Desiatky úmrtí zanechali krvavú stopu na obľúbenom DisneylandeBrainee X Canva, Facebook/disneyland/
StoryEditor

Výber úmrtí v Disneylande. 2-ročného chlapca roztrhal aligátor, žena prišla o hlavu a Pluta zabilo auto s Kráskou a zvieraťom

Michal Čiernik20.11.2023., 13:00h

Legendárny zábavný park nie je len miestom radosti a šťastia. Za múrmi kráľovského hradu plnom princezien sa skrývajú tragické tajomstvá.

Lajkuj Brainee.sk na

Obrovský rozprávkový svet Disneyland otvoril svoje brány 17. júla 1955. Odvtedy svojim návštevníkom ponúka nezabudnuteľnú možnosť prežiť čarovné okamihy z legendárnych Disneyho príbehov. Najpopulárnejší zábavný park na svete navštívilo od jeho založenia 757 miliónov návštevníkov. Žiaľ, nie všetkým sa ho aj podarilo opustiť.

Pôvodný Disneyland v Kalifornii a ním inšpirovaný Disney World na Floride, ktorý otvorili o 16 rokov neskôr, má aj temnú stránku. Za ich rozprávkovými múrmi prišlo o život 91 ľudí počas 88 samostatných incidentov.

image

VIDEO Animák, ktorý navždy zmenil kinematografiu. Pred 95 rokmi mal premiéru revolučný a ikonický film s Mickey Mousom

Takmer polovica obetí, 43 perecent, boli dospelí vo veku 19 až 64 rokov. V 14 prípadoch usmrtenia boli podľa Damfirm.com obeťami deti do 10 rokov.

79 percent všetkých úmrtí boli návštevníci, zvyšných 19 ľudí boli zamestnanci parku. Podľa záznamov bola najčastejšou príčinou, až v 22 úmrtiach, prirodzená smrť. Nasledovali 11 samovrážd a 10 utopení. Objavil sa však aj útok aligátorom či štyri letecké nehody.

Nebezpečná výprava džungľou 

V kalifornskom Disneylande bolo hlásených 27 smrteľných nehôd. Posledná z nich sa stala v roku 2021 kedy zdravotne znevýhodnená 66-ročná Joanne Aguilar chcela so svojimi dcérami navštíviť vodnú atrakciu Jungle Cruise. Bezbariérové člny neboli k dispozícii, no zamestnanci parku dovolili žene jazdu v klasickej lodi.

image

Jungle Cruise.

Twitter/dearcatastrophewaitres/

Na konci jazdy zamestnanci mali umiestniť malé nezabezpečené bloky na existujúce schody vo vnútri lode, aby znížili výšku každého schodu. Aguilar, sa však aj za pomoci svojich dcér, na schodoch pošmykla a zlomila si stehennú kosť.

66-ročnú ženu operovali v miestnej nemocnici, kde strávila 10 dní a potom ju previezli do rehabilitačného centra. Podľa žaloby, ktorú podala rodina na zábavný park, strávila v centre päť mesiacov, dostala infekciu a na následný septický šok 29. januára 2022 zomrela. Súdny spor naďalej prebieha.

Odrezaná hlava a prvá smrť

Horská dráha Matterhorn je Jedna z najikonickejších atrakcií v Disneylande. Bola otvorená v roku 1959 no už o päť rokov neskôr sa navždy zapísala do histórie krvavými písmenami. V máji 1964 z nej vypadol len 15-ročný Mark Maples. Podrobnosti o tom, čo sa presne stalo, sú nejasné. Maples sedel na prostrednom sedadle a pri nehode išiel vlak tunelom, takže v tme ostatní spolusediaci nevideli, čo sa stalo. 

image

Horská dráha Matterhorn je Jedna z najikonickejších atrakcií v Disneylande.

Twitter/ziggy_knows_disney/

Podľa vyhlásenia parku si musel mladík počas jazdy odopnúť pás, postaviť sa a udrieť si hlavu o stenu betónového tunela. Marka následne záchranári s ťažkým úrazom hlavy previezli do nemocnice. Na rozsiahle zranenia zomrel o štyri dni neskôr. Bola to prvé úmrtie v parku.

O 20 rokov neskôr zažil Matterhorn svoju druhú smrteľnú nehodu. Niekoľko dní po novom roku 1984 bola 48-ročná Dollie Regina Young na návšteve parku s piatimi priateľmi. V horskej dráhe sedela úplne sama na poslednom mieste. Aj v tomto prípade hral rolu odopnutý bezpečnostný pás, kvôli ktorému Young vypadla na nižšiu koľaj. Tam, na zdesenie návštevníkov, ju prešiel ďalší vlak, ktorý jej oddelil hlavu od tela. Vo februári 1984, mesiac po nehode, podal Youngovej manžel žalobu na Disney za päť miliónov dolárov. Súdny spor sa nakoniec vyriešil dohodou a nezverejnenou čiastkou.

Vojna gangov na parkovisku

K smrteľným nehodám nedochádzalo len pri atrakciách, ale aj na parkoviskách. Okrem klasických dopravných nehôd sa však v roku 1987 stal Disneyland svedkom prestrelky gangov.

Hádka medzi dvoma skupinami ľudí eskalovala bitkou a vyvrcholila streľbou, pri ktorej zomrel 15-ročný tínedžer a ďalšieho 14-ročného zasiahla guľka do ruky. Rodina obeti neskôr vyhrala súdny spor vo výške 600-tisíc dolárov, potom, čo porota zistila, že úradníci parku boli nedbalí pri poskytovaní lekárskej starostlivosti.

Horiace auto pri minigolfovom ihrisku

Tragické udalosti neobchádzali ani Disney World na Floride, ktorý síce otvorili neskôr ako pôvodný park, no medzi turistami sa stal obľúbenejším. Od roku 2018 je dokonca najnavštevovanejším dovolenkovým rezortom na svete.

18. augusta 2018 boli privolaný hasiči k horiacemu osobnému automobilu v blízkosti minigolfového ihriska v Disney Worlde. Po uhasení však vo vozidle objavili ľudské ostatky 50-ročného Briana Christa. Podľa informácii sa do dnes nevie, čo stálo za týmto tajomným úmrtím.

Útok aligátora

Ďalšia obrovská tragédia sa stala 14. júna 2016, keď len dvojročného chlapca zabil v zábavnom parku aligátor. K incidentu došlo v lagúne Seven Seas v strede Disney Worldu. Údajne s aligátorom bojoval otec dieťaťa, no márne. Síce sa mu zviera podarilo odplašiť, dvojročného chlapca však stihlo usmrtiť.

Od incidentu spoločnosť Disney pridala varovné značky a lanové zábrany na vodné cesty okolo celého rezortu. Na krátky čas boli zmienky o aligátoroch odstránené z mnohých atrakcií vrátane výletnej plavby džungľou.

Vraždiaca Kráska a Zviera

Druhého novembra 2004 boli diváci počas sprievodu Magic Kingdom svedkami hrôzostrašného zážitku. Javier Cruz (38), otec dvoch detí a osemročný zamestnanec v Disney, hral Pluta v každodennom popoludňajšom sprievode.

V tento deň bol na konci sprievodu a v okamihu, keď sa chystal prejsť bránou na námestie neďaleko Splash Mountain, sa potkol a prešlo ho vozidlo s Kráskou a Zvieraťom. Správa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci udelila parku pokutu 6 300 dolárov.

ANKETA
Navštívil si už zábavný park Disneyland?

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 21:37