HMS ThetisOn This Day Rn/Twitter
StoryEditor

Titan bola len atrapou ponorky. SEDEM brutálnych nehôd, v ktorých hrali ponorky hlavnú úlohu

Radek PanchartekiDnes.cz27.06.2023., 11:30h

V súvislosti so stratou ponorky Titan pri vraku Titanic si pripomeňme doposiaľ najväčšie ponorkové katastrofy. Čitateľ si aspoň môže urobiť hrubú predstavu o tom, ako vyspelé technické výtvory, v porovnaní s atrapou ponorky Titan, postihli dodnes nevysvetlené nehody.

Lajkuj Brainee.sk na

Ponorkové katastrofy (nepočítame bojové straty) majú jedno spoločné. Kým došlo k totálnej strate, väčšinou sa úplne presne nevie, čo sa stalo. To je celkom pochopiteľné, pretože ponorka skončila na dne a na jej zmiznutie sa väčšinou prišlo, až keď nedorazila v ohlásený termín do cieľového prístavu. Potom záležalo na tom, v akej hĺbke vrak skončil, či sa ho podarilo preskúmať alebo vyzdvihnúť a v akom bol stave, píše sa na portáli iDnes.

Surcouf – páchateľ neznámy

Najväčšou ponorkovou katastrofou všetkých čias bola strata francúzskej ponorky Surcouf. Francúzi využili to, že Washingtonská konferencia limitovala výtlak veľkých hladinových jednotiek, ale nijako neobmedzovala ponorky. Postavili skutočný „podmorský krížnik“ s výtlakom 3 250 ton na hladine a 4 300 ton pod hladinou. 

Okrem veľkosti bola ponorka zvláštna tým, že niesla vežu s dvojicou kanónov (203 milimetrov), ktoré sa používajú na ťažkých krížnikoch. Ďalej mala na palube hangár pre prieskumný hydroplán Besson MB.411 a dva motorové člny. Okrem toho bola vyzbrojená dvoma externými otočnými torpédometmi s jednou hlavňou (550 milimetrov) a dvomi kalibru 400 milimetrov. Ďalšie štyri pevné torpédomety kalibru 550 milimetrov boli na prove. 

image

Ponorka Surcouf

Postman/Twitter

Kýl ponorky bol založený 1. júla 1927. Do služby bola zaradená 16. apríla 1934. Po páde Francúzska posádka aj s ponorkou odplávala do britského Plymouthu, kde bola internovaná. V auguste 1940 bola predaná Slobodným Francúzom. Zúčastnila sa na eskorte niekoľkých konvojov a bola presunutá do kanadského Halifaxu. Dňa 2. februára 1942 vyrazila z Halifaxu na Bermudy a odtiaľ Panamským prieplavom na Tahiti a do Austrálie. Ponorka zmitla v noci z 18. na 19. február s celou posádkou. V dobe zmiznutia bolo na palube 130 mužov, vrátane štyroch Britov. 

Dôvody straty mohli byť dva. Zrážka s americkou nákladnou loďou Thompson Lykes, ktorá podľa výpovedí posádky narazila do poloponoreného objektu. Škody na trupe však nezodpovedali zrážke s ponorkou veľkosti Surcoug. Druhou teóriou je útok lietajúceho člnu PBY Catalina, ktorého posádka si Surcouf mohla pomýliť s nemeckou ponorkou. Pre túto variantu hovorí fakt, že na udanom mieste žiadna nemecká ponorka potopená nebola. Vrak Surcouf sa zatiaľ nepodarilo nájsť, predpokladá sa, že leží v hĺbke tritisíc metrov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 23:40