TemuReuters/Florence Lo
StoryEditor

Aj vám všade vyskakuje reklama na čínsky obchod Temu? Slovenský online marketér varuje, že môže byť poriadne škodlivý

Miroslav Kamody29.11.2023., 13:30h

Láka na tisíce produktov za bezkonkurenčné ceny priamo z Číny. Je však bezpečný?

Lajkuj Brainee.sk na

Na Slovákov aktuálne útočí masívna kampaň čínskeho obchodu Temu. Ďalšia kópia Aliexpresu sa ľudí snaží nalákať ešte nižšími cenami, čo mnohým bohate stačí na to, aby si jeho aplikáciu nainštalovali a nakupovali cez ňu. Postupne sa tlačí na vrchol aj v zoznamoch najsťahovanejších aplikácií. No je obchod skutočne bezpečný?

Pozor na aplikáciu

„Neviem ako to máte aktuálne vy, ale ja pri mnohých dopytoch mám všade Temu. Vo väčšine prípadov 100 percent zobrazenia, konkurencia úplne vytlačená. Vyzerá to na brutálny bidding veľkého hráča. Kto nevie o koho ide, tak Temu je čínska firma so sídlom v USA, riadená z Írska. Ide o marketplace podobný Aliexpresu s nižšími cenami, ktorý posiela produkty priamo z Číny,” píše na Facebooku online marketér a zakladateľ reklamnej agentúry Boosters Martin Bulák.

image

Technológie menia svet práce: Ako pripravujeme budúcu generáciu na výzvy zamestnanosti?

Ako pokračuje, pred nákupom vyžadujú, aby si si stiahol ich appku. „To považujem za účelové, a možno aj za zámer expanzie, keďže cez appku majú následne komunisti cez malware automaticky prístup ku všetkým vašim údajom. Ich dcérska spoločnosť Pinduoduo bola vylúčená z Google Play práve kvôli malware. Ich vývojári, ktorí tento malware vymysleli, neskôr prešli do Temu,” varuje.

„Aby toho nebolo málo, tak americké úrady obvinili Temu z toho, že predáva produkty pochádzajúce z práce v Ujgurských koncentračných táborov. Dajte si pozor čo si inštalujete do telefónu a kde nakupujete,” dodáva Bulák v príspevku.

Kritika vlád

A v podstate má pravdu. Vláda Spojených štátov skutočne obvinila Temu z potenciálneho dátového rizika po tom, čo Google pozastavil jeho sesterskú stránku, platformu elektronického obchodu Pinduoduo, kvôli škodlivému softvéru. Podľa CNBC však analytici tvrdia, že Temu predstavuje menšiu hrozbu a riziká spojené s Pinduoduo boli zamerané na čínskych používateľov. 

Okrem toho, užší výbor Snemovne reprezentantov Čínskej komunistickej strany zverejnil správu, v ktorej sa uvádza, že spoločnosť Temu nepodnikla potrebné kroky, aby zabezpečila, že produkty na mieste budú v súlade s Ujgurským zákonom o nútenej práci.

Kto vlastní Temu?

Materskou spoločnosťou internetového obchodu je podľa webu ZDNET PDD Holdings nadnárodná obchodná skupina so sídlom v Dubline v Írsku. PDD Holdings vlastní Temu a jej sesterskú spoločnosť Pinduoduo. Je však trochu ťažké presne určiť presný pôvod.

V podaní z februára 2023 spoločnosť Pinduoduo Inc. zmenila svoj názov na PDD Holdings v špeciálnom uznesení, a zároveň presťahovala svoje hlavné výkonné kancelárie zo Šanghaja v Číne do Dublinu v Írsku. Toto však automaticky nemusí znamenať nič zlé. Množstvo spoločností sa sťahuje do Írska kvôli nízkym sadzbám dane z príjmu právnických osôb v krajine.

image

Prebral biznis po náhlej smrti otca, miluje luxusné športiaky: Proti označeniu milionár z Lučenca už ani nebojujem, tvrdí Marian

Čo o tebe aplikácia vie?

Rovnako ako aj iné aplikácie, aj Temu sa o tebe snaží zistiť čo najviac pod zásterkou zhromažďovania nákupných návykov. To je v poriadku - robí to úplne každý. Aplikácia zbiera údaje ako napríklad tvoje meno, adresu, telefónne číslo, narodeniny, fotografiu, profily na sociálnych sieťach, operačný systém a jeho verziu, IP adresu, polohu či údaje o prehliadaní.

Okrem toho o tebe zhromažďuje informácie zo zdrojov tretích strán, verejných záznamov, sociálnych sietí, sprostredkovateľov údajov, úverových kancelárií a marketingových partnerov. Skutočným problémom ale je, že Temu nepodporuje dvojfaktorovú autentifikáciu (2FA), vďaka čomu je pre zlodejov oveľa jednoduchšie prelomiť tvoj účet.

Aj keď Temu zbiera množstvo informácií, stále je to omnoho menej v porovnaní s Pinduoduom, ktoré vlastní tá istá spoločnosť. Škodlivý kód aplikácie umožňuje obísť nastavenia zabezpečenia mobilného telefónu, aby mohol špehovať iné aplikácie, čítať upozornenia a správy a dokonca meniť nastavenia.

image

Nakupovanie

Dreamstime

Podľa zistení CNN išlo o spôsob, ako špehovať používateľov a konkurentov s cieľom zvýšiť predaj. Aj v tomto prípade preto platí, že žiadna nákupná aplikácia nepotrebuje toľko kontroly, najmä tá, ktorá je spojená s Čínou. Ak používaš Pinduoduo, odstráňte aplikáciu z telefónu čo najskôr. Údajne je tiež ťažké odstrániť všetko, aj keď aplikáciu odstrániš. Dokonca sa odporúča obnovenie továrenských nastavení, aby si vymazal zvyšky kódu.

Nakupovanie za pár drobných

Pokiaľ si ochotní risknúť vyššie spomenuté informácie, čaká ťa internetový obchod v štýle Aliexpresu, kde zoženieš lacné veci rôznej kvality, v drvivej väčšine neznačkové (jedine Xiaomi a Lenovo oficiálne potvrdilo, že predáva svoje oficiálne doplnky a zariadenia), ktoré ti domov prídu zhruba do dvoch týždňov. Rozhodnutie je len a len na tebe.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. apríl 2024 22:48