Koniec korunovácie Karola III.Twitter/coronation2023/
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE Koniec korunovácie Karola III.. Kráľovský pár na záver pozdravil verejnosť z balkóna Buckinghamského paláca

TASR05.05.2023., 09:00h

Milióny ľudí v Spojenom kráľovstve i mimo neho budú v sobotu sledovať korunováciu britského kráľa Karola III. a jeho manželky Kamily. Korunovácia sa skladá z cirkevného obradu a slávnostného predstavenia nového kráľa verejnosti. Prinášame ti prehľad všetkého, čo sa bude v sobotu diať.

Lajkuj Brainee.sk na

Korunovačná ceremónia vo Westminsterskom opátstve sa začne o 11.00 h miestneho času (12.00 SELČ) a potrvá približne dve hodiny. Cirkevnému obradu bude predchádzať sprievod, ktorý vyrazí od Buckinghamského paláca a povedie k západnej bráne Westminsterského opátstva.

image

Kráľ Charles a Camilla

Pool/Reuters

Obrad vo Westminsterskom opátstve povedie anglikánsky canterburský arcibiskup Justin Welby a bude pozostávať z piatich častí – predstavenia kráľa, zloženia prísahy, pomazania, investitúry a nasadenia koruny, intronizácie a prijímania sľubov vernosti. Následne bude korunovaná kráľovná-manželka Kamila.

image

Oblečenie z druhej ruky a ako bude vyzerať koruna manželky Camilly? Aj toto prinesie korunovácia Karola III.

15:25 -  Kráľovská rodina na čele spolu novokorunovaným kráľovským párom vystúpil na balkóne Buckinghamského paláca, odkiaľ pozdravili verejnosť na bulvári The Mall. 

14:30 - Britský kráľ Karol III. sa už dávno pred korunováciou zapísal do svetovej histórie. Od dnešného dňa, teraz už s korunou na hlave, sa z neho stáva nielen kráľ Veľkej Británie a 14 štátov Spoločenstva národov, ale aj poriadny boháč. Aký bohatý je Karol III. zistíš v našom článku

image

Aký bohatý je Karol III.? Korune patrí majetok za desiatky miliárd, kráľ však z nich má len omrvinky

14:15 - Kráľ a kráľovná opúšťajú Westminsterské opátstvo. Z katedrály vyrazili v pompéznom sprievode späť do Buckinghamského paláca. Odkiaľ pozdravia verejnosť. Spiatočnú cestu absolvujú v slávnom Zlatom štátnom koči z roku 1762, ktorý sa používa na korunováciu panovníkov.

Za Karolovým kočiarom idú ďalšie tri koče, v ktorých sa vezú členovia britskej kráľovskej rodiny. V prvom koči sa za Karolom vezie jeho syn, následník trónu princ William s manželkou Kate a ich tromi deťmi – princmi Georgeom a Louisom a princeznou Charlotte. V ďalších kočoch sú kráľovi súrodenci a ich rodinní príslušníci.

13:40 - Karol s Kamilou prijali eucharistiu. Následne prešli do Kaplnky svätého Eduarda, ktorá sa nachádza za hlavným oltárom. Tu Karolovi na hlavu mu položia britskú imperiálnu korunu, ktorú bude mať aj počas sprievodu smerujúceho späť do Buckinghamského paláca. 

13:15 - Začala sa korunovácia kráľovej manželky Kamily. Po vzdaní úcty kráľovi prebehne pomazanie, korunovácia a intronizácia kráľovnej-manželky Kamily. Pôjde o jednoduchší obrad, kráľovná-manželka nebude skladať ani prísahu.

13:05 - Panovník dostal do rúk korunovačné insígnie vrátane kráľovského jablka, korunovačného prsteňa či žeziel s krížom a holubicou. Arcibiskup Welby následne položil Karolovi na hlavu korunu svätého Eduarda. Kráľ ju bude mať v tejto chvíli na hlave prvý a posledný raz v živote.

12:46 - Prebieha pomazanie Karola III.. Canterburský arcibiskup urobí špeciálnym korunovačným olejom kráľovi na hlavu, hruď a ruky krížik. Pomazanie má poukázať na svetské i duchovné postavenie vládcu, ktorý je zároveň hlavou anglikánskej cirkvi. Kráľ bude mať počas pomazania oblečenú len jednoduchú bielu košeľu, čím dá najavo, že pred Boha predstupuje ako jeho služobník. Pomazanie prebehne za plátnom, keďže tento okamih sa považuje za najposvätnejšiu časť celého obradu.

12:20 - Kráľ Karol zložil svoj kráľovský sľub a pobozkal Bibliu. „Slávnostne sľubujem, že tak urobím. Všetko, čo som tu predtým sľúbil, urobím, k tomu mi dopomáhaj Boh,“ povedal a prísahu potvrdil podpisom. 

12:00 - Začal sa korunovačný obrad kráľa Karol III. Kráľovský pár prišiel do Westminsterského opátstva. V strednej časti Westminsterského opátstva, ktoré je postavené na pôdoryse kríža, bude najprv kráľ Karol predstavený ľudu.

11:30 - Začal sa sprievod britského kráľa Karola III. smerujúci z Buckinghamského paláca do Westminsterského opátstva, kde sa uskutoční korunovačný obrad. Kráľovský pár tam smeruje na koči ktorý bol vyrobený na oslavu 60. výročia panovania kráľovnej Alžbety II.

11:10 - Pokrvná línia britskej kráľovskej rodiny je naozaj veľmi bohatá a rozvetvená po celej Európe. Jedna línia je však obzvlášť zaujímavá. Postaral sa o ňu prastarý otec súčasného panovníka, kráľ Juraj V. Ten si zobral za manželku Mary z Tecku, vnučku grófky Claudine Rhédey von Kis-Rhéde, ktorá sa narodila 21. septembra 1812 v Sedmohradsku. Korene pra-pra-pra-prastarej mamy Karola III. teda siahajú ďalších dvesto rokov do histórie terajšieho Rumunska, až ku krutému kniežaťu Vladovi III. Tepešovi. Viac detailov sa dočítaš v našom článku.

image

Korene nového kráľa Británie siahajú až do Transylvánie. Jeho predok je sám Vlad Dracula

10:45 - V Londýne zatkli pred začiatkom korunovácie britského kráľa Karola III. šiestich priaznivcov skupiny Republika vystupujúcej proti monarchii. Zadržané osoby mierili na Trafalgarské námestie, kde sa má uskutočniť protest. TASR o tom informuje podľa správ televízie Sky News a agentúry DPA.

image

Zatvorili ich do azylu pre idiotov a doslova ich vymazali z histórie. Kráľovská rodina má aj kruté tajomstvá

Medzi zatknutými je podľa britskej spravodajskej televízie aj líder skupiny Graham Smith. Polícia odmietla uviesť dôvod zadržania členov antimonarchistickej skupiny. Podľa jedného z členov skupiny tak však zrejme spravili, pretože zadržaní mali so sebou megafón.

10:33 - Do Westminsterského opátstva pred korunováciou prichádzajú prví hostia.

10:06 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretla s kráľom Karolom III. a pozvala ho na Slovensko. „Počas slávnostnej recepcie podávanej kráľom Karolom III. v Buckinghamskom paláci som mala možnosť rozprávať sa aj s Catherine, princeznou z Walesu, či ďalšími lídrami a líderkami štátov, ktorí sú našimi partnermi,“ napísala na svojom Facebooku.

9:42 - Londýn sa prebúdza do korunovačného rána. Po celom Londýne sa stretáva tisíce ľudí, ktorí korunováciu Karola III. netrpezlivo očakávajú. Nájdu sa však aj takí, ktorí s novým kráľom nesúhlasia. Skupinka protestujúcich má pri sebe transparenty s nápismi „zrušte monarchiu“. Niektorí zase dorazili v tričkách s preškrtnutou britskou vlajkou.

image

Skupinka protestujúcich má pri sebe transparenty s nápismi „zrušte monarchiu“. 

Paul Childs/Reuters

Sobota 6. Mája

15:00 - To je na dnes všetko. S online prenosom budeme pokračovať zajtra.

14:18 - Pri príchode do Westminsterského opátstva bude mať kráľ na sebe karmínovočervené štátne (parlamentné) rúcho Juraja VI. Jeho manželka Kamila príde v štátnom rúchu kráľovnej Alžbety II.

Podšívku a čipku Karolovho rúcha už pred korunováciou zakonzervovalo krajčírstvo Ede and Ravenscroft. Toto najstaršie fungujúce londýnske krajčírstvo šije oblečenie na každú korunováciu od korunovácie kráľa Viliama III. a kráľovnej Márie II. v roku 1689.    

image

Krajčírstvo Ede and Ravenscroft

Wikipedia/Elisa.rolle

13:41 - Korunovácia britského kráľa Karola III. bude pokračovať v nedeľu. Vo Windsore sa uskutoční svetelná šou a koncert, na ktorom vystúpia známe hudobné a tanečné hviezdy, orchestre a korunovačný zbor zložený z amatérskych spevákov z radov zdravotníckych pracovníkov, nepočujúcich, utečencov alebo sluchovo postihnutých.

13:20 - Prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá už odletela do Londýna na korunováciu, vo svojom príspevku zdieľala pozvánku na túto výnimočnú udalosť. Okrem toho opísala, čo vlastne symbolizuje. Pozvánku, ktorá je vytlačená na recyklovanom kartóne, navrhol heraldický ilustrátor Andrew Jamieson.

„Jej okraj je inšpirovaný divokou lúkou s konvalinkami, nevädzou, lesnými jahodami, zvončekmi a rozmarínom, či rastlinami, ktoré sú kvetmi národov Spojeného kráľovstva. Nechýbajú včely, motýle, lienky, vrabce a červienky. Pozvánka odráža silný vzťah nového kráľa k prírode a ochrane životného prostredia, a zároveň je symbolom jari a obnovy.”

13:07 - Takto to aktuálne vyzerá v uliciach Londýna. Ľudia si už dnes chcú zabezpečiť tie najlepšie miesta, aby videli kráľa Karola III. čo najlepšie.

12:51 - Kráľ bude mať na pravej ruke navlečenú bielu koženú rukavicu. Takto bude počas korunovácie držať žezlo s krížom. Rukavica bola vyrobená pri príležitosti korunovácie Juraja VI. Manžeta rukavice je ozdobená národnými symbolmi vrátane ruží, trojlístkov, bodliakov a žaluďov a je vyšívaná zlatými niťami.

image

Florista Shane Connolly vo Westminsterskom opátstve dohliada na kvety, ktoré budú použité počas korunovácie

Pool/Via Reuters

12:31 - Jeden sa stal kráľom, dvaja išli do úzadia kvôli sexuálnemu škandálu tretieho. Kráľovná Alžbeta II. dala život štyrom deťom, každé z nich sa do histórie zapísalo úplne inak. V našom článku rozoberáme životnú cestu každého z nich.

image

Deti kráľovnej Alžbety II. Nový kráľ, olympionička, učiteľ aj návštevník pedofilného ostrova Jeffreyho Epsteina

12:10 - Popularita britského kráľa Karola III. sa v období pred korunováciou zvýšila. Rastie však tiež podpora republiky a ľudia sú čoraz skeptickejší, pokiaľ ide o to, koľko peňazí dostáva kráľovská rodina. Ešte v roku 2018 bol princ Charles, dnešný kráľ Karol III., jedným z najmenej obľúbených členov kráľovskej rodiny.

Odvtedy však podpora monarchu neustále stúpa a v najnovšom prieskume obľúbenosti figuruje na štvrtom mieste. Jeho osobná popularita len o niečo prekonala popularitu kráľovskej rodiny vo všeobecnosti. Najobľúbenejšími členmi kráľovskej rodiny sú následník trónu princ William, princezná Anne a Williamova manželka Kate - princezná z Walesu. 

image

Nicolae Ceaușescu: Paranoidný rumunský diktátor, pred ktorým sa aj kráľovná Alžbeta II. skryla v kríkoch

11:51 - Britská profesorka Pauline Maclaranová pochybuje, že sobotňajšia korunovácia kráľa Karola III. bude poslednou v histórii Spojeného kráľovstva. Ako uviedla v rozhovore pre TASR, monarchia pravdepodobne ešte nejaký čas pretrvá aj vďaka následníkovi britského trónu, princovi Williamovi.

„William a (jeho manželka) Kate sú stále veľmi populárni, takže budúcnosť je nimi a ich deťmi zjavne zaručená. V Spojenom kráľovstve zatiaľ nie je silné republikánske hnutie,” skonštatovala profesorka marketingu a spotrebiteľského správania sa z londýnskej univerzity Royal Holloway a spoluautorka publikácie o britskej monarchii.

image

Princ William a princezná Kate s deťmi.

The Royal Family Channel/Twitter

11:33 - Keď sa Karol III. v roku 1948, v tom čase ešte len ako princ Charles, narodil, svet vyzeral úplne inak ako v roku, kedy sa konečne dostal na trón. Jeho narodenie bolo oslavou s predzvesťou ďalšej generácie rodu Windsorovcov. Ako teda vyzeral svet, keď sa narodil? To sa dozvieš v našom článku

11:18 - V Európe je 12 monarchií. Jedenásť z nich sú konštitučné monarchie, kde formálnou hlavou štátu je kráľ alebo kráľovná, ale zákony vydáva parlament. Výnimkou je Vatikán, mestský štát uprostred Ríma. Noví pápeži sú inaugurovaní pred tisíckami ľudí na Námestí svätého Petra a panujú nad 820 obyvateľmi Vatikánu ako absolútni monarchovia.

„Iné európske monarchie už korunovácie nemajú,” uviedol profesor Robert Hazell, expert z University College London. Krajiny Beneluxu (Belgicko, Holandsko a Luxembursko) a Španielsko korunovačnú ceremóniu nikdy nemali a škandinávske monarchie sa ich z rôznych dôvodov vzdali medzi polovicou 19. a začiatkom 20. storočia.

image

Viedli armády a zmenili svet. Silné ženské vládkyne dokázali, že pod ich vedením bolo na svete dobre

11:04 - Biely dom potvrdil, že prezident USA Joe Biden pozvánku na korunováciu dostal. V telefonáte s britským panovníkom však uviedol, že Spojené štáty bude na tejto ceremónii zastupovať jeho manželka Jill a diplomatický vyslanec. Biely dom dôvod Bidenovej neprítomnosti nekomentoval, informoval len, že prezident sa teší na „najbližšie stretnutie” s Karolom III.

Redaktor novín Mirror Russell Myers, ktorý píše o kráľovskej rodine, pre televíziu Sky News povedal, že Biden sa rozhodol neprísť, lebo je hrdý na svoje írsko-americké korene. Historici však poznamenávajú, že v skutočnosti ide o stáročia trvajúcu tradíciu – americkí prezidenti na korunovácie britských kráľov skrátka nechodia.

image

Americký prezident Joe Biden

Leah Millis/Reuters

10:55 - Po pomazaní počas korunovácie si Karol oblečie vrchnú tuniku zo zlatého hodvábu s dlhými rukávmi. Zaujímavosťou je, že táto vrchná tunika váži asi dva kilogramy. Bola pôvodne vyrobená pre kráľa Juraja VI., no na svojej korunovácii ju použila aj Karolova matka Alžbeta II. Vrchná tunika sa od stredoveku veľmi nezmenila. Jej vzhľad je založený na kňazskom odeve. 

image

Nočné skúšky korunovácie kráľa Karola III.

Henry Nicholls/Reuters

10:32 - Mnohé z korunovačných klenotov a iných predmetov, ktoré použijú pri sobotňajšej korunovácii britského kráľa Karola III., sú staré aj niekoľko storočí. Medzi nimi bude koruna svätého Eduarda z roku 1661 či kráľovské jablko vyrobené v 17. storočí.

Nebude chýbať ani korunovačná stolica, pôvodne vyrobená na príkaz anglického kráľa Eduarda I. pred vyše 700 rokmi tak, aby bolo možné pod ňu položiť kameň osudu symbolizujúci škótsku štátnosť. Všetky historické predmety nájdeš v tomto článku.

image

Oblečenie z druhej ruky a ako bude vyzerať koruna manželky Camilly? Aj toto prinesie korunovácia Karola III.

10:10 - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok odchádza do Londýna. „Je mi cťou zastupovať Slovenskú republiku na takej významnej udalosti, akou je korunovácia nového britského kráľa Karola,” skonštatovala hlava štátu.

Prezidentku bude na pozvanie kráľovského dvora sprevádzať jej partner Juraj Rizman. V piatok podvečer sa v Buckinghamskom paláci zúčastnia na slávnostnej recepcii podávanej kráľom Karolom III., ktorá sa koná pri príležitosti jeho korunovácie.

10:00 - HARMONOGRAM KORUNOVÁCIE:

  • Predstavenie kráľa - V strednej časti Westminsterského opátstva, ktoré je postavené na pôdoryse kríža, bude kráľ Karol predstavený ľudu. Postaví sa k 700 rokov starej korunovačnej stolici a postupne sa čelom otočí na štyri strany kríža, ktorý vytvárajú chrámové lode. Následne ho vyhlásia za "nesporného kráľa" krajiny. Táto tradícia siaha do čias Anglov a Sasov a je spojená s procedúrami Witanu, rady starších, ktorá slúžila ako poradný orgán kráľov.
     
  • Prísaha - Pred zložením prísahy arcibiskup Welby uzná zastúpenie viacerých vierovyznaní v Spojenom kráľovstve a za anglikánsku cirkev prisľúbi, že sa bude usilovať o zabezpečenie podmienok, aby veriaci z rozličných náboženstiev mohli slobodne praktizovať svoju vieru. 

    Následne vyzve kráľa, aby zložil prísahu. Zákon z roku 1688 vyžaduje od kráľa prísahu, v ktorej sa zaväzuje vládnuť podľa zákona a podporovať anglikánsku cirkev. Jednotlivé časti prísahy sú sformulované do otázok, na ktoré bude Karol odpovedať s rukou položenou na Biblii. Kráľ okrem toho zloží ešte jednu prísahu, v ktorej sa vyhlási za "verného protestanta".
     
  • Pomazanie - Z kráľa snímu korunovačné rúcho a posadí sa korunovačnú stolicu. Canterburský arcibiskup následne urobí špeciálnym korunovačným olejom kráľovi na hlavu, hruď a ruky krížik.

    Pomazanie má poukázať na svetské i duchovné postavenie vládcu, ktorý je zároveň hlavou anglikánskej cirkvi. Kráľ bude mať počas pomazania oblečenú len jednoduchú bielu košeľu, čím dá najavo, že pred Boha predstupuje ako jeho služobník. Pomazanie prebehne za plátnom, keďže tento okamih sa považuje za najposvätnejšiu časť celého obradu.

  • Investitúra - Panovník najskôr dostane do rúk korunovačné insígnie vrátane kráľovského jablka, korunovačného prsteňa či žeziel s krížom a holubicou. Následne arcibiskup Welby položí Karolovi na hlavu korunu svätého Eduarda.

    Kráľ ju bude mať v tejto chvíli na hlave prvý a posledný raz v živote. Zároveň sa na dve minúty rozozvučia zvony Westminsterského opátstva, zaznejú fanfáry a na mnohých miestach v Spojenom kráľovstve odpália slávnostné delostrelecké salvy.

  • Intronizácia a skladanie sľubov vernosti - V poslednej časti ceremónie sa kráľ posadí na trón a ujme sa vlády. Tento rituál má korene v dávnych korunováciách, keď kráľa korunovali na vŕšku a následne ho vyzdvihli šľachtici na plecia, aby ho mohli všetci vidieť.

    Po usadení sa na trón tradične vzdávajú kráľovi hold ostatní členovia kráľovskej rodiny a iní šľachtici tak, že mu prisľúbia vernosť a pobozkajú pravú ruku. Jediným kráľovským vojvodom, ktorý si pred panovníka v sobotu kľakne a sľúbi mu vernosť, bude následník trónu, Karolov syn princ William.

    Sľub vernosti tentoraz nebudú skladať ďalší šľachtici. Namiesto toho arcibiskup po prvýkrát vyzve na pripojenie sa k sľubu vernosti všetkých prítomných aj tých Britov, ktorí budú obrad sledovať prostredníctvom televízneho či rozhlasového prenosu. Podľa organizátorov ide o dôležitú zmenu v korunovačnej tradícii.

  • Korunovácia Kamily - Po vzdaní úcty kráľovi prebehne pomazanie, korunovácia a intronizácia kráľovnej-manželky Kamily. Pôjde o jednoduchší obrad, kráľovná-manželka nebude skladať ani prísahu.

    Jej pomazanie neprebehne v skrytosti ako v prípade kráľa. Na hlavu jej arcibiskup položí korunu kráľovnej Márie. Je to po prvýkrát, čo na korunováciu kráľovnej-manželky nevyrobili novú korunu, ale použijú doterajšiu.

    image

    Fanúšikovia si snažia zaistiť čo najlepšie miesta

    Phil Noble/Reuters


    Na záver obradu prijmú Karol s Kamilou eucharistiu. Potom sa postavia zo svojich trónov a prejdú do Kaplnky svätého Eduarda, ktorá sa nachádza za hlavným oltárom. Tu Karolovi snímu korunu svätého Eduarda a na hlavu mu položia britskú imperiálnu korunu, ktorú bude mať aj počas sprievodu smerujúceho späť do Buckinghamského paláca.

    Na záver kráľ s kráľovnou a ďalšími členmi kráľovskej rodiny pozdravia z balkóna Buckinghamského paláca verejnosť na bulvári The Mall.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 15:25