Tisícky vojakov dobilo späť väznicu ovládanú gangom.Twitter/mijpvzla/
StoryEditor

Tisícky vojakov dobylo späť väznicu ovládanú gangom. Odsúdení tam žili s rodinami, zriadili si bary, wellness či mini zoo

Michal Čiernik21.09.2023., 12:30h

Venezuela vyslala 11-tisíc vojakov, aby znovu získali kontrolu nad jednou z jej najväčších väzníc, ktorú obsadil mocný zločinecký gang.

Lajkuj Brainee.sk na

Väznica Tocorón na severe Venezuely bola roky pod kontrolou megagangu Tren de Aragua.

Členovia sa mohli voľne pohybovať po väznici, ktorá mala zariadenia podobné hotelom vrátane bazéna, nočného klubu a mini zoo, informovali miestne médiá. Portál BBC uvádza, že šesť zo 7-tisíc väzňov bude premiestnených do iných väzníc.

S odsúdenými žili celé rodiny

Mnoho slobodných obyvateľov žilo vo väznici spolu s odsúdenými. Po tom, čo úrady oznámili, že väzni budú premiestnení, niektorí príbuzní vonku plakali a nevedeli, kam pôjdu ďalej.

„Čakám, kam vezú môjho manžela. Bývala som tam s ním, teraz neviem kam mám ísť,“ povedala Gladys Hernández pre tlačovú agentúru AFP.

Vo vyhlásení zverejnenom na Twitteri venezuelské ministerstvo vnútra zablahoželalo dôstojníkom za znovuzískanie väznice a elimináciu centra zločineckej bunky.

Vodca gangu Tren de Aragua Héctor Guerrero Flores si vo väzení odpykával 17-ročný trest za vraždu a obchodovanie s drogami.

image

Počas hromadnej väzenskej bitky ju knokautovali. Väzenská dozorkyňa opísala, ako vyzerala jej práca

Bol však taký mocný, že podľa Carlosa Nieta, koordinátora skupiny pre práva väzníc A Window to Freedom, údajne voľne odchádzal z väzenia kedy sa mu zachcelo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 19:40