Uniknuté fotografie.Xinjiang Police Files
StoryEditor

Keď si nerozmyslí útek, strieľajte. Uniknuté informácie odhalili tváre obetí čínskej prevýchovy

som04.06.2022., 14:00h

Hackeri zaútočili na čínsku policajnú databázu, ktorá obsahuje vyše 300-tisíc osobných údajov väzňov v Sin-ťiangu. V táboroch podľa uniknutých správ končia aj deti. V putách prebieha aj „výučba“.

Lajkuj Brainee.sk na

Roky sa na Čínsku ľudovú republiku valia obvinenia, že zatvára stovky tisíc až milióny príslušníkov etnických menšín do táborov v západnej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Podľa Pekingu sú tieto obvinenia nepravdivé. Dotyční údajne ochotne a dobrovoľne navštevujú špeciálne „odborné školy“, ktoré bojujú proti „trom zlám – terorizmu, extrémizmu a separatizmu“. 

Na základe informácií z uniknutých dokumentov s pracovným názvom Policajné spisy Sin-ťiang, ako ich pomenovalo konzorcium medzinárodných novinárov, BBC zrekonštruovala jeden z táborov – Shufu County New Vocational Skills Education and Training Center – aby odhalila praktiky za múrmi centier.

Strážia ich guľometmi

Uniknutý súbor dát pochádza z roku 2018. Hackeri ich odovzdali do rúk doktora Adriana Zenza, amerického vedca a aktivistu, ktorý informácie na začiatku roka zdieľal s medzinárodnými organizáciami. 

K zverejneniu uniknutých dát došlo v čase, keď sa na návšteve v Číne nachádzala vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová.

Tábor sa nachádza južne od mesta Kašgar. Dokumenty ukazujú, že má 3 722 „študentov“, ktorých stráži viac ako 366 policajtov. 

image

Cesta do Číny nebola vyšetrovaním životných podmienok Ujgurov, povedala Vysoká komisárka OSN

Hlavnú bránu stráži asi 25 ozbrojených mužov. Personál na strážnych vežiach je vybavený guľometmi a ostreľovacími puškami. Areál je oplotený. Polícia s obuškami a putami stráži „študentov“ aj počas výučby. 

V prípade úteku použite zbrane

Zahŕňajú utajované prejavy vysokých predstaviteľov, tisíce obrázkov zadržiavaných Ujgurov, tabuľky s podrobnosťami o ich internovanom stave a osobné informácie stoviek ľudí. 

Starostlivo podrobné rozpisy policajných prác, školiace manuály a pokyny na stráženie táborov ukazujú viac než len prítomnosť zbraní.

V jednom z dokumentov sa píše, že dôstojníci majú nariadené, aby boli pripravení použiť zbrane v prípade úteku „študenta“.

Keď sa spustí poplach, noviny hovoria, že obvodové cesty musia byť zapečatené, budovy uzamknuté a do tábora musí byť vyslaná „úderná skupina“ vlastnej ozbrojenej polície. Ak sa po varovnom výstrele „študent“ naďalej pokúša utiecť, rozkaz je jasný: zastreliť.

Dokumenty tiež uvádzajú, že všetci zadržaní utečenci by mali byť potom odvedení „na výsluch“, zatiaľ čo vedenie tábora by sa malo zamerať na „stabilizáciu myšlienok a emócií ostatných študentov“, aby sa zaistilo, že škola bude „bezpečná a stabilná“.

Dokumenty odhaľujú, že aj chorých musia obmedzovať a sprevádzať štyria zamestnanci – opäť s putami.

Overenie "študentov" aj policajtov či úradníkov

Fotografie možno overiť tak, že sa preukáže, že obsahujú skutočných ľudí, identifikovaných ako nezvestných príbuzných niekoľkých zámorských Ujgurov, ktorých oslovila BBC.

Novinári kontaktovali aj policajtov a úradníkov, ktorí sa v dokumentoch nachádzali. Niekoľko z nich zodvihlo a potvrdilo svoje meno a funkciu.

V iných krajinách by sa takýto stupeň stráže vzťahoval iba na vysoko nebezpečných väzňov, píše BBC. 

Čína praktiky popiera

Obdobné techniky a praktiky sú známe už z roku 2018, kedy unikli videozábery zadržaných. Čína vtedy vehementne odmietla, že by mala s tábormi čokoľvek spoločné. 

V roku 2019 Čína začala tvrdiť, že väčšina jej prevýchovných táborov sa zatvára a všetci „študenti“ ukončili štúdium.

Dôkazy však naznačujú, že mnohé zostávajú funkčné alebo boli jednoducho premenované na formálne väznice alebo záchytné strediská v snahe utlmiť medzinárodnú kritiku.

Po kontaktovaní čínskej vlády so žiadosťou o vyjadrenie k hacknutým údajom s podrobnými otázkami o dôkazoch, ktoré obsahujú, mediálne konzorcium dostalo písomnú odpoveď od čínskeho veľvyslanectva vo Washingtone DC.

„Vzhľadom na vážnu a komplexnú protiteroristickú situáciu prijal Sin-ťiang množstvo rozhodných, silných a účinných deradikalizačných opatrení," uvádza sa vo vyhlásení.

„V dôsledku toho Sin-ťiang nezaznamenal žiadny teroristický prípad už niekoľko rokov po sebe,“ pokračovalo a tvrdilo, že „o otázke Sin-ťiangu sa v posledných rokoch šírilo veľké množstvo nepravdivých informácií“. 

Miestni ľudia však podľa čínskeho veľvyslanectva žijú bezpečný, šťastný a plnohodnotný život. 

Ďalšie praktiky

Ľudskoprávni aktivisti a výskumníci tvrdia, že okrem masovej internácie Ujgurov a príslušníkov ďalších menšín moslimského vierovyznania zaviedli čínske orgány v Sin-ťiangu aj kampaň nútených prác, nútenej sterilizácie a ničia i ujgurské kultúrne dedičstvo.

Spojené štáty označili toto konanie čínskeho vedenia za „genocídu“ a podobný názor zastávajú aj mnohé ďalšie krajiny sveta. Čína tieto obvinenia dôrazne odmieta a označuje ich za „lož storočia“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:20