Doyers StreetNewyorkologist.org, Vivienne Gucwa/Twitter
StoryEditor

Najkrvavejšiu ulicu sveta nájdeš v New Yorku. Gangy ju obľubovali aj pre tunely, ktoré boli únikovými cestami

Nikola Michalkova30.08.2023., 14:00h

V New Yorku sa nachádza ulica, ktorá nemá príjemnú povesť. Stala sa útočiskom gangov, ktorí tu medzi sebou súperili.

Lajkuj Brainee.sk na

Doyers Street sa nachádza v čínskej štvrti veľkomesta New York. Súčasní obyvatelia a návštevníci ale vidia ulicu plnú života, kde sa nachádza množstvo reštaurácií či luxusných kokteilových barov. Ale nie vždy tomu tak bolo a pred sto rokmi by si ju navštíviť naozaj nechcel, pretože má krvavú minulosť. 

Krvavé vojny

Ulica dostala svoje pomenovanie podľa holandského prisťahovalca Hendrika Doyera, ktorý na nej koncom 18. storočia vlastnil liehovar. V roku 1900 na ulici bolo postavené divadlo, ktoré slúžilo na zábavu rozrastajúcej sa čínskej komunity. Ale nerozrastala sa len o kultúru chtivých ľudí, ale aj problémy, rozpráva novinár Jono Namara vo videu na portáli BBC.

image

Svätá trojica mafie: Al Capone, Bugsy a Lucky zmenili kriminálny svet. A s ním aj Las Vegas a Sicíliu

Tie sa týkali súperiacich gangov Chinase Tong, ktoré si obľúbili ohyb cesty, konkrétne 90-stupňový uhol. Práve ten využívali na organizovanie vzájomných prekvapivých útokov, ktoré sa nekončili dobre. Členovia gangov sa oháňali strelnou zbraňou alebo sekerou, čím vzniklo v tlači pomenovanie „sekerník“. 

Vraždy boli také početné, že ulica napokon dostala prezývku „Krvavý uhol“, pretože zem v spomenutom uhle bola nasiaknutá krvou po útokoch. Útočníci si ulicu neobľúbili len pre konkrétny uhol, ktorý poskytoval moment prekvapenia, ale aj pre sériu tunelov, ktoré im pomohli rýchlo ujsť. Tunely sa vybudovali pôvodne spolu s pálenicou.

Násilie gangov sa napokon rozplynuli, čo pripisujú čiastočne veľkej hospodárskej kríze a zmene nezákonnej činnosti. Dnes uhol na Doyersovej ulici stále existuje, ale krvavé problémy už, našťastie, ulicu netrápia. 

Domovom pre duchov

Samozrejme, pri toľkých vraždách je prirodzené, že sa začalo o ulici hovoriť aj v nadprirodzenom zmysle. Na portáli Responsible New York sa uvádza, že má byť domovom mnohých duchov. Údajne sa tam nachádza duch ženy, ktorá spáchala samovraždu po tom, čo zistila, že muž, ktorého milovala, zomrel vo vojne gangov. Miestni tvrdia, že ju videli niekoľkokrát prechádzať sa neskoro v noci, oblečená býva v tradičnom čínskom oblečení. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 12:06