Šen-čenDinkun Chen/Wikipedia
StoryEditor

Vhodná najmä pre skúsených cestovateľov. Čína nemá dobrú politickú povesť, ako krajina je však nádherná: Toto sú jej TOP miesta

Jan MaturaiDnes.cz15.12.2023., 09:00h

Čína je veľká a turisticky zaujímavá krajina. Lenže z niekoľkých dôvodov to práve nie je destinácia pre začiatočníkov. Pre tých je jednoduchšou voľbou mesto, ktoré vlastne vyzerá presne tak, ako si exotické čínske reálie predstavujeme. Napríklad podľa filmov. A keď na to príde, aj tú modernú Čínu si môžeš dopriať.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ ťa to na jar začne ťahať do sveta, skús Hongkong. Exotikou nasiaknuté je už samotné meno mesta, či presnejšie špeciálneho administratívneho regiónu Čínskej ľudovej republiky. Áno, Hongkong patrí do Číny a je čínsky až do špiku kostí. Ale tiež je stále tak trochu britský, čo je dedičstvo jeho histórie, do roku 1997 patril pod Veľkú Britániu. Na malej ploche tu nájdeš koncentrovanú exotiku východnej a juhovýchodnej Ázie, píše sa na portáli iDnes.cz.

Pokiaľ výlet spojíš s návštevou priľahlého čínskeho mesta Šen-čen, získaš nielen pohľad do minulosti, ale tiež do budúcnosti. Šen-čen nemá príliš dlhú históriu, pred 40 rokmi tam bolo len niekoľko rybárskych dedín. Dnes má 15 miliónov obyvateľov, sídlia tu takmer všetky čínske technologické firmy a oproti Hongkongu je to extrémne moderné mesto. Vlastne aj oproti celej Európe. Napríklad takú koncentráciu mrakodrapov nikde inde na svete asi nenájdeš.

Návšteva oboch miest je neuveriteľný kontrast. Šen-čen je moderné mesto, vlastne ultramoderné. Chýbajú mu pamiatky alebo nejaké historické centrum. Žiadne tu nikdy nebolo. Celé mesto je „roztiahnuté“ do niekoľkých štvrtí, ale aj tak stojí za návštevu. Napríklad preto, že tu v praxi uvidíš, ako vyzerá elektromobilita. Šen-čen ju podporuje už od doby, keď sa o nej v Európe len teoretizovalo. Odhadom 60 percent všetkých áut sú elektromobily.

Aj autobusy sú už len elektrické, takže je tu vlastne celkom ticho. Tiež je tu veľké množstvo zelene, a to perfektne upravenej. Ulice sú široké a na prechodoch majú chodci absolútnu prednosť. Luxusné obchodné centrá sú od seba vždy kúsok. Problém je, že tovar je v nich veľmi drahý a to vrátane jedla. Ale ľahko nájdeš aj obyčajnejšie obchody. Bežné jedlo je naopak lacné, rovnako ako verejná doprava.

image

Drahá bunda z Nemecka mi nepomohla, v zime tu je aj -45 stupňov. Jana žije v najchladnejšom hlavnom meste sveta

Milovníci mrakodrapov a moderných budov nebudú vedieť, kam sa majú pozerať skôr, sú ich tu stovky. Ak sa tu na niečom určite nešetrí, tak na dizajne a použitých materiálov. Stavia sa všade, kde je voľno, ale ešte než je dom dokončený, už ho obklopuje park.

Návšteva Šen-čenu má aj niekoľko nevýhod. Problémom je jazyková bariéra, aj keď nápisy sú zvyčajne aj v angličtine. A pre turistov je komplikovanejšie aj platenie. Hotovosť sa moc nepoužíva, je potrebná aplikácia pre QR kódy. Ide to, ale vyžaduje to prípravu.

Hongkong plný život

Hongkong je úplný opak Šen-čenu. Na prvý aj druhý pohľad je zastaralý, v centre sa žiadna výstavba nekoná, nie je kde. Je to jednoducho zažité a použité mesto plné vôní, farieb a hlavne ľudí. Lenže to ho práve robí zaujímavým. Keď si pustíš napríklad  Muži z Hongkongu, čo je skoro 60 rokov starý film, tak v ňom vlastne niečo zo súčasného Hongkongu nájdeš. Navyše sa tu celkom ľahko dohovoríš po anglicky skoro všade a so sebou stačí mať len pas a kreditnú kartu.

Fascinujúce sú kontrasty v centre mesta. Na ostrove Victoria sú tiež vežiaky a mrakodrapy, ktoré stúpajú do rovnomenného kopca. Sú často veľmi úzke a tiež staré. Keď sa opravujú, obklopuje ich bambusové lešenie. Vedľa predajní luxusných hodiniek a nablýskaných mrakodrapov, kde sa robia celosvetové obchody, sú na uliciach stánky s mäsom povešaným na hákoch, všemožné bufety, obchody s ovocím. Do niektorých úzkych uličiek sa v noci asi neodvážiš.

image

Šen-čen

Dinkun Chen/Wikipedia

Mesto žije dlho do noci, keď je veľmi fotogenické. Pokiaľ ale nemáš rád davy ľudí, tak sa do týchto miest asi nevydávaj. Je tu veľa ľudí a práve na ostrove v centre je v exponovaných časoch doslova plno. Pritom ulice sú často dosť úzke.

Ako na dopravu

Prevoz na cestách je silný, takže je potrebné dávať si pozor. Celý Hongkong má plochu približne ako tri Prahy, ale zastavané oblasti z toho tvoria len približne polovicu. Zvyšok je dosť hornatý a je tu veľa národných parkov. Takže približne na ploche jednej a pol Prahy žije viac ako sedem miliónov ľudí.

Centrálnou časťou sa prepletajú exotické dvojposchodové električky. Trať je úzkorozchodná, takže aj samotné električky sú užšie, ale majú poschodie. Vyzerajú rovnako ako pred sto rokmi, ale reálne sú novšie.

Nastupuje sa zadom cez turniket, platí sa pri výstupe u vodiča. Buď elektronicky, alebo hodíš hotovosť do pokladničky a nevracia sa. Cena jazdy je rovnaká bez ohľadu na dĺžku a v prepočte vyjde na smiešnych deväť korún (0,37 eur). Je to vlastne skvelá turistická atrakcia, hoci je to bežný dopravný prostriedok. Britániu pripomínajú aj dvojposchodové autobusy, v základe v červenej farbe. Aj registračné značky vozidiel stále vyzerajú ako britské a samozrejme sa jazdí po vzoru Británie vľavo.

Na ostrove sú aj ďalšie zaujímavé dopravné prostriedky. Na kopec Victoria Peak jazdí krásna stará pozemná lanovka, a pokiaľ chytíš počasie, je z vrcholu exkluzívny výhľad na celé mesto. Vo dne aj v noci. Cestu späť si daj peši, je to síce pekne prudký kopec, ale chôdza medzi vežiakmi je veľmi zaujímavá. V spodnej časti kopca je potom asi svetovo najdlhšia zostava jazdiacich schodov. Nie je to jedno dlhé schodisko, ale zostava eskalátorov, ktorá prekonáva vzdialenosť 800 metrov s prevýšením 135 metrov. Prejdeš sa zadarmo, ale pozor, ráno do desiatej jazdí len dole, od desiatej do polnoci hore.

image

Hongkong

Zirosou/X

Hlavným dopravným prostriedkom je v Hongkongu metro. Po centre sa dostaneš v prepočte za 15 až 50 korún (0,61 až 2,04 eur), pokiaľ by si ale chcel prejsť celé mesto, tak už lístok vyjde na 6,13 eur. Tiež je to celkom dlhá cesta. Lístky si môžeš kupovať za hotovosť v automatoch, prípadne si už na letisku zohnať Octopus Card. Tou sa potom dá platiť aj nákupy a jedlo. Dobíja sa hotovosťou. Alternatívou je aplikácia, ktorá je ale len pre iPhony.

Ochutnaj perfektné jedlo

V Kowloone je hnd na brehu miestna obdoba chodníka slávy. Z neho je potom najlepší výhľad na svetelnú show, ktorá začína o ôsmej večer každý deň. Je zadarmo a svetelná multimediálna show osvetľuje mrakodrapy na ostrove. K tomu hrá hudba.

Kowloon bol historicky čínskou štvrťou, dnes je predovšetkým braný za maloobchodnú časť mesta. Na prvý pohľad nie je taký zaujímavý, čo platí predovšetkým pre architektúru. Príď metrom červenej linky na stanicu Princa Edwarda a vydaj sa mnohými trhoviskami smerom k moru. Vlastne budeš linku metra kopírovať zľava po smere k moru. Nájdeš štvrť s oblečením, elektronikou alebo domácimi potrebami, trh s čačkami, zlatými rybičkami, zvieratami alebo kvetinami. Vyjednávaj a určite si vyberieš. Sú tu aj obchodné domy, kde nájdeš bezplatné toalety. Tie v metre sú často za turnikety.

image

Pozreli sme sa na Slovensko z opačnej strany. Čo odporúčajú v našej krajine navštíviť zahraniční cestovatelia?

Sú tu snáď tisícky možností jedla. Na poludnie a večer spoznáš populárne miesta podľa fronty, ale na prázdny podnik ťažko narazíš. Nájdeš aj veľmi dostupné občerstvovne s odporúčaním od Michelina. Samozrejme, môžeš navštíviť tiež veľmi drahé reštaurácie. Bývajú to predovšetkým tie, ktoré podávajú nejaké špeciality ako polievku z lastovičích hniezd alebo abalone mušlí. Potom sa cena pokrmov môže pohybovať až do niekoľko desiatok tisíc.

Výber jedla je ohromujúci, a pokiaľ ti miestna kuchyňa nebude voňať, nájdeš tu bežné fastfoody s cenami približne na českej úrovni. Ale bola by to chyba, miestna kuchyňa je veľmi pestrá, vedľa najrôznejších čínskych variant dostaneš aj čokoľvek z regiónu. Vlastne z celého sveta.

Čiastočne o jedle, čiastočne o čačkách je vyhlásený nočný trh na Temple Street. Tú nájdeš vpravo od stanice metra Jordan pri ceste smerom k moru.

Platiť môžeš všade hotovosťou, jeden miestny dolár sú približne tri koruny. Bankomaty nemajú s našimi kartami problém. Európske platobné karty vezmú vo väčšine obchodov, ale na trhoch nie. Použiť sa dajú aj NFC platby mobilom.

Vyššie uvedenú základnú prechádzku Hongkongom zvlándeš v pokoji za dva dni. Ale túlať sa mestom môžeš oveľa dlhšie, vlastne sa dá zájsť aj do zaujímavej subtropickej prírody, počas veľkej časti roka sa môžeš vykúpať v teplom mori, na pekné pláže na juhu ostrova Victoria sa dostaneš metrom alebo autobusom.

image

Macau

Lunaloop/Wikipedia

Šen-čen sme už spomenuli, zostáva Macao. Tam sa dostaneš autobusom po novom moste cez more alebo trajektom. Ľahké britské kulisy vymeníš za portugalské, sú tu aj drobné historické pamiatky v centre vrátane starej pevnosti, z ktorej budeš pozerať na hlavný ťahák mesta, ktorým sú kasína. Tie staršie nájdeš v centre, novšie trochu ďalej. Je to vlastne taká kópia Las Vegas, ktorá mala už pred covidom viac návštevníkov.

Môže sa hodiť

Hongkong leží v subtropickom pásme s horúcim vlhkým letom a príjemnou zimou. Pokiaľ nebudeš mať smolu, tak pod 15 stupňov teploty bežne neklesajú a od apríla do novembra sa vykúpeš v teplom Juhočínskom mori. A vlastne aj v zime sa teplota mora drží okolo dvadsiatky. Jar a jeseň sú pre návštevu ideálnym obdobím. Jeseň už nestihneš, ale pre nasledujúcu jar sú aktuálne letenky do Hongkongu za veľmi príjemné ceny.

Letenky do Hongkongu z Prahy na marec začínajú na 13-tisíc korunách (531,30 eur), na apríl sú o trochu drahšie. A sú to zatiaľ časovo veľmi dobré lety s jedným prestupom. Uvedené ceny sú v kontexte postcovidových cien leteniek do východnej či juhovýchodnej Ázie výborné. Letisko je aj v susednom Šen-čene, ale to je z Európy horšie dostupné a celkovo je vhodnejšie letieť priamo do Hongkongu.

Samotný Hongkong asi nie je na nejakú dlhšiu dovolenku. Týždeň postačí, aj keď si pridáš neďaleké a ľahko dostupné Macao alebo spomenutý Šen-čen. Pre turistu nie je Hongkong nejak zásadne nákladný. Doprava a jedlo vyjdú podobne ako v Česku. Drahšie je ubytovanie. Za bežných okolností zoženieš slušný hotel od dvoch tisíc korún za noc, lacnejšie alternatívy budú znamenať výraznejšie uskromnenie.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 14:17