Britská monarchia však nie je jediná, ktorá sa môže pochváliť nádhernými korunovačnými rituálmi.Twitter/mikkkkelmadsen, Echinanews, Eswatini History,/
StoryEditor

Koruny zo zvieracích koží či vtáčieho peria. Netradičné slávnosti, pri ktorých menujú kráľov, sú skutočne bizarné

Michal Čiernik05.05.2023., 08:00h

Korunovácia Karola III. bude plná pompéznosti a tradícií, britská monarchia však nie je jediná, ktorá sa môže pochváliť nádhernými rituálmi.

Lajkuj Brainee.sk na

Korunovácia kráľa bude skutočne medzinárodnou udalosťou. Britská kráľovská rodina je pravdepodobne najznámejšou v západnom svete, od politickej drámy a mnohých manželiek Henricha VIII. až po rekordnú vládu kráľovnej Alžbety II.

A hoci je Británia možno jediným európskym národom, ktorý stále trvá na korunovačnej ceremónii, po celom svete existujú iné monarchie, ktoré označujú začiatok novej vlády dávkou rituálov a tradičných klenotov.

Ázia

Ázia je domovom rozmanitej škály monarchií, pričom niektoré korunovácie sú známe svojimi pestrými farbami a prepracovanými obradmi.

Noví vládcovia himalájskeho kráľovstva Bhután sú korunovaní na ceremónii v Tashichho Dzong, mohutnej pevnosti s bielymi stenami zo 17. storočia v hlavnom meste Thimphu. Havrania koruna je položená na hlavu nového kráľa a udeľuje mu titul Druk Gyalpo alebo Dračí kráľ, uvádza Sky news.

image

Havrania koruna je položená na hlavu nového kráľa a udeľuje mu titul Druk Gyalpo alebo Dračí kráľ.

Twitter/mikkkkelmadsen/

Maha Vajiralongkorn, alebo Rama X, bol korunovaný za thajského kráľa v pompéznom trojdňovom korunovačnom ceremoniáli. Korunu so siedmymi kilogramami drahokamov mu nasadili pod tradičným deväťstupňovým kráľovským dáždnikom.

image

Maha Vajiralongkorn, alebo Rama X, bol korunovaný za thajského kráľa v pompéznom trojdňovom korunovačnom ceremoniáli.

Twitter/echinanews/

Odhaduje sa, že slávnosti, ktoré sa konali v máji 2019, stáli viac ako 24 miliónov eur a sú založené na kombinácii budhistických a hinduistických rituálov.

image

Korunu so siedmymi kilogramami drahokamov mu nasadili pod tradičným deväťstupňovým kráľovským dáždnikom.

Wikipedia/diego Delso/

Predtým, ako bol nový kráľ oficiálne korunovaný, musel podstúpiť očistný obrad. Oblečený v bielom sedel pod fontánou s baldachýnom, ktorá mu na hlavu vylievala zasvätenú vodu. Tú Počas týždňov pred korunováciou zbierali z viac ako sto zdrojov po celom Thajsku presne medzi 11:52 a 12:38, kedy to je podľa thajskej astrológie ideálny čas.

image

GALÉRIA Šperky, tradície a svetové osobnosti. Čo všetko vieme o blížiacej sa korunovácii britského kráľa Karola?

Japonskí cisári formálne vyhlásia svoju intronizáciu z Takamikury, japonského cisárskeho trónu. Na rituálnej ceremónii sú novému cisárovi odovzdané tri posvätné poklady - cisárske klenoty Japonska - meč, zrkadlo a drahokam. Predstavujú tri základné cnosti: statočnosť, múdrosť a zhovievavosť.

Afrika

V Afrike existujú tri zostávajúce suverénne monarchie, ako aj množstvo domorodých kmeňov, ktoré si zachovávajú svoj kráľovský rod.

image

Letsie III vládne malému národu Lesotho od roku 1996.

Twitter/polokomokhele/

Letsie III vládne malému národu Lesotho od roku 1996. Jeho korunovácie sa zúčastnil vtedajší princ Charles a niekoľko afrických vodcov. Viac ako 20 000 ľudí povzbudzovalo na športovom štadióne Maseru, keď si Letsie obliekla tradičnú čelenku z teľacej kože a róbu z leopardej kožušiny. Náčelník kmeňa Basotho potom vložil novému kráľovi do vlasov dlhé sivé pierko.

Princ Makhosetive mal počas svojej korunovačnej ceremónie, aby sa stal kráľom z Eswatini (predtým Svazijsko) v roku 1986, čelenku z peria. Na štadióne Somhlolo v Lobambe sa zišlo asi 50 000 ľudí, aby oslávili korunováciu ich vtedy 18-ročného princa.

Blízky východ

Blízky východ je domovom mnohých kráľov, emirov a sultánov, ktorí majú vo svojich krajinách rôzne stupne moci.

Výber nového sultána Ománu môže byť komplikovaný proces. Namiesto priameho dediča sultanátu si nového vládcu vyberá vládnuca rodina. Ak si nedokážu vybrať nástupcu, odpečatí sa list od zosnulého sultána, ktorý obsahuje meno, ktoré si zvolil, a ten potom zloží prísahu.

image

Namiesto priameho dediča sultanátu si nového vládcu vyberá vládnuca rodina.

Twitter/mmalardhi/

Keď v roku 2015 nastúpil na trón Saudskej Arábie kráľ Salmán bin Abdulaziz al Saud, minul na oslavu svojej korunovácie  takmer 24 miliárd eur.

image

Oblečenie z druhej ruky a ako bude vyzerať koruna manželky Camilly? Aj toto prinesie korunovácia Karola III.

Oceánia

Mnohé krajiny v Oceánii, vrátane Nového Zélandu, uznávajú za hlavu štátu kráľa Spojeného kráľovstva, no neplatí to pre všetky národy v tejto časti sveta.

image

Kráľ Tupou VI bol formálne korunovaný za kráľa tichomorského ostrovného štátu Tonga v roku 2015 na ceremónii za účasti zahraničných členov kráľovskej rodiny.

Wikipedia/

Kráľ Tupou VI bol formálne korunovaný za kráľa tichomorského ostrovného štátu Tonga v roku 2015 na ceremónii za účasti zahraničných členov kráľovskej rodiny. Bohoslužbu viedol austrálsky minister na dôchodku, ktorý položil korunu na hlavu panovníka. Dotýkať sa hlavy svojho kráľa však nemohol, pre Tonganov je to tabu. Kráľ Tupou VI. bol pomazaný svätým olejom a dostal prsteň a žezlo.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 03:51