Forest CityTwitter/Zaki Solja
StoryEditor

Číňania chceli postaviť mesto budúcnosti za 100 miliárd dolárov. Výsledkom je však desivé mesto duchov zamorené krokodílmi

Miroslav Kamody28.12.2023., 11:00h

Developerský projekt Forest City na juhu Malajzie bol pôvodne inzerovaný ako snový raj pre celé ľudstvo. Lenže potom, čo sa čínska stavebná spoločnosť Country Garden ocitla vo finančných problémoch, stali sa z domov skôr kulisy pre postapokalyptický film. Vzhľadom na rozlohu už zďaleka nejde o mestečko duchov, ale o strašidelnú metropolu.

Lajkuj Brainee.sk na

Forest City sa v malajzijskom štáte Johor rozkladá na ploche 1 370 hektárov. Country Garden projekt predstavila v roku 2016 a vyčíslila ho na sto miliárd amerických dolárov, píše portál iDnes.

V tom čase bol čínsky realitný boom v plnom prúde. Developeri si požičiavali obrovské sumy peňazí na stavbu doma aj v zahraničí. V Malajzii mal Country Garden v pláne vybudovať ekologicky šetrnú metropolu s golfovým ihriskom, aquaparkom, kanceláriami, barmi a reštauráciami. Country Garden vtedy verila, že sa Forest City raz stane domovom pre takmer milión ľudí.

image

FOTO V Indii otvorili najväčšiu administratívnu budovu sveta. Po 80 rokoch tak prekonala americký Pentagón

Ako domček z karát

Po siedmich rokoch je však opustené mesto smutnou ukážkou toho, že problémy čínskeho realitného sektora sa prelievajú aj do iných krajín. V súčasnej dobe je postavených iba pätnásť percent malajzijského projektu, obsadené iba jedno percento domov, píše BBC.

Forest City nebolo určené pre miestnych, ale primárne pre čínskych kupcov. Ambicióznym Číňanom malo poskytnúť možnosť vlastniť druhý domov v zahraničí. Pre väčšinu bežných Malajzijčanov bolo však nedosiahnuteľné.

Miestni si tak od Číňanov byty skôr prenajímali. Ako napríklad tridsaťročný IT expert Nazmi Hanafiah, ktorého vyspovedala BBC. Ten si pôvodne prenajal byt s jednou spálňou vo výškovom dome s výhľadom na more.

Samota ťa požiera

Po šiestich mesiacoch mal bývania v opustenom meste dosť. „Nestaral som sa o kauciu, nestaral som sa o peniaze. Musel som jednoducho vypadnúť,“ povedal. „Stále z toho mám zimomriavky. Je to tu osamelé – ste len vy a vaše myšlienky.“

Jedným z problémov je aj samotná poloha Forest City. Je príliš izolované, postavené na rekultivovaných ostrovoch ďaleko od najbližšieho veľkého mesta Johor Bahru. „Aby som bol úprimný, je to strašidelné,“ hovorí Nazmi Hanafiah. „Mal som od tohto miesta veľké očakávania, ale bola to zlá skúsenosť. Nie je tu čo robiť.“

Podľa spravodajcu BBC vyžaruje Forest City zvláštnu atmosféru a pôsobí ako opustené prázdninové letovisko. Na prázdnej pláži je ošumelé detské ihrisko, hrdzavejúci autoveterán, rozostavané biele betónové pole vedúce odnikiaľ nikam. Pri vode sú cedule varujúce pred kúpaním kvôli krokodílom. Tie kompletne zamorili okolité vody.

image

Slovenské mestá za víkend - Je Prievidza skutočne taká diera? Tipy na výlety, ubytovanie, zaujímavosti aj skvelé jedlo

Lacný alkohol a tma

V meste pritom stále funguje showroom Country Garden, kde je vystavený obrovský model mesta v pôvodne zamýšľanej podobe. Pri expozícii posedáva pár znudených zamestnancov pod nápisom „Forest City. Kde šťastie nikdy nekončí“.

Oblasť má status bezcolnej zóny, čo sem niektorých návštevníkov láka za lacným alkoholom. Hromady fliaš pohádzaných na pláži sú podľa BBC snáď jediným dôkazom nejakej ľudskej aktivity v meste. V noci je vo Forest City tma ako vo vreci. V každom z mrakodrapov sú stovky bytov, ale v noci svieti iba pár okien.

„Toto miesto je desivé,“ hovorí Joanne Kaurová, ďalšia z mála obyvateľov, ktorej sa BBC podarilo spovedať. „Dokonca aj cez deň, keď vyjdete z bytu, je na chodbe tma.“

Najhoršia investícia

Joanne býva s manželom v prenajatom byte na 28. poschodí jedného z vežiakov. A plánuje odísť hneď, ako to bude možné. „Je mi ľúto ľudí, ktorí tu skutočne investovali a kúpili si byt,“ hovorí.

Hovoriť s ľuďmi v Číne, ktorí si vo Forest City kúpili byty, nie je ľahké. BBC sa síce podarilo niektorých vlastníkov osloviť, tí však nechceli nič komentovať ani anonymne. Na sociálnych sieťach ale niektoré komentáre na nelichotivý stav Forest City upozorňujú.

Na otázku, či bude možné získať napríklad časť peňazí za zmarenú investíciu späť, zatiaľ nikto odpoveď nemá. „Cena môjho bytu klesla tak, že nemám slov,“ zhrnul lakonicky na sociálnej sieti jeden nešťastný investor.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 12:13