Jakub Abrahám svoje vedomosti a postrehy zúročuje aj ako kráľovský komentátor.Lucia Liščinská
StoryEditor

Komentátor kráľovskej rodiny: Karol III. bude výborným kráľom, abdikácia v prospech Williama nepripadá do úvahy

Dominika Pacigová09.09.2022., 19:30h

Poprial by som mu, aby v ťažkých chvíľach myslel na mamu, pretože ona vždy vedela, čo je správne. Som si istý, že to zvládne, hovorí Jakub Abrahám.

Lajkuj Brainee.sk na

Kráľovná Alžbeta II., ktorá zomrela vo štvrtok popoludní, bola najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Británie – na tróne bola 70 rokov. Britská vláda vyhlásila v piatok štátny smútok, pričom Karol III. bude oficiálne vyhlásený za britského panovníka v sobotu ráno na stretnutí rady pre nástupníctvo trónu, na ktorom sa zúčastní aj jeho syn, princ William. 

„Odchádza najväčšia svetová osobnosť, akú sme mali. Myslím si, že Karol III. to bude mať veľmi ťažké, ale som presvedčený o tom, že bude výborným kráľom, pretože mal vynikajúcu predlohu v podobe svojej matky a otca,“ hovorí pre Brainee komentátor kráľovskej rodiny Jakub Abrahám. 

Čo odchádza spolu s kráľovnou Alžbetou II.? 

Odchádza najväčšia svetová osobnosť, akú sme mali. Nebojím sa použiť tento prívlastok, myslím si, že v tejto chvíli je na mieste. Kráľovná stelesňovala všetko, čo by mal mať dokonalý panovník – kontinuitu, stabilitu, rozvahu, vzdelanosť aj humor, ktorý však nebol až taký viditeľný.

Bola najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Británie – na trón nastúpila 6. februára 1952. Zažila skutočne všeličo – od prvých vynálezov, cez výdobytky modernej doby, až po poverenie Liz Trussovej zostavením vlády vo svojom škótskom sídle Balmoral. 

Až sa jedného dňa môj syn Charles stane kráľom, viem, že jemu a jeho manželke Camille poskytnete rovnakú podporu, ako ste poskytli mne, povedala Alžbeta II. pri príležitosti 70. výročia svojej vlády. Naplnia sa podľa teba jej slová? 

Myslím si, že to budú mať ťažké, ale som presvedčený o tom, že Karol III. bude výborným kráľom, pretože mal vynikajúcu predlohu v podobe svojej matky a otca. 

image

Nikto na trón nečakal tak dlho ako on. Toto je príbeh Charlesa, z ktorého sa včera večer stal kráľ Karol III.

Je nejaká pravdepodobnosť, že by sa mohol vzdať trónu v prospech následníka, princa Williama? 

Sú to špekulácie, v Británii je slovo abdikácia tabu. Nepripadá to do úvahy, nemá sa to prečo stať. 

Do akej miery ho môže ovplyvniť niekdajší románik s jeho celoživotnou láskou, manželkou Camillou? 

Camilla sa v posledných desaťročiach teší veľkej obľube, pretože je oporou nielen svojmu manželovi, ale do poslednej chvíle bola oporou aj kráľovnej. 

Nemyslím si, že by ich mohla do istej miery ovplyvniť minulosť. Čo sa týka ich romániku, je to minulosť, s ktorou už nemá zmyslel zaoberať sa. Napokon, bola to láska, ktorej nikto neprial a dnes sú pevnou oporou jeden druhému, a ukazujú stabilitu a súdržnosť.

Kráľ Karol III. sa ešte ako princ z Walesu angažoval v environmentálnych otázkach, nevyhýbal sa ani komentovaniu geopolitiky. Ruský útok na Ukrajinu opísal ako „brutálnu agresiu a bezohľadný útok na demokratické hodnoty“. Bude podľa teba liberálnejším panovníkom? 

Z pozície princa z Walesu mal väčšiu slobodu prejavu, v tom čase nebol panovníkom. Ten sa nevyjadruje k žiadnej politickej situácii. Som si istý, že Karol III. veľmi dobre vie, čo si môže dovoliť. Predpokladám, že jeho slovník bude taký zdržanlivý, aký sa na monarchu patrí. 

Na Instagrame píšeš, že tak dlho si sa chystal napísať kráľovnej list, až si to nestihol. Je niečo, čo by si napísal kráľovi Karolovi III., respektíve, čo by si mu povedal, ak by si mal priestor stretnúť sa s ním? 

Opýtal by som sa ho, či nehľadá niekoho do služby. Je to, samozrejme, nadnesené, ale poprial by som mu, aby v ťažkých chvíľach myslel na mamu, pretože ona vždy vedela, čo je správne. Som si istý, že to zvládne.

Seriózne médiá aj bulvár vzdali kráľovnej česť na titulných stranách svojich piatkových výtlačkov. Urobilo nejaké britské médium podľa teba prešľap?

Sledoval som päť až šesť denníkov. Nielen zo serióznych médií, ale najmä z bulváru som ostal milo prekvapený. Na druhej strane, bulvár je vždy veľmi tvrdý, ale nikdy nebol ostrý na kráľovnú. Veď prečo by to robil. Titulky boli skutočne veľmi pekné a spomienkové. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 02:35