Deti sa pridávajú do gangovBrainee x Canva
StoryEditor

Za pár tisíc eur zavraždíme. Do švédskych gangov sa hlásia aj deti, berú to ako hru a chcú získať peniaze

Miroslava SloupováiDnes.cz22.11.2023., 11:30h

Ozbrojené konflikty medzi imigrantskými gangmi, ktoré tvrdo bojujú o vplyv nad drogovým trhom, sú v poslednej dobe súčasťou švédskej reality. Teraz ale prišlo šokujúce odhalenie. Do prípadov surových vrážd sú stále častejšie zapájané deti. Najmladšie z nich má pritom len desať rokov. Prácu mládež vyhľadáva sama - ako zábavnú hru či prostriedok na získanie postavenia a peňazí.

Lajkuj Brainee.sk na

„Akhi (brat), máš len pätnásť rokov. Pôjdeš do väzenia maximálne na dva mesiace, potom budeš opäť vonku a budeš mať peniaze.“ Takéto správy odhalili reportéri švédskeho denníka Dagens Nyheter v chatovacích skupinách, ktoré pre svoju komunikáciu používajú miestni mafiáni. Práve prostredníctvom nich zločinci najímajú deti, aby pre nich urobili špinavú prácu – od krádeží až po surové vraždy, píše sa na portáli iDnes.

Príklad pochádza z predbežnej vyšetrovacej správy vraždy v Skogås v štokholmskom kraji z januára tohto roka, keď bol v sushi reštaurácii zastrelený 15-ročný chlapec. Z násilného činu je pritom podozrivý len o rok starší chlapec.

image

Tisícky vojakov dobylo späť väznicu ovládanú gangom. Odsúdení tam žili s rodinami, zriadili si bary, wellness či mini zoo

Nábor detí do zločineckých sietí sa predtým odohrával prevažne na miestach, kde sa mládež prirodzene pohybuje. Vo voľnočasových parkoch, v areáloch škôl či v knižniciach. V poslednej dobe sa ale deti o „prácu“ hlásia samy - online. 

„Nábory detí do gangov sú riadené ako dobre premyslená pracovná agentúra. Môže sa pridať ktokoľvek a odkiaľkoľvek, pokiaľ bude verný svojmu klientovi,“ hovorí pre Dagens Nyheter hovorca štokholmskej polície David Sund, ktorý predtým pracoval ako policajt v Skärholmene v juhozápadnom Štokholme. 

„Na stene nám vtedy viselo 20 profilov mladistvých zapojených do zločineckých organizácií. Dnes je toto číslo sedemkrát vyššie,“ dodal Sund s tým, že na vraždy gangy najímajú aj deti mladšie ako 15 rokov.

image

Švédsko

Brainee x Canva

Vražedná hra

Šéf policajného zboru v Uppsale severne od hlavného mesta Daniel Larsson potvrdzuje, že najmladší chlapec, ktorého vyšetrujú, má len desať rokov. „Záujem o úlohy mafiánov začínajú stále častejšie prejavovať deti vo veku od 13 do 16 rokov. Nie je ale výnimkou, že sa nájde aj niekto mladší,“ uvádza Larsson. 

Deti sa potom podľa neho zapájajú do vražednej hry a veľmi rýchlo pochopia jej pravidlá. „Ja a kamarát môžeme jazdiť za dvestotisíc. Je tu niekto, koho môžeme zastreliť?“ naznačuje, ako funguje komunikácia. 

Nízky vek páchateľov, strach a neskúsenosť často končí tak, že ich rukou zomrie nevinný človek. Len za posledné mesiace došlo podľa Larssona k niekoľkým chybným streľbám. „Nemajú tréning, sú mladí a nervózni, a preto zle strieľajú,“ vysvetľuje šéf kriminalistov. 

image

Najkrvavejšiu ulicu sveta nájdeš v New Yorku. Gangy ju obľubovali aj pre tunely, ktoré boli únikovými cestami

Aj z toho dôvodu vysoko postavení členovia gangov požadujú od detí, aby vraždy natáčali. Chcú si byť istí, že nájomná vražda, za ktorú deťom zaplatia aj stotisíc švédskych korún (necelých 8 800 eur) bola skutočne vykonaná. A že zomrel človek, ktorého vybrali. 

Lákanie neplnoletých k trestnej činnosti a ich vykorisťovanie je v Švédsku od prvého júla tohto roka trestným činom, za ktorý hrozia až štyri roky väzenia. Stále je to ale nižší trest než v prípade dokázanej vraždy. „Zločinci sedia v iných krajinách a rozhodujú o tom, kto bude žiť a kto zomrie. A využívajú na to deti. Je to pre nás veľmi znepokojujúca situácia, pretože množstvo detí sa chce pridať dobrovoľne,“ hovorí David Sund. 

Od správy k výstrelu

Nábor detských popravcov a plánovanie zločinov často prebieha na šifrovaných chatovacích aplikáciách, ako sú Signal, Wickr či Whatsapp. Deti samy chatovacie skupiny nájsť nemôžu, musia ich pozvať starší členovia gangu alebo priatelia, ktorí sú súčasťou konverzácie. 

image

Najkrvavejšiu ulicu sveta nájdeš v New Yorku. Gangy ju obľubovali aj pre tunely, ktoré boli únikovými cestami

O nájomných vrahoch nemajú núdzu. Pokiaľ sa totiž deti neprihlásia samy, majú gangy dlhé zoznamy mien mladých ľudí, ktorí sú donútení vraždiť, aby splatili dlh. „Niekto, kto má v gangu vysoké postavenie, si vyhliadne dieťa, začne mu poskytovať peniaze, nájde ubytovanie. A potom už len dodá zbrane. Dieťa nemôže odmietnuť,“ hovorí Daniel Larsson. 

Pred samotným činom je starostlivo vypracovaný plán, ako strelec opustí miesto vraždy a zlikviduje svoje oblečenie a zbrane. Gang často drží chlapcov, ktorí majú vykonať vražednú misiu, za ruku až do chvíle, keď dôjde k smrteľnému výstrelu. 

Kurdská líška

V poslednej dobe podnecuje násilnosti vo Švédsku spor medzi 36-ročným vodcom zločineckej siete Foxtrot, ktorý je v krajine známy pod prezývkou Kurdská líška, a jeho 33-ročným bývalým spolupracovníkom Ismailom Abdeom, informovala agentúra DPA. Obaja muži, ktorí boli kedysi dobrými priateľmi, sa podľa všetkého ukrývajú v Turecku, kde tiež konflikt začiatkom septembra vypukol.

Spor sa čoskoro prenesie do Švédska. Siedmeho septembra je vo svojom byte v uppsalskej mestskej časti Gränby zavraždená matka spomenutého 33-ročného gangstera. Ako podozriví z vraždy sú zatknutí dvaja mladíci vo veku 15 a 19 rokov. 

image

Tešíš sa rezaným kvetom na narodeniny či meniny? Je možné, že ich vypestovali deti v otrasných podmienkach

„Na miesto každého mladého chlapca, ktorého zatkneme, čaká vonku aspoň jeden ďalší. Veľká časť z nich pochádza z detských domovov. Naším cieľom je preto zistiť, kto v týchto domovoch pracuje a akú starostlivosť tam mladí ľudia v skutočnosti majú,“ povedal v rozhovore podpredseda výboru pre sociálne veci švédskeho parlamentu Fredrik Lundh Sammeli. 

Fakty o vojne gangov

Podľa agentúry DPA pôsobia v súčasnej dobe vo Švédsku desiatky gangov, ktorých členov je odhadom 30-tisíc. Veľká časť z nich je zapletená do obchodovania s drogami. Švédsko je už dlho tranzitnou krajinou pre prepravu kokaínu z Latinskej Ameriky do Európy.

V posledných rokoch je ale významným zdrojom príjmov tiež podvodná činnosť v sociálnej starostlivosti, uvádza švédska colná správa. Odtiaľ pramenia obavy poslanca Sammeliho, že gangy ovládajú značnú časť štátnej infraštruktúry. 

Väčšina násilných činov, ako sú pumové a granátové útoky či streľba z prechádzajúcich áut, sa odohráva v troch najväčších švédskych mestách – Štokholme, Göteborgu a Malmö. Ďalším centrom násilností je univerzitné mesto Uppsala. 

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 16:35