Shahzada Dawood, Hamish Harding a generálny riaditeľ a zakladateľ OceanGate Expeditions Stockton Rush.Twitter/newse, Mirrorworldnews, Gordons News,/
StoryEditor

Bohatí Pakistanci ale aj veterán námorníctva. Týchto päť ľudí bojuje o život v stratenej ponorke pri Titanicu

Michal Čiernik20.06.2023., 13:00h

Jeden z najbohatších mužov v Pakistane spolu so svojim synom v spoločnosti bohatého držiteľa troch Guinnessových rekordov mali byť súčasťou exkurzie k vraku Titanicu. Od nedele však pomocné plavidlo stratilo s ponorkou kontakt.

Lajkuj Brainee.sk na

48-ročný Shahzada Dawood, člen predstavenstva charitatívnej organizácie Prince‘s Trust so sídlom v Spojenom kráľovstve, a jeho 19-ročný syn Sulaiman Dawood, majú byť podľa DialyMail na palube stratenej ponorky Titan, tisíce metrov pod hladinou Atlantického oceánu.

Ich zúfalá rodina, vrátane Shahzadaovej manželky Christiny a dcéry Aliny, teraz prežívajú mučivé čakanie na akékoľvek správy o stratenej dvojici. Dúfajú, že ich možno nejakým spôsobom nájdu tisíce metrov pod vodou skôr, ako sa im za približne 50 hodín minie na palube kyslík.

Najbohatšia rodina v Pakistane

Rodina Dawoodovcov patrí medzi najbohatších v Pakistane, má však silné väzby na Veľkú Britániu a predpokladá sa, že Shahzada žije v sídle v Surrey v Londýne. „Sme veľmi vďační za obavy, ktoré prejavili naši kolegovia a priatelia, a chceli by sme všetkých požiadať, aby sa modlili za ich bezpečnosť,“ uviedla rodina Dawoodových vo vyhlásení.

Ďalšími členmi posádky majú byť britský miliardár Hamish Harding, francúzsky svetoznámy prieskumník Paul-Henri Nargeolet a údajne aj samotný generálny riaditeľ OceanGate, ktorá ponory organizuje, Stockton Rush.

Harding je miliardársky dobrodruh, ktorý je držiteľom troch Guinnessových svetových rekordov, vrátane najhlbšieho ponoru, keď sa v marci 2021 spolu s oceánskym prieskumníkom Victorom Vescovom ponorili do doteraz najnižšieho bodu Mariánskej priekopy. V júni 2022 sa zase dostal do vesmíru na rakete New Shepard spoločnosti Blue Origin.

image

Stratená ponorka: Kyslík má posádka do štvrtka, a zo sumy, ktorú zaplatili za lístok k Titanicu, sa ti zatočí hlava

„Konečne môžem hrdo oznámiť, že som sa pridal k expedícii k Titanicu ako špecialista. Vzhľadom na najhoršiu zimu na Newfoundlande za posledných 40 rokov bude táto misia pravdepodobne prvou a jedinou manuálne riadenou misiou k Titanicu v roku 2023,“ napísal na sociálne siete Harding. Vo svojom príspevku o plavbe ako spolucestujúceho spomína aj francúzskeho veterána námorníctva Paula-Henriho Nargeoleta.

Ponorka podľa stanice BBC pojme päť ľudí, z toho traja platiaci cestujúci, jedného kapitána a jedného odborníka. Stroj má 6,7 metrov na dĺžku, 2,8 metra na výšku a 2,5 metra na šírku. Dokáže sa potopiť do štyroch tisíc metrov. Expedíciu s turistami a vedcami organizuje súkromná spoločnosť OceanGate Expeditions. Spojenie s ponorkou stratil doprovodný výskumný ľadoborec Polar Prince hodinua 45 minút po ponore.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 15:03