Mladík sa ukrýval v staneX/OTC_SONG
StoryEditor

Mladý Číňan sa stal obeťou kybernetického únosu. Zatiaľ čo rodina za neho zaplatila tučné výkupné, on žil v stane v divočine

Miroslav Kamody03.01.2024., 11:00h

Po záchrane mladík požiadal o teplý cheeseburger a porozprával sa s rodinou, ktorá medzitým zaplatila výkupné 80-tisíc dolárov.

Lajkuj Brainee.sk na

Čínsky výmenný študent sa stal obeťou podvodu „kybernetického únosu“, pri ktorom boli jeho rodičia nútení zaplatiť 80-tisíc dolárov, píše britský The Guardian. Chlapca našli živého, ale „podchladeného a vystrašeného“ v stane v divočine amerického štátu Utah, uviedla polícia.

17-ročný Kai Zhuang bol nezvestný od štvrtka po tom, čo jeho rodičia v Číne povedali predstaviteľom jeho hostiteľskej strednej školy v Riverdale v Utahu, že ho zrejme uniesli a požadujú výkupné.

image

Tváril sa ako policajt, v skutočnosti ženy unášal a sexuálnle napádal. Násilníka chytili, pátrajú po ďalších jeho obetiach

Žil v stane

Prípad sa riadil typickým vzorom kybernetického únosu, v ktorom „únoscovia“ povedia obeti, aby sa izolovala a poskytla jej fotografie, ako keby bola držaná v zajatí – fotografie, ktoré sa potom posielajú rodine obete, aby si vynútili platbu. Obete súhlasia, pretože ich presvedčia, že ich rodina bude nejakým spôsobom poškodená. 

Po analýze bankových záznamov, nákupov a telefónnych údajov pri niekoľkodňovom pátraní sa polícia presvedčila, že sa izoloval v stane asi 40 kilometrov severne vo veľkej oblasti neďaleko Brigham City. „Vzhľadom na chladné počasie v Utahu v tomto ročnom období sme sa navyše začali obávať o bezpečnosť obete, pretože môže cez noc zamrznúť,“ uviedlo policajné oddelenie.

Seržant, ktorý kráčal pešo po úbočí hory, objavil Kaiov stan – ktorý nemal žiadny zdroj tepla, iba prikrývku, spací vak, obmedzené množstvo jedla a vody a niekoľko telefónov, o ktorých sa predpokladalo, že boli použité na kybernetický únos. Obeť sa nachádzala v stane, bola podchladená a vystrašená.

Teplý cheeseburger

Po záchrane Kai „požiadal o teplý cheeseburger“ a porozprával sa so svojou rodinou, ktorá podľa polície v Riverdale zaplatila 80-tisíc dolárov na viaceré bankové účty v Číne. Kaiova hostiteľská rodina v Riverdale pritom spočiatku nevedela, že je nezvestný, pretože ho ráno v deň jeho zmiznutia počuli v kuchyni.

image

Vraždy a únosy za bieleho dňa. Život v najnebezpečnejšom meste Mexika nezlepšila ani národná garda

Miestna polícia spolupracovala s FBI, americkou ambasádou v Číne a čínskymi predstaviteľmi na nájdení nezvestného tínedžera. Podľa polície v Riverdale sa kybernetickí únoscovia v poslednom čase zameriavajú na študentov zahraničných výmen, najmä z Číny.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 01:46