobne týrali, alebo niekomu dovolili týrať, Frankeovej dvanásťročného syna a desaťročnú dcéru. Podľa žalobcov sa obom deťom citovo ubližovalo. Tiež nedostávali najesť. 

Dvanásťročný syn údajne v stredu ráno vyliezol z okna domu a utiekol k susedom, kde žiadal o vodu a jedlo. Tí si všimli lepiacu pásku na chlapcových zápästiach a členkoch a zavolali políciu. Chlapec bol následne prevezený do nemocnice, kde podstúpil lekárske ošetrenie hlbokých tržných rán spôsobených lanom a podvýživou. Tiež dcéru, ktorú polícia našla v rezidencii, museli lekári ošetriť. 

Dávala rady, ako deti vychovávať

Frankeová na svoj Youtube kanál natáčala medzi rokmi 2015 a 2022. Jej videá zachytávali tiež divné výchovné postupy, ako napríklad zákaz vstupu do izby najstaršiemu synovi na sedem mesiacov za to, že si urobil srandu z mladšieho brata, alebo poslanie rovnakého chlapca na terapeutický tábor do divočiny bez zjavných dôvodov. 

image

Jodi Hildebrandtová a Ruby Frankeová

Dustin Dailey/Twitter

V ďalších videách hovorila o tom, že odmietla priniesť obed predškolákovi, ktorý si ho zabudol doma, a vyhrážala sa, že odreže hlavu plyšovej hračke dcéry, aby ju potrestala za rezanie vecí v dome.

Raz dokonca uviedla, že spolu s manželom povedali svojim dvom najmladším deťom, že nedostanú darčeky od Ježiška, pretože boli sebecké a nedbali na tresty, ako napríklad umývanie podlahy. „Je to preto, že sú tak otupené. Čím otupenejšie vaše dieťa je, tým väčší trest potrebuje, aby sa prebudilo,“ odôvodnila vtedy vo videu. 

Niektorí kritici založili internetovú petíciu, v ktorej žiadajú, aby sa do veci zapojila služba na ochranu detí. Frankeová aj Hildebrandtová sú teraz zadržiavané bez možnosti zloženia kaucie. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 16:14