Ponorka TitanOceangate Expeditions/Via Reuters
StoryEditor

Najhoršie obavy sa naplnili, posádka ponorky neprežila. Čo je implózia, kto sú obete a prečo boli mŕtvi zrejme už niekoľko dní?

Miroslav KamodyTASR22.06.2023., 20:54h

Americká pobrežná stráž (USGC) uviedla, že v blízkosti vraku Titanicu našla pri pátraní po stratenej miniponorke s piatimi ľuďmi na palube "pole trosiek". Posádku zrejme zabila implózia - tlak, ktorý má v hĺbke vraku Titanicu silu 4-tisíc ton na meter štvorcový.

Lajkuj Brainee.sk na

Pole trosiek pri vraku parníka Titanic na dne Atlantického oceánu lokalizoval diaľkovo ovládaný robot (ROV). Experti túto informáciu niekoľko hodín vyhodnocovali a práve oznámili tragické zistenia, informuje vo vyjadrení spoločnosť OceanGate.

„V mene americkej pobrežnej stráže a celého zjednoteného velenia vyjadrujem hlbokú sústrasť rodinám,“ povedal kontradmirál John Mauger počas tlačovej konferencie, na ktorej potvrdil, že posádka je po smrti.

Medzitým sa objavila informácia priamo od potápačského experta Davida Mearnsa, ktorý pre BBC potvrdil, že medzi troskami sa nachádza „pristávací rám a zadný kryt ponorky“. Mearns bol priateľom cestujúcich na palube Titanu a informácie získal od prezidenta Explorers Club, ktorý je napojený priamo na potápačskú a záchranársku komunitu.

image

Ponorka Titan

Oceangate Expeditions/Via Reuters

Naplnil sa jeden z katastrofických scenárov, ktorý hovoril o implózii plavidla. Už včera sme ti priniesli vyjadrenie Stefana B. Williamsa, profesora námornej robotiky na univerzite v Sydney, ktorého laboratórium pracuje s ponornými člnmi bez posádky. 

Krutá smrť

Najhorším scenárom podľa neho v prípade zmiznutia ponorky bolo, že došlo k prerazeniu tlakového trupu, čo viedlo ku „katastrofickej implózii“, povedal Williams. „Stalo by sa to pomerne rýchlo a šanca na prežitie by bola malá,“ dodal. Je teda vysoko pravdepodobné, že v čase, keď svet s napätím očakával nové informácie o ponorke, posádka už bola po smrti.

image

Prehovorilo päť mužov, ktorí sa s Titanom ponorili do hlbín oceánu: Bál som sa o život, dole je peklo, firma o problémoch vedela

Tesne pred oznámením tragických správ sa k implózii pre BBC vyjadril aj Guillermo Söhnlein, spoluzakladateľ spoločnosti OceanGate, ktorá plavby ponorkou Titan uskutočňovala. Vedenie však pred desiatimi rokmi opustil.

„Viem, že náš protokol pre stratené spojenie je taký, aby pilot vynoril ponorku. Od začiatku som si vždy myslel, že to je pravdepodobne to, čo by Stockton (CEO spoločnosti OceanGate, ktorý bol na palube) urobil. V takom prípade je veľmi ťažké nájsť ponorku, pretože povrchová loď by nevedela, že sa blíži, a nevedela by, kde ju hľadať.“

„Mojím najväčším strachom z toho, že som sledoval priebeh operácií, je to, že plávajú na povrchu a je veľmi ťažké ich nájsť.“ Už vtedy sa však vyjadril, že existuje možnosť, že došlo ku katastrofe.

image

Ponorka Titan

TASR

„Čo viem, bez ohľadu na ponorku, keď pracujete v hĺbke, tlak je na každej ponorke taký veľký, že ak dôjde k poruche, bude to okamžitá implózia. Ak by sa to stalo, stalo by sa to pred štyrmi dňami,“ povedal.

Čo je implózia?

Ide o proces, pri ktorom sú predmety zničené tak, že sa zrútia (alebo sú stlačené) na seba. Je to opak explózie (ktorá zväčšuje objem) - implózia zmenšuje obsadený objem a koncentruje hmotu a energiu.

Skutočná implózia zvyčajne zahŕňa rozdiel medzi vnútorným (nižším) a vonkajším (vyšším) tlakom alebo vnútornými a vonkajšími silami, ktorý je taký veľký, že sa štruktúra zrúti dovnútra do seba alebo do priestoru, ktorý zaberala.

Príklady implózie zahŕňajú ponorku rozdrvenú zvonku hydrostatickým tlakomokolitej vody či kolaps obrovskej hviezdy pod jej vlastným gravitačným tlakom. V prípade hĺbky vraku Titanicu je tlak 4-tisíc ton na meter štvorcový. Pre lepšiu predstavu prikladáme aj video implózie:

Kto sú obete podmorskej expedície?

48-ročný Shahzada Dawood, člen predstavenstva charitatívnej organizácie Prince‘s Trust so sídlom v Spojenom kráľovstve, a jeho 19-ročný syn Sulaiman Dawood. Rodina Dawoodovcov patrí medzi najbohatších v Pakistane, má však silné väzby na Veľkú Britániu a predpokladá sa, že Shahzada žil v sídle v Surrey v Londýne.

Ďalšími členmi posádky bol 58-ročný britský miliardár Hamish Harding. Bol zakladateľom Action Group a predsedom Action Aviation, medzinárodnej leteckej maklérskej spoločnosti so sídlom v Dubaji v Spojených arabských emirátoch.

V júli 2019 bol Harding riaditeľom misie a pilotom posádky pre letovú misiu One More Orbit, ktorá vytvorila svetový rýchlostný rekord pre najrýchlejší oblet Zeme lietadlom cez oba geografické póly.

Ďalšou obeťou je 77-ročný svetoznámy francúzsky prieskumník Paul-Henri Nargeolet. Bol odborníkom na Titanic, známy aj ako „Mr. Titanic”. Nikto pri vraku nestrávil toľko času, ako práve on. Režisérovi Jamesovi Cameronovi dokonca pomáhal aj pri tvorbe svojho kinohitu s rovnomenným názvom lode.

Poslednou obeťou je samotný generálny riaditeľ spoločnosti OceanGate, ktorá ponory k vraku organizovala, 61-ročný Stockton Rush.

Prečo sa tak dlho čakalo na potvrdenie?

USGC v príspevku na sociálnej sieti pôvodne ďalšie podrobnosti o náleze neposkytla, takže nebolo jasné, či pole trosiek súvisí so zmiznutím miniponorky Titan. Pátranie po stratenom plavidle vo štvrtok po 13-tej hodine však prekročilo kritickú hranicu 96 hodín, keď sa na palube podľa výpočtov USGC mali minúť zásoby vzduchu.

image

Titanic odkrýva svoje zabudnuté poklady. Po sto rokoch objavili vzácny náhrdelník zo zuba legendárneho žraloka

Morské dno okolo vraku Titanicu je však posiate všemožnými úlomkami, v neposlednom rade aj zo samotnej veľkej lode. Bola teda potrebná podrobná analýza, ktorá by definitívne potvrdila, či ide skutočne o trosky ponorky Titan.

Miniponorka Titan sa stratila v nedeľu počas plavby k vraku Titanicu, ktorý leží na dne Atlantického oceánu v hĺbke okolo štyroch kilometrov. Približne po hodine a 45 minútach plavby miniponorka prestala komunikovať s kanadskou výskumnou loďou Polar Prince, ktorá ju sprevádzala.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 16:25