Do Európskej únie prišlo tento rok viac ako milión migrantov.Tasr/jaroslav Novák/Tasr
StoryEditor

Do Európskej únie prišlo tento rok viac ako milión migrantov. Najviac žiadostí zaznamenali v októbri

iDnes.czČTK26.12.2023., 15:20h

Počet žiadateľov o azyl v Európskej únii tento rok prekročí jeden milión. Uviedla to šéfka Agentúry Európskej únie pre otázky azylu (EUAA) Nina Gregoriová. Počas prvých desiatich mesiacov tohto roku vzrástol oproti rovnakému obdobiu z vlaňajška počet žiadostí o 22 percent. Za mesiac október bolo nových žiadateľov najviac za posledných sedem rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Celkový počet bude „výrazne vyšší ako milión“, uviedla riaditeľka úradu so sídlom na Malte Gregoriová. Do konca októbra tento rok pribudlo 937-tisíc nových žiadostí, čo je o 22 percent viac ako za rovnaké obdobie v minulom roku. Práve október bol so 123-tisíc novými žiadosťami rekordným mesiacom za posledných sedem rokov.

image

Tieto filmy ti otvoria oči. Režiséri z celého sveta prinášajú opačný pohľad na migračnú krízu cez skutočné ľudské osudy

Výrazné zníženie počtu azylantov Gregoriová nepredpokladá. „Svet okolo nás je stále menej stabilný,“ povedala s tým, že potreba poskytovať ochranu utečencom v roku 2024 ani v nasledujúcich rokoch poľavovať nebude.

Konečný počet žiadateľov za rok 2023 agentúra ešte len zverejní.

Najviac chcú ísť do Nemecka

Nemecko zostáva najčastejšou krajinou v EÚ, kde utečenci podávajú svoje žiadosti o azyl. Spolkový úrad pre migráciu a utečencov do konca novembra registroval takmer 326-tisíc žiadostí, čo je o 52 percent viac ako za prvých jedenásť mesiacov minulého roka.

image

Nával utečencov vedie niektoré krajiny k sprísneniu azylovej politiky. 

Tasr/henrich Mišovič/Tasr

Nával utečencov vedie niektoré krajiny k sprísneniu azylovej politiky. Naposledy tak urobilo Francúzsko. Tvrdý prístup sľubujú aj slovenskí politici.

Príliv utečencov nebol tento rok tak medializovaný ako napríklad v roku 2015, keď milión ľudí dorazil do srdca Európy počas leta aj kvôli občianskej vojne v Sýrii. Vtedajšia nemecká kancelárka Angela Merkelová to komentovala výrokom, ktorý sa danej problematike skloňuje dodnes: „To zvládneme“.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 06:35