Toto sú najšialenejšie správy v roku 2023.Profimedia.cz, Čtk/
StoryEditor

Mimozemšťania v parlamente či mäsová guľka z mamuta. Toto sú najšialenejšie správy roka 2023

Petr LánskýiDnes.cz31.12.2023., 10:01h

Podivné, ale pravdivé. Zoznám sa s príbehmi, ktoré priniesol rok 2023 a nad ktorými prinajmenšom pozdvihneš obočie.

Lajkuj Brainee.sk na

Nájdeš medzi nimi šachistu podozrivého z podvádzania s pomocou análneho vysielača aj policajnú raziu, pri ktorej si pomýlili meditáciu s masovou rituálnou vraždou.

„Mimozemšťania“ v mexickom kongrese

Hurikán Otis práve zničil Acapulco, prístavné mesto s takmer miliónom obyvateľov, a uvrhol do chaosu. Mexický kongres napriek tomu venoval zo začiatku novembra viac ako tri hodiny zapálenej rozprave o celkom inej téme. Zaoberal sa dvoma údajnými ostatkami údajných „neľudských bytostí, ktoré neboli súčasťou nášho pozemského vývoja“.

Zákonodarcom ich predložil novinár Jossé Jaime Maussan a jeho skupina. Mala ich v roku 2017 vydať púšť v Peru, testy DNA mali dosvedčiť, že bytosti nepatrili k ľudskej rase.

image

„Mimozemšťania“ v mexickom kongrese.

Profimedia.cz/

Nebolo to prvýkrát, čo sa Maussan snažil štátne orgány presvedčiť o tom, že svetu ponúka múmie mimozemšťanov. Už predtým sa snažil zapôsobiť na peruánske inštitúcie, tamojšie úrady však obe telá vyhlásili za „nedávno vyrobené figuríny, pokryté zmesou papiera a syntetického lepidla, aby sa simulovala koža“, pripomenula agentúra AP. Vtedy sa však artefakty nepredstavili verejne, takže nie je zrejmé, či boli tými istými, s ktorými sa následne snažil novinár uspieť v Mexiku.

image

Mesto už roky obchádzajú ničivé búrky. Obyvatelia veria, že ich chránia mimozemšťania

Šancu pritom v mexickom kongrese dostal hneď dvakrát. Pred novembrovou seansou dovliekol svojich „mimozemšťanov“ na zasadnutie aj v septembri. Výskumníčka Julieta Fierro však už vtedy označila jeho tvrdenie za „nezmysel“.

Mäsová guľka z mamuta

„Nie je to aprílový žart,“ musel hlásiť zakladateľ firmy Vox Tim Noakesmith, keď 30. marca ohlasoval výsledok práce svojej spoločnosti. Na začiatku bol mamutí myoglobín, svalový proteín, ktorý dáva chuť mäsu. S pomocou slonej DNA a ovčej kmeňovej bunky nakoniec firma Vox vyprodukovala v laboratóriu mamutie mäso. 

„Bolo to prekvapivo jednoduché a rýchle,“ uviedol denníku The Guardian Ernst Wolvetang z Austrálskeho inštitútu pre bioinžinierstvo Univerzity Queensland, ktorý sa vývoja zúčastnil. Finálnym výsledkom bola mamutia masová guľka.

image

S pomocou slonej DNA a ovčej kmeňovej bunky nakoniec firma Vox vyprodukovala v laboratóriu mamutie mäso. 

Čtk/

Na jedenie však určená nebola, s oným proteínom sa ľudský organizmus nestretol po tisíce rokov, nevieme, čo by naňho povedal imunitný systém, vyložili autori projektu. Mamutie mäso zvolili skôr propagačne. Ich cieľom je totiž presmerovať miliardy konzumentov mäsa na udržateľnejšiu stravu - mäso z laboratórií. Mamuta si pritom zvolili ako symbol straty diverzity, vyhynutia a klimatickej zmeny.

Väzenské poštové holuby

„Musíme riešiť drony, musíme odhaľovať pašovanie v pošte, musíme si všímať, či niekto neprehadzuje balíky cez plot,“ vypočítaval prezident kanadského zväzu väzenských zamestnancov John Randle. A najnovšie musia sledovať aj poštové holuby.

Vtáka s batožinou, miniatúrnym batôžkom na chrbte, spozoroval člen ostrahy vo vonkajšom priestore určenom pre športové a voľnočasové aktivity väzňov na začiatku januára 2023. Na obsah batohu okamžite padlo podozrenie: čo v ňom asi tak mohol holub do väzenia doručovať? Lenže lapiť „poštára“ nebolo ľahké.

Nakoniec bol zásah strážnikov úspešný. Operenca zadržali a batoh mu zobrali. Objavili v ňom 30 gramov metamfetamínu. Zatiaľ čo zadržaného po akcii väznica prepustila na slobodu, hlásil Randle, problém im zostal.

image

Konečne našli Navaľného. Väznia ho v trestaneckej kolónii na Sibíri, za polárnym kruhom

Že sú obavy na mieste, sa potvrdilo o pár týždňov neskôr, koncom februára. Tentoraz ostraha zadržala holuba s prázdnym batôžkom. Súdila preto, že bol v zácviku, bol to pravdepodobnejší variant ako ten, že zásielku stihol doručiť, z neznámeho dôvodu mu však väzni batožinu nechali.

Malinký batoh bol ušitý pravdepodobne zo starej džínsoviny. „Keď trávite vo vnútri toľko času, prinesie to dosť kreativity,“ povedal Randle.

Ďalšie šialené správy nájdeš na ďalšej strane článku!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 14:53