Detaily posledných hodín posádky zničenej ponorky Titan. Oceangate/
StoryEditor

Detaily posledných hodín posádky zničenej ponorky Titan. Netušili, čo sa deje, v úplnej tme počúvali obľúbené pesničky

Michal Čiernik03.07.2023., 11:00h

Manželka a matka obetí pani Dawoodová prezrádza detaily posledných chvíľ so svojim mužom a synom tesne predtým, ako sa ponorili k vraku Titaniku.

Lajkuj Brainee.sk na

V dojímavom rozhovore pre New York Times Christine Dawoodová opísala, ako boli spolu s dcérou Alinou (17) na palube sprievodnej lode Polárny princ, z ktorej poslednýkrát zamávala svojmu manželovi Shahzadovi a synovi Sulemanovi.

Matka dvoch detí priblížila, ako vchádzali do ponorky Titan, ktorá bola odsúdená na zánik. A ako strávili posledné chvíle pred jej zničením počúvaním hudby v úplnej tme, aby ušetrili energiu, píše Dialy Mail. 

Riaditeľ expedície ich tri mesiace pred tragédiou ubezpečoval o spoľahlivosti ponorky

Šéf spoločnosti OceanGate, ktorý taktiež zahynul pri tragédii, odletel do Británie len preto, aby presvedčil britsko-pakistanského miliardára a jeho rodinu, že cesta k vraku Titanicu v jeho miniponorke bude bezpečná. Americký generálny riaditeľ Stockton Rush a jeho manželka Wendy prileteli do Londýna a vo februári sa v kaviarni neďaleko Waterloo stretli so Shahzadom Dawoodom, jeho manželkou Christine a 19-ročným synom Sulemanom.

Rush, ich presviedčal, že výlet za 250-tisíc dolárov, do hlbín Atlantiku na Titane je „bezpečnejšií ako prejsť cez ulicu“.

Osud sa im snažil niečo naznačiť tesne pred výpravou

O 12 týždňov neskôr sa rodina na čele s pánom Dawoodom, dedičom jednej z najúspešnejších pakistanských obchodných dynastií, vydala na cestu. Pani Dawoodová teraz prezradila, že výpravu takmer nestihli.

Do Toronta síce prileteli 14. júna, ale ich ďalší let do St John‘s, kde sa mali pripojiť k výprave, sa zrušil. Nasledujúci deň mal potom ich posledný let meškanie a obávali sa, že sa na Titan vôbec nedostanú. „Vlastne sme sa dosť obávali, čo ak zrušia aj tento let? Keď sa na to pozerám spätne, samozrejme, že by som si želala, aby to urobili,“ povedala pani Dawoodová.

Zostup v úplnej tme kvôli šetreniu batérie

Pani Dawoodová uviedla, že do prístavu v St John‘s v Newfoundlande dorazili uprostred noci 15. júna a následne sa na materskej lodi vydali na cestu k miestu potápania. Na ďalší deň mali o siedmej ráno a aj o siedmej večer brífingy s vedeckými prednáškami a diskusiou o Titaniku a expedícii.

image

Matka dvoch detí priblížila, ako jej muž a syn vchádzali do ponorky Titan, ktorá bola odsúdená na zánik.

Twitter/ctvnews/

Tí, ktorí sa pripravovali na zostup, dostali pokyn, aby si obliekli hrubé ponožky a čiapku, pretože v hĺbke môže byť chladno, a aby deň pred ponorom dodržiavali "nízkoobjemovú diétu", pričom ráno by nemali piť kávu. Na palube totiž nebola žiadna toaleta, iba fľaša.

image

Prehovorilo päť mužov, ktorí sa s Titanom ponorili do hlbín oceánu: Bál som sa o život, dole je peklo, firma o problémoch vedela

Pasažierom bolo povedané, aby si do telefónov nahrali svoju obľúbenú hudbu, ktorá sa mala prehrávať cez Bluetooth reproduktor, hoci Rush zakázal country hudbu. Upozornil ich tiež, že zostup bude prebiehať v úplnej tme. Svetlomety boli totiž vypnuté, aby sa šetrila energia batérií. Bolo im však oznámené, že v tme pravdepodobne lepšie uvidia bioluminiscenčné tvory.

Osudové ráno

Ráno 18. júna museli byť cestujúci na palube už o piatej. Christine Dawoodová povedala, že na ňu zapôsobila profesionalita ľudí na palube. „Bolo to ako dobre fungujúci stroj - mohli ste vidieť, že to urobili už mnohokrát,“ povedala. Suleman a Shahzada boli oblečený v oranžových nepremokavých kombinézach OceanGate, mali topánky s oceľovou špičkou, záchranné vesty a prilby.

Pred nastúpením do ponorky sa ešte odvážili a odfotili. „Vyzerám dosť tučne,“ povedal Shahzada. 19-ročný Suleman si so sebou zobral Rubikovu kocku s nádejou prekonať svetový rekord v jeho dokončení pod vodou. Spolu s otcom následne zišli dolu schodmi, aby nastúpil do motorizovaného člna, ktorý prepravil cestujúcich na plávajúcu plošinu, na ktorej bol Titan priviazaný. 

image

Najhoršie obavy sa naplnili, posádka ponorky neprežila. Čo je implózia, kto sú obete a prečo boli mŕtvi zrejme už niekoľko dní?

Všetci piati vliezli do ponorky a potápači dotiahli všetky skrutky na prieleze.  „Všetko išlo dobre,“ povedala zronená matka. Neskôr to ráno, Christine Dawoodová počula, ako niekto hovorí, že stratili komunikáciu s Titanom. Išla na mostík, kde tím monitoroval zostup, kde jej povedali, aby sa nebála, pretože komunikácia môže byť nespoľahlivá.

Ubezpečili ju, že ak by nastal problém, misia by sa prerušila a ponorka by zhodila závažia a vyplávala na hladinu. Neskôr sa však dozvedela, že ponorku stratili. „Pozerala som sa na oceán pre prípad, že by som ich možno videla vynárať sa na hladinu,“ povedala.ä na záver.

Implóziu zaznamenal radar

Titan začal svoj ponor k vraku Titanicu o ôsmej ráno 18. júna. Po hodine a 45 minútach ponoru o 9:45 sa prerušil kontakt.Teraz je známe, že americké námorníctvo v tom bode zaregistrovalo zvuk implózie. O päť dní neskôr sa na morskom dne, približne kilometer od Titanicu, našli trosky z ponorky.

image

Bohatí Pakistanci ale aj veterán námorníctva. Týchto päť ľudí bojuje o život v stratenej ponorke pri Titanicu

Členovia posádky, generálny riaditeľ spoločnosti stojacej za expedíciou, Stockton Rush, 61; Francúzsky expert na Titanic P. H. Nargeolet, 77; 58-ročný britský miliardársky dobrodruh Hamish Harding; a otec a syn Shahzada Dawood (48) a Suleman Dawood (19) boli pravdepodobne okamžite zabití bez toho, aby tušili, čo sa deje.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 00:34