Konečne našli Navaľného.X/lazikkkk/
StoryEditor

Konečne našli Navaľného. Väznia ho v trestaneckej kolónii na Sibíri, za polárnym kruhom

ČTK26.12.2023., 11:00h

Ruský opozičný politik a kritik kremeľského režimu Alexej Navaľnyj sa nachádza vo väzenskej kolónii v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu na Sibíri.

Lajkuj Brainee.sk na

Jeho právnik sa s ním mal možnosť vidieť, oznámila podľa agentúry Reuters Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová. Spolupracovníci o ňom nemali správy od začiatku decembra.

Hovorkyňa v pondelok potvrdila neurčitú správu ruskej väzenskej služby (FSIN) z 15. decembra, podľa ktorej bol Navaľnyj prevezený z väznice IK-6 s prísnym režimom vo Vladimírskej oblasti asi 200 kilometrov východne od Moskvy do „inej časti Ruska“. Mesto Charp, v ktorého trestaneckej kolónii sa Navaľnyj podľa Jarmyšovej teraz nachádza, je vzdialené asi 2000 kilometrov od Moskvy. Leží za polárnym kruhom.

image

Hľadá sa Navaľnyj. Najväčší odporca Putina zmizol, úrady mlčia a nikto vrátane jeho rodiny nevie, kde sa nachádza

Väzenská kolónia sa podľa Reuters radí do skupiny zariadení so „špeciálnym režimom“, tej najprísnejšej v ruskom väzenskom systéme. Teploty v oblasti v budúcom týždni podľa predpovede klesnú k mínus 28 stupňom Celzia. „Toto väzenie bude oveľa horšie ako to, v ktorom bol doteraz. Snažia sa urobiť jeho život čo najmenej znesiteľným,“ povedala novinárom cez videohovor Jarmyšová.

Prezidentské voľby

Za dôvod Navaľného zmiznutia považovali jeho spolupracovníci blížiace sa prezidentské voľby v Rusku, v ktorých sa súčasná hlava štátu Vladimír Putin bude uchádzať o znovuzvolenie. „Kremeľ nechcel, aby Alexej v tejto dobe vydával nejaké vyhlásenia. Preto som si istá, že Putin dal príkaz, aby bol Alexej niekam prevezený,“ povedala minulý týždeň Jarmyšová. Prezidentské voľby sa budú v Rusku konať 15. až 17. marca budúceho roka. Kvôli silnej represii politických oponentov a masívnemu dohľadu nad politickým systémom v Rusku má Putin znovuzvolenie takmer isté.

image

Na archívnej snímke z 23. augusta 2023 ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj, ktorého je vidieť na televíznej obrazovke prostredníctvom telemostu, gestikuluje z väznice IK-6 v obci Melechovo vo Vladimírskej oblasti počas zasadnutia ruského najvyššieho súdu v Moskve. 

Alexander Zemlianichenko/Tasr

„Veľká vďaka všetkým našim podporovateľom, aktivistom, novinárom a médiám, ktorým nie je ľahostajný Alexejov osud a ktorí o situácii stále píšu,“ odkázal riaditeľ Fondu boja proti korupcii a opozičníkov spolupracovník Ivan Ždanov. Podmienky v tábore, kam bol Navaľnyj prevezený, sú podľa Ždanova „brutálne“.

Za mrežami už tretí rok

Do väznice IK-6 vo Vladimírskej oblasti presunuli štyridsaťsedemročného Navalného vlani v júni. Opozičník sa opakovane sťažoval na časté pobyty na samotke za banálne priestupky.

image

Väznia ho v trestaneckej kolónii na Sibíri za polárnym kruhom

čtk/

Známy kritik Kremľa, ktorý bol v roku 2020 otrávený nervovo paralytickým jedom zo skupiny látok novičok, je za mrežami už tretí rok. Ruské súdy mu uložili niekoľko trestov, okrem iného za extrémizmus. Navaľnyj všetky obvinenia odmieta. Odporcovia Kremľa sa domnievajú, že uvrhnutím ho do väzenia sa režim v Moskve snaží zbaviť nepohodlného kritika.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 20:22