Do roku 2100 by nás malo podľa ekonóma byť o polovicu menejUnsplash/owen Cannon/
StoryEditor

Svetová populácia do roku 2100 klesne na polovicu, predpovedá ekonóm. Kam zmiznú štyri miliardy ľudí?

iDnes.czČTK27.08.2022., 09:00h

Svetová populácia by sa do konca storočia mohla znížiť na štyri miliardy zo súčasných takmer ôsmich miliárd, uvádza vo svojej štúdii britský ekonóm James Pomeroy.

Lajkuj Brainee.sk na

Počet ľudí na planéte podľa neho začne zhruba o dvadsať rokov zásadne klesať kvôli čoraz nižšej plodnosti, starnutiu populácie a aj z ekonomických dôvodov. O štúdii zverejnenej tento týždeň napísal server Les Échos, píše portál iDnes.cz

Podľa prepočtov OSN svetová populácia prekoná míľnik ôsmich miliárd ľudí tento rok 15. novembra. Rast počtu ľudí na Zemi bude pokračovať, v roku 2100 OSN očakáva 10,4 miliardy ľudí. V tomto odhade sa však zásadne rozchádza s Pomeroyom a jeho štúdiou, ktorá očakáva zlom ku klesajúcemu trendu už okolo roku 2043. Výrazne skôr ako OSN, ktorá počíta až s rokom 2080.

image

Čoraz viac žien nechce mať deti. Byť matkou nie je naša povinnosť, ale slobodná voľba, hovorí Natália Pažická

Menej detí

„Pravdepodobnosť, že veľkosť svetovej populácie sa začne zmenšovať v dvadsiatich nadchádzajúcich rokoch, je výrazne vyššia, než sme pôvodne predpokladali,“ uvádza Pomeroy zo spoločnosti HSBC.

Podľa júlových údajov OSN je priemerná plodnosť žien vo svete 2,3 dieťaťa na jednu ženu, zatiaľ čo v roku 1950 to ešte bolo v priemere päť detí. V roku 2050 podľa OSN na každú ženu pripadne v priemere 2,1 dieťaťa, čo je miera, ktorá by zabezpečila stabilizáciu počtu ľudí na planéte. Podľa posledných trendov by však plodnosť mohla klesať viac a rýchlejšie.

image

Do roku 2100 by nás malo podľa ekonóma byť o polovicu menej

Unsplash/stephen Leonardi/

Štúdia vysvetľuje klesajúcu plodnosť ekonomickými faktormi. Zapojením žien do pracovného procesu sa zvyšuje ich vek pri pôrode prvého dieťaťa. Najmä vo vyspelých krajinách mladé rodiny obmedzujú počty detí z ekonomických dôvodov, napríklad kvôli cenám nehnuteľností. Svoju úlohu zohráva aj vzdelávanie a jednoduchší prístup k antikoncepcii, vymenúva štúdia.

O 400 miliónov Európanov menej

Trend klesajúcej pôrodnosti potom len umocnila pandémia covidu-19, dodáva server Les Échos. „Pokles pôrodnosti je celosvetový, ale v niektorých krajinách, napríklad v subsaharskej Afrike a v Ázii, vedie jej úroveň, aj keď klesá, k nárastu počtu obyvateľov,“ uvádza Pomeroy.

image

Svetu hrozí ďalší problém. Z dôvodu klimatických zmien sa už roky rodia iba samice korytnačiek

Ak bude v Európe pokračovať súčasný trend poklesu pôrodnosti, do roku 2070 by mohol mať kontinent polovicu súčasnej populácie, do roku 2100 by prišiel o 400 miliónov obyvateľov, domnieva sa autor štúdie. Zhruba rovnaký prepad štúdie očakáva aj vo vyspelých ázijských ekonomikách, akými je Hongkong, Singapur, Južná Kórea alebo Taiwan.

Trend starnutia svetovej populácie naznačuje, že bude prudko stúpať úmrtnosť. Podľa údajov OSN by sa krivky pôrodnosti a úmrtnosti mohli preťať medzi rokmi 2080 a 2090, kedy by sa začal drastický pokles svetovej populácie. Štúdia HSBC berie do úvahy súčasný trend a k zlomu podľa nej dôjde okolo roku 2050.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 01:05