Kto sú Ujguri, ktorých sa Čína snaží definitívne vymazať z histórie?X/Rajan Gupta
StoryEditor

Koncentračné tábory nie sú len minulosťou. Kto sú Ujguri, ktorých sa Čína snaží definitívne vymazať z histórie?

Miroslav Kamody04.01.2024., 14:30h

Sú mučení, znásilňovaní a umiestňovaní v koncentračných táboroch. Čína sa údajne snaží vymazať Ujgurov z povrchu zemského, krajina však všetky obvinenia odmieta. A to aj napriek výpovediam svedkov a grafickým dôkazom.

Lajkuj Brainee.sk na

Čína bola už niekoľkokrát obvinená zo spáchania zločinov proti ľudskosti a pravdepodobne aj genocídy proti ujgurskému obyvateľstvu a iným prevažne moslimským etnickým skupinám v severozápadnom regióne Sin-ťiang.

Ako píše BBC, organizácie pre ľudské práva sa domnievajú, že Čína za posledných pár rokov zadržala viac ako milión Ujgurov proti ich vôli v rozsiahlej sieti, ktorú štát nazýva „prevýchovné tábory“, a odsúdila státisíce Ujgurov na tresty odňatia slobody.

Potvrdzuje to aj séria policajných záznamov, ktoré odhalili podrobnosti o čínskom využívaní týchto táborov. Obsahuje rutinné používanie ozbrojených dôstojníkov na stráženie a existenciu politiky strieľania a zabíjania tých, ktorí sa pokúšali utiecť. Čínu v tomto smere kritizujú nielen Spojené štáty, ale aj ľudskoprávne skupiny Amnesty a Human Rights Watch.

image

Aj vám všade vyskakuje reklama na čínsky obchod Temu? Slovenský online marketér varuje, že môže byť poriadne škodlivý

Na druhú stranu, Čína všetky obvinenia popiera a tvrdí, že ich protiteroristické opatrenia, ktoré v regióne Sin-ťiang zaviedla, priniesli mier a prosperitu, ktoré sú najlepšou odpoveďou na „všetky druhy klamstiev”. Kto však vlastne Ujguri sú, prečo Číne ležia v žalúdku a ako to podľa výpovedí ľudí v oblasti skutočne vyzerá? 

Bavlna, ropa aj zemný plyn

Sin-ťiang leží na severozápade Číny a je najväčším regiónom krajiny. Je teoreticky autonómny (rovnako ako Tibet), čo znamená, že v oblasti samosprávy má určite právomoci, no v praxi podlieha veľkým obmedzeniam centrálnej vlády. Ide o prevažne púštny región, ktorý ale produkuje približne pätinu svetovej bavlny.

Región je tiež bohatý na ropu a zemný plyn a vzhľadom na jeho blízkosť k Strednej Ázii a Európe ho Peking vníma ako dôležité obchodné spojenie. Začiatkom 20. storočia dokonca Ujguri nakrátko vyhlásili nezávislosť regiónu, no v roku 1949 sa dostal pod úplnú kontrolu čínskej komunistickej vlády.

V Sin-ťiangu, ktorý je oficiálne známy ako Ujgurská autonómna oblasť Sin-ťiang, žije približne 12 miliónov Ujgurov, väčšinou moslimov. Hovoria vlastným jazykom, ktorý je podobný turečtine, a považujú sa za kultúrne a etnicky blízkych národom Strednej Ázie. Tvoria menej ako polovicu populácie Sin-ťiangu.

Sny o vlastnom štáte

Situácia sa začala zhoršovať v 90. rokoch, kedy v regióne vzrástli separatistické nálady, ktoré zvykli prerásť do násilností. Štát mal údajne zorganizovať masovú migráciu Hanov, etnickej čínskej väčšiny, do oblasti, aby rozriedili tamojšiu populáciu. V roku 2009 zomrelo asi 200 ľudí pri stretoch v regióne, z ktorých Číňania obvinili Ujgurov, ktorí chceli vlastný štát. 

Aj preto je dnes oblasť pokrytá všadeprítomnou sieťou dohľadu vrátane polície, kontrolných stanovíšť a kamier, ktoré skenujú všetko od poznávacích značiek až po jednotlivé tváre. Podľa Human Rights Watch polícia tiež používa mobilnú aplikáciu na sledovanie správania ľudí, napríklad koľko elektriny spotrebúvajú a ako často používajú svoje vchodové dvere.

image

Keď si nerozmyslí útek, strieľajte. Uniknuté informácie odhalili tváre obetí čínskej prevýchovy

Od roku 2017, keď prezident Si Ťin-pching vydal príkaz, podľa ktorého by všetky náboženstvá v Číne mali byť čínske, došlo k ďalším tvrdým zásahom. Aktivisti tvrdia, že Čína sa snaží úplne vykoreniť ujgurskú kultúru. Policajné spisy odhalili, že Ujguri boli trestaní za zločiny, ako napríklad používanie telefónov, prípadne ich nedostatočného používania, čo sa považuje za znamenie, že sa niečo snažia utajiť.

Pracovné tábory

Čína bola tiež obvinená z útokov na moslimské náboženské osobnosti a zákazu náboženských praktík v regióne, ako aj z ničenia mešít a hrobiek. Zničených alebo kompletne upravených boli už desiatky týchto stavieb. Ujgurskí aktivisti tvrdia, že sa obávajú, že kultúrnej skupine hrozí úplné vymazanie.

Výskum BBC v decembri 2022 ukázal, že až pol milióna ľudí bolo v regióne nútených zbierať bavlnu. Existujú dôkazy, že v areáli prevýchovných táborov boli postavené nové továrne, keďže satelitné zábery ukazujú ich neustále zväčšovanie.

Koncentračný tábor

Aj keď si mnohí koncentračné tábory automaticky spájajú s vyvražďovaním Židov, počas druhej svetovej vojny, ich definícia je o niečo všeobecnejšia. 

Koncentračný tábor je miesto zadržiavania, obvykle bez rozhodnutia súdu, veľkého množstva osôb pokladaných pre vládu z rôznych dôvodov za nepohodlných.

Skupiny pre ľudské práva vyjadrili obavy, že veľkú časť tohto vývozu bavlny si vyberá nútená práca a v roku 2021 niektoré západné značky odstránili bavlnu z tejto oblasti zo svojich dodávateľských reťazcov, čo viedlo k odporu proti značkám od čínskych celebrít a obyvateľov.

Obvinenia z celého sveta

Viaceré krajiny na čele so Spojenými štátmi, Spojeným kráľovstvom, Kanadou a Holandskom obvinilo Čínu zo spáchania genocídy – definovanej medzinárodnou konvenciou ako „úmysel úplne alebo čiastočne zničiť národnú, etnickú, rasovú alebo náboženskú skupinu“.

Objavili sa správy, že krajina Ujgurov v táboroch mučí, sterilizuje ženy a oddeľuje deti od rodín, aby ich prevychovali. Výbor OSN pre ľudské práva v roku 2018 uviedol, že má dôveryhodné správy o tom, že Čína zadržiava až milión ľudí v „centrách boja proti extrémizmu“ v Sin-ťiangu.

image

Číňania chceli postaviť mesto budúcnosti za 100 miliárd dolárov. Výsledkom je však desivé mesto duchov zamorené krokodílmi

Austrálsky inštitút pre strategickú politiku našiel v roku 2020 dôkazy o viac ako 380 týchto „prevýchovných táboroch“ v Sin-ťiangu, čo je oproti predchádzajúcim odhadom nárast o 40 percent.

Analýza údajov obsiahnutých v policajných dokumentoch s názvom Xinjiang Police Files ukázala, že takmer 23-tisíc obyvateľov – alebo viac ako 12 percent dospelej populácie jedného okresu – bolo v rokoch 2017 a 2018 v tábore alebo väzení. Ak by tieto čísla platili pre celú oblasť, hovoríme o viac ako 1,2 miliónoch Ujgurov a ďalších dospelých v rámci tureckej menšiny.

Mučenie a zneužívanie

Už skôr uniknuté dokumenty známe ako China Cables objasňovali, že tábory mali slúžiť ako prísne strážené väznice s prísnou disciplínou a trestami. Ľudia, ktorým sa podarilo z táborov ujsť, hlásili fyzické, psychické a sexuálne mučenie. Ženy hovorili o masovom znásilňovaní a sexuálnom zneužívaní.

Toto zaobchádzanie potvrdil v otvorenom liste aj niekdajší strážnik. Jeho tvrdenie, rovnako tak aj žien, však nemožno nezávisle potvrdiť. „Dozorcovia sledujú ženy na celách kamerami. Vyberú si nejakú mladú, ktorá sa im páči a nechajú si ju priviesť. V kuchyni ich potom zneužívajú na stole,“ uviedol muž.

Dozorcovia mali podľa očitých svedectiev ženy natáčať na toaletách a v sprchách alebo ich mučiť žuvačkami prilepenými na pubickom ochlpení. „Sexuálne násilie na ženách, vrátane obmedzenia ich reprodukcie, sa stalo jednou z čínskych zbraní proti moslimskej populácii,“ popísala ľudskoprávna advokátka Aiman Umarová, ktorá zastupuje niektoré z bývalých väzenkýň, ktorým sa podarilo uniknúť.

Čína všetko popiera

Čína však všetky zistenia a dôkazy neustále popiera. V reakcii na policajné spisy Sin-ťiang hovorca čínskeho ministerstva zahraničia pre BBC povedal, že dokumenty sú „najnovším príkladom protičínskych hlasov, ktoré sa snažia pošpiniť Čínu”. Dodal, že región sa teší stabilite a prosperite a obyvatelia žijú šťastný a naplnený život.

image

Kowloon bolo mesto ako z apokalyptického sci-fi. Na rozlohe troch ihrísk žilo vyše 50-tisíc ľudí, existovali v tme, bezpráví a chaose

Krajina zároveň opakuje, že zásahy v regióne sú nevyhnutné na zabránenie terorizmu a vykorenenie islamistického extrémizmu. Tábory sú podľa nich len účinným nástrojom na prevýchovu väzňov. Trvá na tom, že ujgurskí militanti vedú násilnú kampaň za nezávislý štát plánovaním bombových útokov, sabotáží a občianskych nepokojov.

Všetky tvrdenia o pokusoch znížiť ujgurskú populáciu prostredníctvom masových sterilizácií vníma ako „nepodložené“ a tvrdí, že obvinenia z nútenej práce sú „úplne vymyslené“. Mimo Číny však týmto tvrdeniam verí len málokto.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 09:13