Ponorka TitanOceangate Expeditions/Via Reuters
StoryEditor

Prehovorilo päť mužov, ktorí sa s Titanom ponorili do hlbín oceánu: Bál som sa o život, dole je peklo, firma o problémoch vedela

Miroslav Kamody22.06.2023., 10:00h

Každý z nich sa podelil o svoju vlastnú skúsenosť v ponorom do hlbín. A len málokto na zážitok spomína v dobrom.

Lajkuj Brainee.sk na

Pátranie po stratenej ponorke Titan, ktorá mala bohatých pasažierov doviezť priamo k vraku slávneho Titanicu, sa blíži do finále. To, či bude mať šťastný alebo smutný koniec, bude zjavné už o niekoľko hodín, kedy sa má posádke podľa výpočtov minúť vzduch.

A zatiaľ čo najmodernejšie technológie prehľadávajú obrovskú vodnú plochu na aj pod hladinou, množia sa výpovede ľudí, ktorí v minulosti absolvovali podobnú plavbu - či už priamo k Titanicu v podobnom plavidle, prípadne ponor priamo v ponorke Titan.

image

Čo sa vlastne stalo s ponorkou, ktorá smerovala k Titanicu? Experti hovoria o troch scenároch, len jeden dáva šancu na prežitie

Rýchly koniec výletu

Len málokto však na samotné podmorské plavidlo spomína v dobrom. Jedným z nich je aj mexický herec Alan Estrada, ktorý podľa svojich slov presne vie, čo zažíva pätica uväznených ľudí v hlbinách oceánu. 

Aj on bol svedkom toho, aké to je sedieť v malej ponorke po strate signálu niekde na dne oceánu. Okrem toho si vrak Titanicu mohol užívať len hodinu a nie štyri, ako mu bolo vopred sľúbené. Problémom bol vyčerpaný zdroj energie.

„Z bezpečnostných dôvodov je to úplne pochopiteľné, keď v druhej batérii (ponorka má dve batérie, pozn.) zostáva len 40 percent energie, je potrebné sa pre istotu vrátiť na hladinu. Zároveň to však znamená, že tie štyri hodiny, o ktorých ti povedali, že budeš dole, sa nenaplnili,” prezradil vo videu na YouTube.

Výpadok signálu

Pre DailyMail okrem iného povedal, že počas plavby nastal dvojhodinový výpadok komunikácie, ktorý bol desivý. „Mojou najväčšou obavou bola očividne strata života. Všetci ľudia, ktorí uskutočnili túto expedíciu... sme si vedomí rizík, ktoré podstupujeme,” pokračoval v rozprávaní o expedícii.

„Pretože ide o experimentálnu ponorku, môže sa stať veľa vecí a boli sme si vedomí toho, že sa môže stať nielen niečo, čo môže ohroziť váš život.”

Vo videu na YouTube sa rozhovoril aj o komunikačnom probléme, ktorému posádka čelila. „Po tisíc metroch pilot Scott zistil poruchu svojho komunikačného systému. Je životne dôležité, aby sme mohli komunikovať s povrchom, inak sa môžeme stratiť a unášať sa uprostred oceánu.”

image

Varovali, že Titan môže skončiť zle, záchranári započuli búchanie. Posádke v stratenej ponorke pri Titanicu zostáva už len pár hodín

Komunikácia sa strácala pravidelne

Svoje by o ponorke vedel povedať aj americký producent Mike Reiss, ktorý na Titane absolvoval štyri ponory, z toho jeden aj k vraku Titanicu. Mimochodom, Reiss produkoval aj niekoľko epizód Simpsonovcov - medzi nimi aj tú, kde Homer s kamarátmi uviaznu v jadrovej ponorke.

„Urobil som štyri rôzne ponory so spoločnosťou (OceanGate, pozn.), jeden na Titanic a tri mimo New York City, a komunikácia sa stratila, aspoň nakrátko, zakaždým,” povedal Reiss v utorok pre CNN. Reiss túto komplikáciu nepripisuje ani tak samotnej ponorke, ako hĺbku pod vodou, v ktorej sa nachádza.

„Uskutočnili sme jeden ponor, hneď ako prebehla komunikácia, vrátili sme sa späť na hladinu. Išli sme sa pozrieť na ponorku hneď pri brehu New Yorku. Videli sme ju na sekundu a povedali: Vraciame sa hore, nemali by sme byť tu dole,” povedal Reiss. Ako dodal, ľudia, ktorí za spoločnosťou stoja, „nie sú odvážlivci. Berú to veľmi vážne.”

Vypli internet a čakali

Reportér CBS David Pogue má s ponorkou omnoho horšie skúsenosti. Keď absolvoval expedíciu v roku 2022, ponorka stratila na dlhých päť hodín signál. V tom momente sa však priamo v útrobách Titanu nenachádzal. 

Bol v riadiacej miestnosti materskej lode ponorky, napísal v utorok na Twitteri a dodal, že posádka na palube sa rozhodla vypnúť internet. „Stále mohli ponorke posielať krátke texty, ale nevedeli, kde je,” napísal Pogue. „Bolo to tiché a veľmi napäté a vypli lodný internet, aby nám zabránili (o incidente, pozn.) tweetovať.”

Ako dodal, pasažieri a pilot v ponorke nedokázali nájsť vrak Titanicu v dôsledku zmätku. Pod vodou boli viac ako 10 hodín, kým im bolo prikázané, aby sa opäť vynorili.

Samovražedná misia

Titanic na vlastné oči videl z ponorky Titan aj nemecký prieskumník Arthur Loibl. Ponor v roku 2021 absolvoval s expertom na Titanic Paulom-Henrym Nargeoletom a generálnym riaditeľom OceanGate Stocktonom Rushom - obaja sú uväznení v nezvestnom plavidle. Misiu však už vtedy označil za „samovražednú misiu“.

Prvá ponorka údajne vôbec nefungovala kvôli problémom s elektrinou, čo posunulo ich ponor o dlhých päť hodín. Tesne predtým, ako bolo všetko pripravené na štart, sa konzola stabilizačnej trubice roztrhla a naspäť bola pripevnená len pomocou zipsov.

image

Bohatí Pakistanci ale aj veterán námorníctva. Týchto päť ľudí bojuje o život v stratenej ponorke pri Titanicu

Následne boli nútení sedieť s prekríženými nohami v stiesnenom priestore viac ako 10 hodín. „Tam dole musí byť peklo. Je tam len 2,5 metra priestoru, štyri stupne, nie je tam žiadna stolička. Cítil som sa zle, bol som nervózny, žalúdok som mal ako na vlnách. Vtedy som mal neskutočné šťastie.”

Loibl dodal, že ponor k vraku Titanicu bol tou „najextrémnejšou“ expedíciou, akú kedy podnikol. A to povedal človek, ktorý navštívil severný aj južný pól a dokonca stíhačkou preletel ponad Rusko.

Pre New York Times sa ohľadne ponorov k Titanicu vyjadril aj oscarový režisér James Cameron, ktorý ich absolvoval až 33. „Nie je to tak, že zakričíte ááá, aby po vás prišli. Idete na jedno z najneodpustiteľnejších miest na zemi.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 09:40